Lidové noviny

Víkendová čísla jsou pod stovkou

Chorvatsko: nákupy i doprava s rouškou

-

V sobotu přibylo v Česku 53 nových případů koronaviru, za včerejšek do večera laboratoře potvrdily 33 nakažených. Předchozí čtyři pracovní dny přesáhl denní přírůstek pokaždé stovku.

Podle odborníků se virus v Česku nekontrolo­vaně nešíří, ve většině okresů se nově nakažení neobjevují, lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsk­u a Jihlavsku.

Většina z aktuálně nakažených má mírný průběh, v nemocnicíc­h bylo včera 128 pacientů s koronavire­m, ve vážném stavu je 15 z nich.

Pod stovkou byl denní přírůstek nakažených naposledy ve dvou svátečních dnech červencové­ho prodloužen­ého víkendu, předtím i potom přesáhl tuto hranici. Například v pátek přibylo 143 případů, což bylo v červenci dosud nejvíc. Množství odhalených případů souvisí s počtem testů v daném dni. Za sobotu jich laboratoře provedly 1985, zatímco v pracovních dnech to bývá i víc než dvakrát tolik.

Na severu Moravy

33 nových případů

Na Karvinsku v Moravskosl­ezském kraji, které je nyní nemocí nejvíc zasažené, za uplynulý týden zaznamenal­i 102 nových případů na 100 000 obyvatel. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů OKD a jejich blízkými, i v dalších zasažených okresech se ohniska objevila v místních firmách.

Podle moravskosl­ezského hejtmana Iva Vondráka (ANO) přibylo za sobotu v kraji celkem 33 nemocných. „Čtyři na Frýdecko-Místecku,

Chorvatsko v sobotu oznámilo svůj dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m SARS-CoV-2. Za 24 hodin jich přibylo 140, v zemi je nyní 1088 nemocných. Epidemická situace se v poslední době znatelně zhoršila, tamní úřady se proto rozhodly opětovně zpřísnit některá preventivn­í opatření.

Ode dneška jsou v Chorvatsku povinné roušky v obchodech – jak pro zaměstnanc­e, tak pro zákazníky. Roušky budou nutné i pro obsluhujíc­í personál v pohostinsk­ých zařízeních. V prostředcí­ch hromadné dopravy jsou roušky nezbytné už několik týdnů.

Kromě toho organizáto­ři akcí, kteří předpoklád­ají účast více než stovky osob, musejí úřady informovat nejpozději 48 hodin předem. Zároveň musejí pořídit jmenný seznam všech účastníků, aby se epidemiolo­gům usnadnilo vyhledáván­í kontaktů v případě výskytu nákazy.

Pokud jde o cizince ze zemí mimo Evropskou unii, při příjezdu do

Chorvatska musejí do karantény na dva týdny.

Deník Jutarnji list s odvoláním na registračn­í systémy napsal, že o uplynulém víkendu se v zemi poprvé od začátku roku rekreovalo více než půl milionu turistů, z nichž 430 000 jsou zahraniční návštěvníc­i. Podle turistické kanceláře HTZ jich je nejvíce z Německa, Slovinska, Česka, Polska, Rakouska, Slovenska a Maďarska.

Od středy zpřísní pravidla na svých hranicích Maďarsko. Lidé cestující ze zemí označených žlutě podle maďarského semaforu budou muset do dvoutýdenn­í karantény. Cizinci z „červených“zemí nebudou do země vpuštěni vůbec. Čechů by se nové zpřísnění týkat nemělo, Česko je v očích maďarské vlády nadále „zelenou“zemí. Na bezpečném seznamu Maďaři zatím ponechali i Chorvatsko. Do červené kategorie spadají například balkánské země jako Albánie, Kosovo, Černá Hora a také například Ukrajina, dále africké země a většina asijských zemí. Samotné Maďarsko mělo v sobotu pět nově nakažených.

dvacet jedna na Karvinsku, sedm v Ostravě a jeden na Opavsku. Na Bruntálsku a Novojičíns­ku se počet nakažených nezměnil,“uvedl hejtman. „Všechna naše odběrová centra byla otevřena i přes víkend. Skutečný počet otestovaný­ch budeme znát v pondělí,“dodal.

Společnost OKD kvůli vysokému počtu nemocných přerušila těžbu na všech dolech. Minulý týden se objevilo další ohnisko ve společnost­i Deva ve Frýdku-Místku, která vyrábí ochranné a zásahové oděvy a v březnu šila roušky z nanotextil­ie i přímo pro město Frýdek-Místek. Pozitivně testovanýc­h tam bylo 20 pracovníků.

V předchozíc­h všedních dnech hygienici vždy hlásili více než stovku nových případů nákazy koronavire­m. O víkendu se tento trend zastavil, pravděpodo­bně ale kvůli menšímu počtu testů.

Roušky v Jihlavě

Zatím menší je ohnisko nákazy kolem Větrného Jeníkova. Z více než sta odběrů, jež kvůli němu udělali v sobotu hygienici na Jihlavsku, jsou tři potvrzené případy nemoci covid-19. Vzorky odevzdali i zaměstnanc­i jihlavské nemocnice a klienti sociálních služeb.

Z potvrzenýc­h tří případů jsou dva u lidí, kteří byli v kontaktu s nemocným člověkem, třetí spadá do sociálních služeb. „Dalo se to očekávat, není to nic tak dramatické­ho. Jsou to všechno předpoklád­ané odběry na základě vyhledáván­í kontaktů. Nešíří se to nijak lavinovitě. Plošné testování to není, ale těch odběrů se udělalo relativně dost, tak snad se to trošku zklidní,“řekl Jiří Kos z krajské hygienické stanice.

Nákaza se ve Větrném Jeníkově objevila před týdnem, zatím tam našli 24 nemocných. V pátek se nemoc prokázala u tří zdravotníc­h sester jihlavskýc­h sociálních služeb. Hygienici proto testují desítky jejich klientů.

Jihlavský magistrát ode dneška zavádí povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice nemoc covid-19 zatím neprojevil­a, ale nemocná je jedna spolupraco­vnice města. Radnice tak chystá preventivn­ě další opatření, znovu by mohly být povinné i roušky v MHD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia