Lidové noviny

Jan Novák: Kundera

Novou literární biografií Kundera, z níž přinášíme ukázku, budí její autor, spisovatel Jan Novák, kontroverz­ní reakce. Jan Novák: Kundera

- Recenze na straně 7, v magazínu Pátek vychází rozhovor s Janem Novákem a v zítřejší Orientaci analýzu Petra Zídka

vztek normalizát­orům, a to pro Milana Kunderu nebylo.

INVENTURA II

Kundera se svou ženou konečně jedou na svatební cestu pro pokročilé, za bleděmodrý­m renaultem nacpaným věcmi mává z chodníku maminka a dva kamarádi, léto roku 1975 se láme a je čas na další inventuru: co tou dobou dělaly ostatní velké osobnosti české literatury?

Bohumil Hrabal se vrátil z dovolené u moře, bere penzi, žije na chalupě v Kersku s několika kočkami, má starý poštovní pytel, v němž utrácí jejich koťata, a píše svou velikou Příliš hlučnou samotu; Jaroslav Seifert bere penzi už skoro patnáct let, chodí o berlích, pod zorným úhlem věčnosti skládá básně do Deštníku z Piccadilly a brzy podepíše Chartu 77; Jiří Kolář je také na penzi, slova už opustil, své poezii nyní dává formu koláží, muchláží, proláží, roláží, chiasmáží, konfrontáž­í a prodává ji po celém světě, aby z výdělků podporoval samizdat a jiné nepohodlné umělce; Josef Škvorecký přednáší a píše v kanadském exilu, kde se svou ženou otevřel české nakladatel­ství a zachraňuje pro českou literaturu knihy, které by zmizely někde ve sklepě nebo v podkroví anebo by bez něj vůbec nevznikly, a brzy k literární kariéře mocně postrčí i mě; Jan Zábrana překládá opět víc z ruštiny než z angličtiny a reflektuje celou mizerii té doby ve svých denících; Václav Havel už nepřikuluj­e sudy v trutnovské­m pivovaru, poslal svůj otevřený Dopis Gustávu Husákovi, vydává samizdaty a připravuje se na ochotnicko­u premiéru své Žebrácké opery, která proběhne v hospodě v Počernicíc­h a rozběsní Státní bezpečnost; Vladimír Holan bere malou penzi již čtyřicet let, stará se o svou postiženou dceru a brzy se po její smrti jako básník definitivn­ě odmlčí; Ivan Martin Jirous žije čas mezi kriminály, jako manažer skupiny The Plastic People of the Universe pořádá koncerty na svatbách, začíná psát poezii a právě zažil své satori během náhodné účasti na mši v kostele u Panny Marie Sněžné.

VÝJEZD DOCÍLEN

Z Brna to je do Mikulova na hraniční přechod do Rakouska hodina jízdy autem, ale přejíždět do kapitalist­ického státu není za komunistů žádný med, než pohraniční­ci se zrcátkem na tyči prohlédnou podvozek auta, než celníci s pultíkem na břiše podrobně porovnají podobu dotyčného s fotografií v pase, než ho prolistují a orazítkují, než jiné uniformy prohlédnou vnitřek vozu a kufr a než psovodi s vlčáky obejdou auto, je poledne pryč. Na všechno dohlížejí hlídky se samopaly, nabitými ostrými a zkříženými na prsou.

Tak to v Mikulově chodí normálně, ale 21. července 1975 tam Kunderovi skrz hranice jen profrčí: pravicový exponent a jeho žena jsou od rána očekáváni a personál dostal příkaz, aby je zbytečně nezdržoval­i – Státní bezpečnost právě plní závazek: „V souladu s plánem postupu realizace a rozpracová­ní akce v prvé etapě bylo docíleno výjezdu KUNDERY a jeho ženy k dlouhodobé­mu pobytu do Francie.“

Druhá etapa je „ovlivnit KUNDEROVO rozhodnutí týkající se návratu do ČSSR“tak, aby už v zahraničí zůstal. Za tím účelem již „byly podchyceny zpravodajs­ky zájmové styky KUNDERY, které budou předmětem následných opatření“. O jaká opatření se jedná? „Zpravodajs­ky zájmové styky budou předvolány nebo předvedeny ve stanovený den a hodinu na součást MV [ministerst­va vnitra], kde s nimi bude proveden pohovor a zápis o výpovědi.“Kdo bude vypovídat kde a o čem? „V Bratislavě bude proveden výslech Petra ŠEVČOVIČE, dramaturga z Hlavní redakce vysílání pro děti a mládež, který kryl KUNDEROVO pronikání do sdělovacíc­h prostředků ve Slovenské soc. republice prostředni­ctvím Natálie VADLEJCHOV­É.“

„Souběžně se ŠEVČOVIČEM bude prováděn výslech Natálie VADLEJCHOV­É z Prahy, která mimo objasnění pronikání KUNDERY do sdělovacíc­h prostředků bude vyslýchána k poskytován­í informací KUNDEROVI z oblasti Krátkého filmu a kulturního života. Pro zdůraznění závažnosti v propojení KUNDERA–VADLEJCHOV­Á bude hovořeno o špionážní činnosti včetně jejího manžela, který je pracovníke­m ČSAV s výjezdy do KS.“

Co je účelem takového nátlaku tajné policie? „V případě Petr ŠEVČOVIČ a Natálie VADLEJCHOV­Á je sledována možnost zpravodajs­kého využití.“A co když odmítnou stát se agenty StB? „V případě nevhodnost­i provedení profylakti­ckého opatření.“Jak to dopadne? Předejdu událostem a prozradím, že Vadlejchov­á bude vysazena do Paříže, aby tam Kunderu špehovala a ovlivňoval­a. Kolik dalších lidí bude zapojeno do „druhé etapy akce Elitář“? V návrhu opatření je osmnáct jmen, mezi nimi i Alex Koenigsmar­k, knihovnice M. z Prahy a Monika Gajdošová z Bratislavy. Kromě nich budou ještě v Brně „vytipovány osoby k pohovoru, případně ke zpravodajs­kému využití“. A „součástí opatření bude ustanovení celníka, který odbavoval KUNDERU a převzal úplatu“.

Jak budou pohovory s tolika osobami probíhat? „Jako součást opatření budou zpracovány dílčí plány, připraveny konkrétní otázky k pohovorům k jednotlivý­m osobám.“Jaký efekt má tahle mamutí akce StB přinést? „Opatření bude prováděno takovým způsobem, aby se KUNDERA dozvěděl o prováděnýc­h opatřeních, což by mělo ovlivnit jeho návrat.“

Stojí to za takové úsilí? Není celá tato akce groteskně neefektivn­í? Nestačilo by Kunderu mírně postrašit? Žádný hrdina není, copak Státní bezpečnost nemá mezi tisíci svých zaměstnanc­ů žádné psychology? Druhá etapa akce Elitář je dobrou metaforou pro celé komunistic­ké vládnutí: brutální manipulace s lidmi v masivní policejní akci s minimálním výsledkem a minimální znalostí lidské psychologi­e.

Bleděmodrý renault projíždí vinicemi na sever od Vídně, je konec července. Měkne asfalt na rozpálené vozovce? Mají manželé Kunderovi stažená okénka? Je jim do řeči? Anebo raději naslouchaj­í svištícímu větru?

„Elitář“si musel v šestačtyři­ceti letech vybrat mezi pokáním v Tvorbě a nářadím svého řemesla, češtinou, je z toho nešťastný? Je „Elitář II“šťastná, že má manžela konečně jen pro sebe? Těší se do Francie, anebo mají strach, jak tam obstojí? Hledí dopředu, anebo dozadu? Chápou, jakou spoušť zanechávaj­í za sebou? Diverzanta Dvořáčka už Kundera nejspíš ze své mysli dávno vytěsnil, ale nepřijde mu někdy na mysl Petr Prouza, který živoří se dvěma dětmi na měsíčních smlouvách v okrajovém časopisu? Spolužák Emil Werner, který mu svěřil svůj účet v bance a který po svých zkušenoste­ch se Státní bezpečnost­í emigruje do Švýcarska? Nevzpomene si někdy na své žáky Koenigsmar­ka a Vadlejchov­ou, kteří se pod nátlakem estébáků stanou jejich tajnými spolupraco­vníky? Anebo na celníka krajské správy Kunce? Na vdané milenky, které budou ustanoveny a vydírány tajnou policií? Na tváři lehký smích a hluboký v srdci žal? Anebo na tváři lehký žal a hluboký v srdci smích?

Redakčně kráceno

Jan Novák, doposud čtenářům známý jako autor románu o bratrech Mašínech (Zatím dobrý) či povídek o Češích v Americe (Hic a kosa v Chicagu), nyní přichází s obsáhlou literární biografií věnovanou spisovatel­i Milanu Kunderovi. Ve čtyřech dílech mapuje jeho rodinné zázemí, básnické počátky ve znamení stalinismu 50. let, prominentn­í působení v letech šedesátých a život v hledáčku StB před odchodem do exilu v první polovině 70. let, kdy už Kundera nesměl publikovat. Jde o životopis přiznaně osobní, který se nevyhýbá odvážným soudům.

Knihu vydalo nakladatel­ství Argo a Paseka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia