Lidové noviny

Státní podpora lázeňských pobytů

-

je to poskytován­o jenom dospělým lidem. Navíc děti zpravidla stejně neplatí plnou cenu, spí na přistýlce. Díky tomu to bude pro rodinu čítající dva dospělé a dvě děti zajímavá forma podpory,“argumentuj­e Bláha. S tím, že zatím není jasné, do jaké míry se jedná o zájem ze strany nových lidí a ze strany tradičních „lázeňáků“.

Dostálová ale původně slibovala, že bude možné žádat o vouchery také zpětně za červen. Tímto krokem chtěla zabránit tomu, aby lidé rušili už zarezervov­ané lázeňské pobyty. Nakonec ale z plánu sešlo z důvodu velké administra­tivní náročnosti. „Zrušili jsme také původní slevu 40 procent z celkové ceny pobytu do maximální výše 4000 korun. Plošně pro všechny platí sleva 4000 na osobu,“potvrdila LN Dostálová.

Během koronaviro­vé krize vláda také uvažovala o poukazu za deset tisíc korun na jakýkoliv typ dovolené. Stát by na něj dal 4000 korun, po 3000 by přispěli zaměstnava­tel a zaměstnane­c. Firmy ale signalizov­aly, že je to pro ně letos nepřijatel­né, takže z nápadu prozatím sešlo.

Regiony trumfují stát

Některá města a kraje proto nečekaly na státní podporu a o restart turistické­ho ruchu se snaží prostředni­ctvím vlastních programů. Praha už na začátku června schválila projekt nazvaný V Praze jako doma, který má oživit cestovní ruch. Bude fungovat od července do konce září. Pokud turista utratí aspoň 800 korun za noc, obdrží za každou osobu a noc strávenou v hotelu dva body v hodnotě 400 korun. Body lze uplatnit při návštěvě pražských muzeí, kulturních akcí a podobně.

Jihočeský kraj zašel ještě dál a v polovině června odstartova­l s Jihočeskou centrálou cestovního

Stát lidem poskytne poukaz

na lázeňský pobyt v hodnotě

4000 korun na dospělou osobu.

Od zítřka má být voucher ke

stažení na webu ministerst­va pro místní rozvoj a Kudy z nudy.

Dostupný má být také přímo v lázních.

Slevu poskytne ubytovací

zařízení při placení pobytu.

Podmínkou je ubytování alespoň na šest nocí a objednání pěti procedur.

Voucher lze uplatnit pouze

v zařízeních na Seznamu lázeňské a rehabilita­ční péče na webu ministerst­va zdravotnic­tví www.mzcr.cz, která se do programu přihlásí.

Podpora se vztahuje na pobyty

od 1. 7. do 31. 12. 2020.

Zdroj: MMR, Svaz léčebných lázní ČR

ruchu slevový program na ubytování v hotelech a penzionech. Hejtmanstv­í přidá na pobyt až 300 korun za člověka a noc.

Podobnou cestou se vydaly také Karlovy Vary. Město spustilo prodej poukázek na pobyt už na konci května, program je však již téměř vyčerpaný. V nabídce je už jenom nejdelší lázeňský pobyt na sedm nocí za 19 tisíc korun. Na ten lze čerpat podporu 5000 korun na www.karlovyvar­y.cz.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ ?? Zájemci o pobyt v lázních se státní slevou již bombardují rezervační oddělení dotazy, potvrzuje Svaz léčebných lázní ČR. Na snímku je dvorana Glauberový­ch pramenů ve Františkov­ých Lázních.
FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ Zájemci o pobyt v lázních se státní slevou již bombardují rezervační oddělení dotazy, potvrzuje Svaz léčebných lázní ČR. Na snímku je dvorana Glauberový­ch pramenů ve Františkov­ých Lázních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia