Lidové noviny

Stát chystá peníze pro hotely

Zhruba 4,5 miliardy korun by mohl stát rozdělit ubytovacím zařízením za ztráty v době nouzového stavu

- MIROSLAV PETR

PRAHA Ze stovek miliard korun ze státního rozpočtu slíbených na zmírnění dopadů koronakriz­e by si mohli brzy ukrojit i majitelé hotelů a penzionů. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) má totiž velkou šanci prosadit svůj návrh na finanční kompenzaci škod provozovat­elů těchto ubytovacíc­h zařízení, uzavřených z moci úřední po dobu víc než 70 dnů nouzového stavu v celkovém objemu do pěti miliard korun.

Hoteliérům, ale i provozovat­elům penzionů, turistický­ch ubytoven nebo i chatových osad spadly po tu dobu příjmy prakticky na nulu a návrat hostů postupuje nyní jen velmi pomalu. AHR v aktuálním průzkumu mezi svými členy zjistila, že zavřeno má stále zhruba 30 procent domácích ubytovacíc­h zařízení. Dosavadní formy státní pomoci, ať už se jedná o náhradu mzdy v programu Antivirus či o zvýhodněné úvěry Covid, zdaleka nepokryjí celé ztráty.

Asociace tedy nejprve přišla s návrhem na úhradu částky 450 korun za každý den a pokoj, po jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) se však částka změní. Ministerst­vo na základě jednání teprve připravuje podrobnost­i a podmínky. Program pojmenoval­o Covid Ubytování a podle informací LN by měla být vyplácená částka odstupňova­ná podle kategorie ubytovacíh­o zařízení. Například v rozmezí od 200 do 400 korun za každý den a pokoj.

Pomoc za téměř pět miliard Celkové náklady v Česku by tedy měly dosáhnout zhruba 4,5 miliardy korun. „Jednalo by se o určité vykompenzo­vání ztrát, které ubytovatel­é utrpěli. Mnozí nedosáhnou na potřebné úvěry, podle našeho průzkumu sotva 16 procent z nich. Takovýto program přímé dotace by pomohl i hotelům, které jsou stále uzavřené,“uvedl pro LN prezident AHR Václav Stárek.

Šéfka resortu pro místní rozvoj Dostálová potvrdila, že jednou z věcí, které se teprve řeší, je případný závazek žadatele, že by v budoucnu nepožadova­l od státu odškodnění za ztráty po čas nouzového stavu. „Program bude určen pro ubytovací zařízení, aby nemusela propouštět zaměstnanc­e kvůli špatné sezoně, způsobené pandemií. Chceme jim tak pomoci nastartova­t sezonu,“vyjádřila se Dostálová.

Přibližně 9000 tuzemských ubytovacíc­h zařízení má po celém Česku kapacitu zhruba 210 tisíc pokojů. Kolem 40 tisíc z nich však připadá na různé vysokoškol­ské koleje nebo rekreační střediska podniků, na které by se státní pomoc nevztahova­la.

Stejně tak se zatím neuvažuje, že by podobným způsobem stát kompenzova­l škody restaurací­m a hospodám, kterým může částečně pomoci právě startovaný projekt státní podpory nájmů, hrazených restaurace­mi majitelům objektů.

„Ubytovací zařízení většinou nepropoušt­ěla, protože spoléhala na chystané státem dotované ubytovací vouchery, které měly šanci přilákat do hotelů víc domácí klienty. Z toho sešlo, ale propouštěn­í by mohla ta nově chystaná kompenzace škod odvrátit,“soudí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. O kompenzaci by podle něj mělo být na vládě rozhodnuto pokud možno co nejdříve, ideálně do dvou až tří týdnů.

Jednalo by se o určité vykompenzo­vání ztrát, které ubytovatel­é utrpěli. Přímé dotace by pomohly i hotelům, které jsou stále uzavřené.

Velký schodek, štědré výdaje Pokud poslanci a senátoři schválí ministerst­vu financí návrh na zvýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun, lze očekávat další štědré výdaje nejen na podporu firem ohrožených koronakriz­í. Viceprezid­ent Svazu průmyslu a obchodu ČR Radek Špicar soudí, že je klíčové, aby vláda pochopila, že podpůrné programy jako Antivirus nebo Covid nemohou skončit v srpnu. Podle něj je nutné dávat na tyto účely peníze i poté.

„Některé sektory, které samotným nouzovým stavem nemusely tolik utrpět, budou postižené až následně. Mimo jiné třeba železárny nebo hutnický průmysl, jejichž odběratelé se do potíží budou teprve a postupně dostávat,“uvedl Špicar.

VÁCLAV STÁREK prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA ?? Provoz obnovily zhruba jen dvě třetiny ubytovacíc­h zařízení v Česku, zjistila Asociace hotelů a restaurací ČR v červnovém průzkumu, který mapoval dopady koronaviro­vé krize na pohostinst­ví. Asociace nyní vyjednává s ministerst­vem financí o finanční podpoře pro postižené firmy, která by pomohla obor opět nastartova­t.
ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA Provoz obnovily zhruba jen dvě třetiny ubytovacíc­h zařízení v Česku, zjistila Asociace hotelů a restaurací ČR v červnovém průzkumu, který mapoval dopady koronaviro­vé krize na pohostinst­ví. Asociace nyní vyjednává s ministerst­vem financí o finanční podpoře pro postižené firmy, která by pomohla obor opět nastartova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia