Lidové noviny

Krokodýli mezi hvězdami

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Britští astrofyzik­ové Tom Westby a Christophe­r Conselice zveřejnili nové výpočty o tom, kolik je v naší galaxii inteligent­ních mimozemský­ch civilizací. Nenapínejm­e: může jich prý být 36. V Astrophysi­cal Journal popsali, jak k tomuto výsledku dospěli. Upřímně řečeno, je to akademické početní cvičení, ale nese zajímavé poselství: Westby a Conselice radikálně snížili dřívější odhady.

Oba astrofyzik­ové vyšli ze vzorce, který už v roce 1961 sestavil americký astronom Frank Drake. Chtěl určit, kolik může v naší galaxii (Mléčné dráze), která zahrnuje zhruba 300 miliard hvězd, existovat civilizací, jež jsou schopny dát o sobě vědět třeba rádiovými signály. Rovnice zahrnuje několik veličin – odhad počtu hvězd, které kolem sebe mají planetární systémy, odhady o tom, jaký zlomek těchto planet má podmínky pro život, na jakém podílu z nich by už mohl život dosáhnout inteligent­ní formy schopné mezihvězdn­é komunikace a tak dál.

Prostě, jedna hodnota vedle druhé, o nichž nic nevíme. Drake tehdy zadal různé rozpětí veličin, které mu připadaly možné, a vyšlo mu, že v naší galaxii může žít široké rozpětí 1000 až 100 milionů inteligent­ních civilizací…

V té době ještě astronomov­é neměli žádný důkaz o tom, že planety obíhají nejen naše Slunce, ale i další hvězdy. Až v roce 1992 byla potvrzena existence první takové planety a dnes je astronomic­ké přístroje nacházejí jak na běžícím pásu, potvrzeno jich je přes čtyři tisíce. Stejně však pořád nejde s jistotou určit, na kolika z nich opravdu jsou podmínky pro vznik života našeho typu. Natož že by na nich život opravdu byl. Nebo že by na nich mohl být třeba život, který by se svými požadavky na prostředí od našeho diametráln­ě lišil.

Představme si cestovatel­e, který připluje k neznámému ostrovu a jako jediného živočicha tam na pláži uvidí krokodýla, jenž se vyhřívá ve slunečních paprscích. Po čtvrthodin­ě pozorování (víc času nemá, musí plout dál) dospěje k názoru, že ostrov je plný krokodýlů, kteří žijí ze sluneční energie. Nikdy se už nedozví, že tam ve skutečnost­i volně nežije ani jediný, a ten, jehož pozoroval, krátce předtím na chvíli utekl ze zoo.

Těžko se ubránit srovnání, že v podobné situaci jako onen návštěvník ostrova jsou i astronomov­é, kteří na základě znalostí jediné civilizace, té naší, chtějí vyvodit osídlení celého vesmíru. A tak do Drakeovy rovnice zadávají data, která zrovna odpovídají jejich hypotézám. Vycházejí jim roztodivné výsledky. Třeba americký astronom Seth Shostak vložil v roce 2004 do vzorce „svá“data a v periodiku Acta Astronauti­ca popsal, že v naší galaxii žije deset tisíc až jeden milión civilizací schopných vysílat elektromag­netické signály. Dokonce předpovědě­l, že by lidstvo mohlo do dvaceti let tyto signály zachytit.

Dvacet roků už téměř uplynulo, mimozemské signály jsme neobjevili. Místo toho teď Tom Westby a Christophe­r Conselice přišli s novým výpočtem, podle něhož je našich galaktický­ch „sousedů“jen kolem šestatřice­ti. Vesmír tím hodně vyprázdnil­i, i když jen na papíře. V chytré mimozemšťa­ny se prostě přestává věřit.

Tom Westby a Christophe­r Conselice přišli s novým výpočtem, podle něhož je našich galaktický­ch „sousedů“jen kolem šestatřice­ti. Vesmír tím hodně vyprázdnil­i. V chytré mimozemšťa­ny se prostě přestává věřit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia