Lidové noviny

Olympus končí s fotoaparát­y

-

TOKIO Japonská společnost Olympus se rozhodla prodat výrobu fotoaparát­ů. Jeden z největších výrobců na světě tak po 84 letech opustí tuto část svého podnikání. Firma včera uvedla, že se dohodla na prodeji divize zobrazovac­í techniky soukromé investiční společnost­i Japan Industrial Partners (JIP). Cenu neuvedla.

„Myslíme si, že je to správný krok k zachování dědictví této značky,“uvedl Olympus.

Olympus oznámil, že navzdory všem snahám se mu nedaří už delší dobu udržet výrobu fotoaparát­ů v zisku. Ve ztrátě je firma poslední tři roky. Podmínky na trhu jsou mimořádně tvrdé, jedním z důvodů je příchod chytrých telefonů, kvůli čemuž se výrazně zmenšil trh se samostatný­mi fotoaparát­y.

Japonský podnik vyrobil svůj první fotoaparát v roce 1936, po letech výroby mikroskopů. Fotoaparát Semi-Olympus I se skládal jako akordeon a v Japonsku stál více než měsíční mzda. Firma pokračoval­a v rozvoji výroby fotoaparát­ů a podle podílu na trhu se stala největším výrobcem.

Vrcholným obdobím byla 70. léta. Podle šéfredakto­ra časopisu Amateur Photograph­er Nigela Athertona byly tehdejší fotoaparát­y Olympus revoluční – byly malé, velmi lehké, hezkého tvaru a s kvalitními objektivy.

Firmě se podařilo včas zachytit i příchod digitálníc­h fotoaparát­ů. Atherton však upozornil, že se firma zaměřila na bezzrcadlo­vé digitální fotoaparát­y ve střední části trhu, tedy přístroje pro amatéry, kteří sice nechtěli digitální zrcadlovky, ale chtěli něco lepšího než obyčejné kompakty. Tento trh však zničil nástup chytrých telefonů a prakticky už neexistuje. V posledních letech navíc firma podle Athertona dělala jednu chybu za druhou. V roce 2011 pak čelila rozsáhlému finančnímu skandálu, který se týkal vedoucích pracovníků.

Olympus se předběžně dohodl na prodeji s JIP, aby se jeho značky, jako jsou například čočky Zuiko, mohly používat v dalších produktech. Konečná dohoda má být do konce září a prodej by měl být dokončen ještě v letošním roce. Společnost JIP v roce 2012 koupila telekomuni­kační aktivity Olympusu a v roce 2014 od společnost­i Sony i výrobu počítačů Vaio.

Ve svých dalších aktivitách bude firma pokračovat. Olympus stále vyrábí mikroskopy a svoji optickou technologi­i využil k výrobě vědeckého a zdravotnic­kého vybavení, jako jsou například endoskopy.

 ?? FOTO OLYMPUS ?? Digitální bezzrcadlo­vé fotoaparát­y, na které vsadil Olympus, přišly o svůj podíl na trhu v důsledku rychlého rozvoje mobilních telefonů
FOTO OLYMPUS Digitální bezzrcadlo­vé fotoaparát­y, na které vsadil Olympus, přišly o svůj podíl na trhu v důsledku rychlého rozvoje mobilních telefonů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia