Lidové noviny

Živnostníc­i se mohou zbavit daňových přiznání

-

PRAHA Každý měsíc zaplatí živnostník 5740 korun a za „odměnu“nebude muset vyplňovat daňové přiznání. Anebo si tuto povinnost ponechá s tím, že mu dokáže zajistit nižší platbu. Nová možnost volby by měla platit od příštího roku, shodla se včera vláda.

Živnostníc­i s ročním příjmem do 800 tisíc budou moci od 1. ledna příštího roku platit pouze jednu daň. Návrh ještě musí poslat dál poslanci a senátoři. Paušál by se měl skládat z minimálníh­o odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálníh­o odvodu na sociální pojištění o 15 procent a z daně sto korun. Fungovat bude na dobrovolné bázi. To znamená, že OSVČ si vybere, jak bude chtít při danění postupovat. Návrh, o němž včera kabinet jednal, přišel z dílny resortu financí.

„Znamená to jedinou platbu místo tří a významně méně papírování,“řekla k němu ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Paušál bude pro příští rok složen takto: zdravotní pojistné 2514 korun, daň sto korun a sociální pojistné 3126 korun. Novinka má přinést kromě finanční úspory méně administra­tivní zátěže a důvodů k většině kontrol z finančního úřadu. „U živnostník­a přihlášené­ho k paušální dani budou postrádat smysl,“dodala strážkyně státní kasy.

Schillerov­á dříve také uvedla, že zvýšené sociální pojistné má pomoci živnostník­ům s ohledem na starobní důchod. Většina si totiž nyní platí jen nezbytné minimum. Paušální daň by jim měla zajistit vyšší důchod.

S přihlášení­m k paušální dani už ovšem nebude moci živnostník uplatňovat žádné další daňové slevy a úlevy, jako je například bonus na děti nebo sleva na manželku. Podmínkou pro to, aby poplatník byl považován za poplatníka v paušálním režimu, je nutné oznámení finančnímu úřadu.

V původním návrhu se počítalo s tím, že paušální daň se bude vztahovat na podnikatel­e s ročním příjmem do jednoho milionu korun. Zástupci ČSSD přitom žádali limit 600 tisíc korun.

„Souhlasím s podporou malých živnostník­ů, zjednoduše­ní jejich života, ale nemělo by to zase rozevírat ještě více nůžky mezi zdaněním živnostník­ů a zaměstnanc­ů. Tam je ten rozdíl v řádu několika desítek násobků,“řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Problémem je podle ní nepřiprave­nost IT systému České správy sociálního zabezpečen­í.

„Celý systém se bude muset předělávat. Je 30 let starý, a pokud by to mělo být k 1. lednu, dělalo by se to ručně. Byly by to velké komplikace,“uvedla Maláčová.

„Znamená to jedinou platbu místo tří a významně méně papírování.“

ALENA SCHILLEROV­Á ministryně financí (za ANO)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia