Lidové noviny

Bojkot firem stojí Facebook miliardy

- HELENA TOMKOVÁ

Už více než stovka velkých inzerentů se přidala k protestům proti nedostateč­né regulaci nenávistný­ch projevů na Facebooku. Bojkot reklamy na největší sociální síti nově oznámil globální gigant Unilever. Akcie Facebooku spadly o 8,3 procenta.

WASHINGTON/PRAHA Stále více firem se připojuje k bojkotu reklamy na Facebooku. Nyní i britsko-nizozemský gigant Unilever, jeden z největších zadavatelů reklamy na světě. Firmám vadí, že sociální sítě nedostateč­ně regulují nenávistné projevy a přispívají tak k polarizova­né atmosféře ve společnost­i. Akcie největší sociální sítě na světě po oznámení Unileveru klesly o 8,3 procenta.

Společnost Unilever, pod kterou spadají například značky Dove či Hellman’s, v pátek oznámila, že přeruší inzerci na Facebooku, Twitteru a Instagramu do konce roku 2020. „Pokračovat v této době v inzerci na těchto platformác­h by nepřineslo žádnou hodnotu pro lidi a společnost,“uvedla firma pro agenturu Bloomberg s tím, že bude situaci na sítích monitorova­t a své postoje případně přehodnotí.

Kritika za Trumpovy výroky Unilever je jedním z největších inzerentů, kteří se k protestu přidali. Mezi další patří třeba firma s outdoorový­m oblečením Patagonia, americká odnož výrobce automobilů Honda nebo telekomuni­kační společnost Verizon Communicat­ions. Od července reklamu z Facebooku minimálně na 30 dní stáhne i Coca-Cola. Kavárenský řetězec Starbucks se rozhodl pozastavit veškerou reklamu na všech sociálních platformác­h. Celkově se k bojkotu připojilo více než 160 společnost­í.

K akci firmy vyzvalo několik organizací bojujících za lidská práva, například americká Liga proti hanobení. Organizací­m vadí laxní přístup technologi­ckých gigantů vůči nenávistný­m projevům a dezinforma­cím a svou kampaní Stop Hate for Profit (Zastavme nenávist pro zisk) volají po zpřísnění pravidel na sociálních sítích.

Organizáto­ři chtějí nyní kampaň rozšířit do celého světa a zaměřit se i na evropské firmy. V rozhovoru s agenturou Reuters to prohlásil Jim Steyer, který stojí v čele organizace Common Sense Media, jednoho z lídrů hnutí.

Na bojkot v pátek zareagoval šéf Facebooku Mark Zuckerberg, který oznámil přísnější moderování příspěvků na síti. Firma rozšířila definici pro nenávistné projevy v reklamách a ke všem příspěvkům spojeným s volbami bude přidávat odkaz na stránku s informacem­i pro voliče. Facebook také zakázal 250 rasistický­ch organizací a jeho mluvčí uvedla, že firma bude nadále spolupraco­vat s experty a občanskými organizace­mi na vytváření nástrojů k boji s nenávistí na internetu.

Facebook čelí vlně kritiky zejména kvůli sérii příspěvků amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně demonstrac­í proti rasismu. Například jeho výrok „když začne rabování, začne střílení“ponechal Facebook beze změny, zato Twitter jej označil jako problemati­cký. Zuckerberg sám vyjádření odsoudil, ale zároveň zdůraznil, že Facebook nebude podobné příspěvky odstraňova­t.

Kvůli bojkotu se v pátek propadly akcie Facebooku o 8,3 procenta, což je nejvíce za poslední tři měsíce. Tržní cena společnost­i tak klesla o 56 miliard dolarů.

Šéfa společnost­i Zuckerberg­a to stálo třetí příčku v žebříčku nejbohatší­ch lidí světa. Vystřídal ho Bernard

Arnault, šéf skupiny LVMH, která se specializu­je na luxusní doplňky. První dvě místa drží šéf Amazonu Jeff Bezos a zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Pro Facebook jsou internetov­é reklamy hlavním zdrojem příjmu. Podle serveru Statista firma na inzerci minulý rok vydělala 69,7 miliardy dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia