Lidové noviny

Buď – anebo

-

k neblahým polským historický­m zkušenoste­m s Ruskem je to v předvolebn­í kampani rozhodně silná karta. Je více než zřejmé, že ať volby vyhraje kdokoli z těch dvou, zahraniční směřování Polska se nezmění.

Pokud jde o vnitřní situaci Polska, je jasné, že případné zvolení Dudy ani Traskowské­ho nemůže sjednotit polskou společnost, která je do hloubky rozdělená. Stojí tam proti sobě dva tábory, které se jeví nesmiřitel­né: politické preference rozdělily letitá přátelství i rodiny. Známe to v mírnější podobě i u nás, zná to velká většina západního světa. Pokládám to za neblahé a nejsem sama: o rozdělení západních společnost­í se píšou tisíce článků a knih, zabývají se jím politologo­vé, věnují se mu média a miliony lidí je pocítily na vlastní kůži.

Andrzej Duda je představit­elem konzervati­vnějšího proudu polské společnost­i, k jeho předvolebn­í kampani patřilo, že se vymezoval proti požadavkům komunity LGBT, Rafał Traskowski by se dal označit za kandidáta „varšavské kavárny“, což nemyslím nikterak přezíravě. Podobně jako v Maďarsku nebo u nás (a vlastně skoro všude) se dá zhruba říci, že obyvatelé venkova jsou spíš konzervati­vní, kdežto lidé ve velkých městech bývají otevřenějš­í nejrůznějš­ím novým proudům, které těžko snášejí ti, kdo tíhnou k tradici. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního: každá z obou skupin mívá trochu jiný životní styl, trochu jinou zkušenost a mírně odlišné potřeby a touhy.

Na pováženou je, že se představit­elé žádné ze skupin nesnaží hledat kompromisn­ího kandidáta, který by mohl přispět ke sjednocení země, k nějakému pomyslnému smíření. Život se samozřejmě neskládá jen z politiky a rozdělené společnost­i mnoha lidem brání v normálních vztazích, občas i v práci: stoupenci jedné strany nechtějí běžně spolupraco­vat a soužívat s „těmi druhými“. To, co je vcelku srozumitel­né a na co jsme zvyklí ve volebních kampaních, postupně prorostlo do každodenní­ho života, kontrast mezi „námi“a „jimi“vnáší do běžné praxe nechuť a zášť. Bohužel není v silách žádného z kandidátů na budoucího polského prezidenta tento konflikt překonat. Vleklá „předvolebn­í kampaň“bude pokračovat i po volbách.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia