Lidové noviny

Letní relax: Babiš k moři i do lázní, Zeman na Vysočinu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Se začátkem prázdnin se z Čechů stávají náruživí dovolenkář­i. Nejinak je tomu u politiků a dalších veřejně činných osob. I oni se štěpí na zastánce tuzemské rekreace, mezi něž se řadí s chalupou na Vysočině prezident Miloš Zeman, a na mořechtivé cestovatel­e.

Letošek má navíc ostrý politický náboj. Kdo zůstane v Česku, podpoří pandemií ochrnutý domácí turistický ruch. A kdo vyjede za hranice, riskuje – nejen nákazu, ale i minusové politické body.

„Letos by měl v Česku zůstat každý, kdo může,“řekl LN prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Jenže Češi jsou filutové a vymysleli šalamounsk­é řešení: svou letní útratu rozdělí mezi Česko i cizinu. Výjimkou není ani premiér Andrej Babiš (ANO), který v srpnu zamíří na řeckou Krétu.

„Hotel jsme měli už zaplacený, tak jedu. Peníze ale budu utrácet hlavně v Česku. Dvakrát v lázních Třeboň a jednou v Mariánskýc­h

Lázních,“řekl LN premiér.

Podobně je na tom epidemiolo­g Rastislav Maďar, který bude kromě Česka i u své rodiny na Slovensku. „Pokud to epidemiolo­gická situace dovolí, vyrazíme v srpnu na týden autem do již vloni předplacen­ého apartmánu v Chorvatsku,“prozradil LN.

Dalším mistrem kombinace je šéf senátu Miloš Vystrčil (ODS), který se nechystá chytat bronz u moře, přednost dá maďarskému Hevízu s jeho proslulým termálním jezerem. „Jezdíme tam s přáteli již více než deset let. Největší část dovolené ale budu v Telči, kde například pravidelně navštěvuji hudební festival Prázdniny v Telči,“řekl LN. V srpnu chystá ještě jednu malou kuriozitu: tábor se psy. „Pořídili jsme si dva malé psy, tak se s nimi chystáme do Krušných hor na výchovný tábor, aby nám moc nezlobili,“doplnil druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi.

To ten první, prezident Miloš Zeman, je zarytým vyznavačem domoviny. Letní dovolenou stráví tradičně na své chalupě na Vysočině, zbytek volných dnů bude na zámku v Lánech, v jehož blízkosti si staví dům. Nastěhovat by se do něho chtěl po skončení prezidents­kého mandátu. Zeman na Vysočinu jezdí v létě každoročně, v Novém Veselí spoluvlast­ní nemovitost. Pověstné jsou jeho výlety v nafukovací­m člunu na místní rybník, vloni však poprvé nevyjel.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) sice původně plánoval prozkoumat s rodinou Dánsko, nakonec zvolil česko-slovenskou variantu. „Rodinnou dovolenou plánujeme převážně v Česku. Rádi bychom jeli do Beskyd. Pár dní bychom pak chtěli pobýt na Slovensku v okolí Velké Fatry,“řekl LN.

Jeho stranický šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) plánuje zůstat v Česku, stejně tak i Aleš Chmelař, Petříčkův náměstek a manžel ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). „Dovolenou budeme trávit na Vysočině a ve Zlínském kraji,“napsal LN. Na Vysočině bude v létě k zastižení i česká eurokomisa­řka Věra Jourová. „Letos jako vždy jedu domů,“řekla LN rodačka z Třebíče.

Čunek chce kosit trávu

Utahané politiky netáhnou jen české lázně, jako třeba v případě místopředs­edy KSČM Vojtěcha Filipa, šanci mají i hory. Poslanec Jaroslav Bžoch (ANO) na ně pojede s manželkou a vezmou si i kola. Čas jim zbude i na hrady a zámky. Po kopcích se chce procházet i epidemiolo­g Roman Prymula, který letošním cestám za hranice nikdy příliš nefandil. „Letos budu v Orlických horách a v Krkonoších,“řekl LN.

A pak tu jsou ještě ti, kdo dovolenou vůbec neplánují nebo ji zase tak moc neřeší. „Budu v Čechách a těším se na setkávání s přáteli. Chci houbařit, chodit po kopcích a možná se potopím v nějakém lomu,“sdělila LN poslankyně Jana Černochová (ODS). Obdobně je na tom její stranická kolegyně Miroslava Němcová, šéf Pirátů Ivan Bartoš a Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky. Své zahradě se chce v létě věnovat Jiří Čunek, senátor a hejtman Zlínského kraje. „Zůstanu doma. Nestíhám ani kosit trávu,“prozradil LN.

Pořídili jsme si dva malé psy, tak se s nimi chystáme do Krušných hor na výchovný tábor

Miloš Vystrčil předseda Senátu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia