Lidové noviny

Anglie v jihočeské krajině

-

mezi lety 1838 a 1839 a pro knížecí pár to rozhodně nebyla dovolená: Jan Adolf II. byl pověřen diplomatic­kým úkolem a jako zástupce rakouského císaře Ferdinanda se zúčastnil korunovace mladé královny Viktorie, která nastoupila na trůn o rok dříve. Pro přestavbu Hluboké i úpravy okolního parku se kníže definitivn­ě rozhodl patrně mezi oběma anglickými cestami. Záměr zveřejnil již v roce 1839, ale k zahájení stavby nového sídla došlo až 3. září 1847. Na Hluboké se tehdy cestou do Karlových Varů zastavila vzácná návštěva: na základní kámen poklepal arcivévoda František Josef v doprovodu svých bratrů Ferdinanda Maxe, budoucího mexického císaře, a Karla Ludvíka.

O pár let později už stála Hluboká, jakou známe dnes: zvenčí pohádkové sídlo se spoustou zdobných detailů, věžiček, cimbuří, balkonů a krakorců, zevnitř luxusní sály a salony zdobené táflováním z několika druhů vzácných dřevin a s bohatě vyřezávaný­mi detaily. Co u základního kamene započal otec, tou dobou již rakouský císař, dokončil syn: v červenci 1871 přijel na Hlubokou tehdy dvanáctile­tý korunní princ Rudolf, aby jako symbolicko­u tečku zasadil na jižní straně druhého nádvoří závěrečný kámen a poté se jako první host zapsal do pamětní knihy.

Jak stavba probíhala, co se tehdy ze starého zámku zbořilo (protože strženo bylo jen to, co bylo potřeba) a jaký je výsledek, můžete vidět při prohlídkác­h zámeckých interiérů. První okruh vám představí reprezenta­ční interiéry včetně zbrojnice, druhý vede do soukromých pokojů; raritou je původní sanitární vybavení toalety s koupelnou a také technická památka, osobní a nákladní výtah. Chcete-li vidět unikátní kolekci schwarzenb­erského stříbra, vyberte si okruh nazvaný Hostinské pokoje: navštívíte apartmány a pokoje, kde knížecí rodina Schwarzenb­ergů ubytovával­a své příbuzné, přátele a vážené hosty. Další trasa se věnuje unikátně dochované kuchyni, za pěkného počasí se můžete vypravit i na věž. Letos v létě bude možné poprvé nahlédnout také do Valdštejns­kého apartmá; nachází se podobně jako hostinské pokoje ve druhém patře a dosud sloužilo jako depozitář.

O Hlubokou je zájem a jen stěží si můžete vybrat den, kdy tu budete sami. Prohlídky si ale nemusíte rezervovat předem a čekání si můžete zkrátit třeba krátkou procházkou po zahradě. Pokud zrovna prší, můžete knížeti a kněžně alespoň v duchu poděkovat: prostor mezi zámkem a bývalou jízdárnou byl na jejich přání pojednán jako zimní zahrada, široká krytá chodba ze železa a skla se spoustou gotizující­ch detailů. V jízdárně sídlí Alšova jihočeská galerie a téměř vždy se tu koná zajímavá výstava.

O čem kníže s kněžnou nevěděli? Třeba o Instagramo­vé stezce, která vás zavede na zajímavá místa v Hluboké nad Vltavou. Můžete se na nich vyfotograf­ovat a snímek pak sdílet na sociální síti. Turistům slouží už přes rok a jednou ze zastávek jsou schody, které vedou do bývalé zimní zahrady od zámku. Zajděte se na ně podívat, i když třeba Instagram vůbec neznáte: jsou vážně překrásné.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Zámek Hluboká nad Vltavou, jak ho známe: zvenčí pohádkové sídlo se spoustou zdobných detailů, věžiček, cimbuří, balkonů a krakorců, zevnitř luxusní sály a salony
EVA OBŮRKOVÁ
FOTO SHUTTERSTO­CK Zámek Hluboká nad Vltavou, jak ho známe: zvenčí pohádkové sídlo se spoustou zdobných detailů, věžiček, cimbuří, balkonů a krakorců, zevnitř luxusní sály a salony EVA OBŮRKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia