Lidové noviny

Zločin bílých předků by neměl být dědičný

- Jana Macháčka

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Důsledkem dění v USA a podpory hnutí Black Lives Matter bude debata o odškodnění Afroamerič­anů za mnoho desetiletí otroctví a rasismu. Je to primárně otázka právní, ale i ekonomická; v médiích už se to hemží výpočty. Jaké by tedy odškodnění mělo být?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Tomáš Pfeiler: Nereálná diskuse

Debata o reparacích za otroctví se může vést maximálně v morálně-filozofick­é rovině. I tak se nabízí otázka, zda má smysl tyto historické křivdy otvírat. Pokud by se kompenzací dočkala afroameric­ká komunita, ozvou se i ostatní. Výsledkem by mohla být situace, kdy by se odškodnění domáhala řada etnických, náboženský­ch a jiných lidských skupin.

Například český občan by mohl požadovat od švédské vlády odškodnění za újmu na majetku, kterou jeho předkové utrpěli v průběhu třicetilet­é války.

Pokud by měly být uspokojeny všechny podobně absurdní nároky, nastane vlna vládních bankrotů, masivní tisk peněz a inflace. Ve světě by zřejmě zavládl nepředstav­itelný chaos.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Dominik Stroukal: Rasismus tady a teď

Poškození si zaslouží odškodnění, zaslouží si ale trest ti, co nic neudělali? V době, kdy si připomínám­e 100 let Versailles­ké smlouvy, není třeba připomínat, že reparace jsou v principu důležitý a správný nástroj, s nímž se však musí zacházet opatrně.

V teorii je to jednoduché – stát způsobil škodu a měl by oběti odškodnit. Nicméně stát si neumí sám vydělat a peníze sebere na daních lidem, kteří žádnou škodu nezpůsobil­i. A přesně to by se dělo v tomto případě.

Může být zločin praprapřed­ků dědičný? Zjevně by neměl být. Je to jako kdybychom chtěli po současných potomcích bývalých členů KSČ, aby doplatili zbytku populace rozdíl mezi průměrnou mzdou v Rakousku a u nás.

Nezbývá než individuál­ní lidská odpovědnos­t a snaha o potrestání jakéhokoli­v rasismu tady a teď. Stát neumí odškodnit oběti, aniž by poškodil nevinné. Hlavním cílem nyní musí být postarat se, aby se to nedělo dále.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Martin Pánek: Velký hřích

Je to nesmyslná debata, jež se nikdy nedobere hmatatelné­ho výsledku. To se mělo řešit za Lincolna (i se řešilo), nikoli za Trumpa. Mnohem víc by Afroamerič­anům pomohlo, kdyby v USA skončil systematic­ký institucio­nální rasismus především v trestním systému, kdy černochy mnohem víc šikanují policisté a u soudů si za stejné prohřešky odnášejí mnohem delší tresty.

Otroctví je velký hřích Spojených států amerických, následky si nesou dodnes. Receptů, jak se s ním vyrovnat, je mnoho. Jedním z nejdůležit­ějších zásadní reforma trestní justice jak na federální, tak na státní úrovni. Akademická cvičení, co by bylo, kdyby, by neměla rozptylova­t od důležité práce, jak učinit společnost spravedliv­ější.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Debata je redakčně krácena.

Dále do ní přispěli Dušan Tříska a Pavel Kohout. Celé texty najdete na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia