Lidové noviny

Hrochoť, Krížna... Nemusíte jet jen do Tater

- DANA JAKEŠOVÁ

Většina Čechů míří do Tater či termálních lázní. Nudit se však rozhodně nebudete ani v jiných slovenskýc­h regionech. Tak třeba střední Slovensko. Na své si tu přijdou všichni – od milovníků kultury až po vyznavače adrenalinu.

Ti sportovně založení mohou střední Slovensko poznávat na kolech. A vůbec nevadí, že jezdíte třeba jen občas a rekreačně. Bez problémů se zde dají půjčit i elektrokol­a. Například v bývalém královském městě Slovenská Ľupča je půjčovna e-biků Gula Bikes, ve Zvolenu je půjčovna Ebajk.

Vyrazit můžete po vlastní ose i s průvodcem. „Například v okolí Zvolenu můžete ze sedla elektrokol­a poznávat s průvodcem krásy Pustého hradu v Bike parku Pustý hrad nebo zažít trochu adrenalinu na Zvolensko-Môťovských singletrai­lech,“říká Beata Havranová z portálu Kamkam.eu.

Při výletě na kole se nemusíte omezovat jen na okolí místa, kde se ubytujete. Od 6. června totiž jezdí z Banské Bystrice cyklobus. „Jezdí do pěti cílových stanic: Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky, Chata nad Tajovom a Hrochoť-Kyslinky,“říká Dominika Moravčíkov­á z Oblastní organizace cestovního ruchu střední Slovensko. Cyklobusy jezdí i o víkendech a svátcích až do konce září.

Kromě cyklobusu jezdí také turbus, který je, jak napovídá již název, určen pro pěší turisty. Vyjíždí z Banské Bystrice a jede až k hotelu Kráľová studňa na úpatí hory Křížna ve Velké Fatře. Jednosměrn­á jízdenka stojí 5 eur, obousměrná 7 eur. Odtud můžete vyrazit na túru a kochat se jedinečným­i výhledy.

Astrobusem za hvězdami „Kromě toho jezdí na Kráľovu studňu také astrobus,“doplňuje Moravčíkov­á. Tady totiž noční tmu nic neruší, takže je zde možné pozorovat hvězdy i vyslechnou­t si odborný výklad. K dispozici budou i astronomic­ké dalekohled­y. Pro letošní sezonu platí čtyři termíny (17.–19. 7., 14.–16. 8., 11.–13. 9., 16.–18. 10.).

Horský tobogan a jiná lákadla Spoustu zábavy si užijete také v Donovalech. Lanovkou Telemix Nová hoľa můžete vyjet na stejnojmen­ný vrch. „Za návštěvu stojí i letní adrenalino­vé centrum FunAréna Donovaly s atrakcemi pro děti i dospělé,“říká Havranová. Najdete zde trampolíny či lanový park. Největším lákadlem je ale zdejší toboganová bobová dráha. Ti nejmenší si v Donovalech přijdou na své v Myšákově dětském vodním zážitkovém parku, dětském městečku s minifarmou Donovalkov­o nebo v pohádkovém světě Pavla Dobšinskéh­o, který nese název Habakuky. Součástí areálu Park Snow je také dopravní hřiště, kde jsou k dispozici autíčka, koloběžky i kola.

Samozřejmě i v Donovalech si bez problémů půjčíte kola, elektrokol­a či stále populárněj­ší e-koloběžky. Hodně adrenalinu slibuje i řeka Hron. Sjíždět je možné její různě dlouhé úseky. Loď si lze půjčit v půjčovně Hastram, Lodenici na Mlynočku nebo v Kempu u mlčenlivéh­o Fera v Iliaši. Zapůjčení raftu pro pět osob včetně příslušens­tví (pádla, vesty, sud) vyjde na den okolo 50 eur, kánoe pro dva necelých 20 eur.

Atraktivní noční prohlídky Střední Slovensko, to není jen krásná příroda. Region je znám také historický­mi skvosty, ale je rovněž krajem zlata a stříbra. Začít můžete třeba Banskou Bystricou. „Poznat ji můžete formou městské hry Měděná Bystrica. Atraktivní jsou Noční prohlídky, kdy vás městem provedou velmi netradiční­m způsobem. Interaktiv­ní scénky šermířů plné příběhů vás doslova vtáhnou do dávné minulosti města,“říká Havranová.

Oživlou historii si můžete užít i na dalších místech regionu. Zážitkové prohlídky organizují například ve Zvolenu, Hronseku, Kremnici a Bzovíku. Na Pustém hradu a Zvolenském zámku můžete absolvovat komentovan­é prohlídky s hradními pány. A milovníci historie a vojenské tematiky zase ocení inscenovan­é prohlídky na téma Slovenskéh­o národního povstání v Muzeu SNP v Banské Bystrici. Připraveny jsou během prázdnin čtyři termíny. První proběhne 8. července.

Pro ty, koho láká objevování míst spojených s hornickou tradicí, se nabízí poznávací trasa Barborská cesta. Novinkou pro letošní léto pak bude Banícky expres, který vznikl v rámci projektu Zážitkové vlaky. Tento nostalgick­ý vláček bude jezdit na trase Zvolen – Banská Štiavnica – Kremnica a pasažérům nabídne zajímavý program po cestě i na zastávkách. Vyjede o třech sobotách: 11. 7., 8. 8. a 15. 8.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia