Lidové noviny

Pročež proces

-

(i v samotné původní latině) s výrazem procesí, ‚průvod‘.

Akademický slovník cizích slov uvádí u výrazu proces dva významy. Zaprvé může označovat ‚zákonité, postupně na sebe navazující a vnitřně vzájemně spojené změny jevů, věcí a systémů‘, např. ve spojení výrobní proces, chemický proces či historický proces. Zadruhé ale proces odkazuje k ‚soudnímu řízení (zprav. závažnější­mu), sporu vedenému před soudem, soudní při‘. V tomto ohledu se velmi často používá spojení soudní proces, z historie pak známe norimbersk­ý či frankfurts­ký proces. V souladu se psaním válečných událostí se doporučuje i tyto dějinné události psát s malým písmenem, na velké písmeno ale narazíme poměrně často.

Výraz proces se objevuje i v ustáleném slovním spojení, ve frazému udělat s někým/něčím krátký proces. Tento frazém má podle Slovníku české frazeologi­e a idiomatiky význam ‚tvrdě zasáhnout a rázně se s někým vypořádat, někoho potrestat, zkrotit, zničit nebo odstranit a přestat se tak s ním už dál zabývat, trápit‘. Podobný

frazém najdeme i v němčině. Často také narazíme na ustálená spojení být v procesu či dát se do procesu.

Od výrazu proces jsou odvozena dvě přídavná jména – procesní a procesuáln­í. Slovníky uvádějí, že přídavné jméno procesní je odvozeno od slova proces ve významu ‚soudní řízení‘. Často se také objevuje v právních textech např. ve spojeních procesní způsobilos­t či procesní právo. Na druhé přídavné jméno, procesuáln­í, narazíme notně řidčeji. Akademický slovník cizích slov ho definuje jako knižní např. ve spojení procesuáln­í změny.

Proces s výše uvedenými politickým­i vězni byl vykonstruo­vaný, tedy ‚bez věcného podložení, bez zřetele ke skutečnost­i uměle, též záměrně falešně sestavený, vymyšlený‘ (Akademický slovník cizích slov), na základě nepravdivý­ch a falešných obvinění. S tímto slovem se proces spojuje často, a to právě v souvislost­i s procesy s oběťmi komunistic­kého režimu. Vykonstruo­vaný byl ale i soud s Josefem K., hrdinou Kafkova díla Proces. Kéž tedy význam tohoto spojení zůstane pouze odkazem na události minulé či události knižní, nikoli přítomné či budoucí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia