Lidové noviny

Malá svačina pro hladové hotely

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Majitelé hotelů, penzionů či kempů dosáhnou na paušální kompenzaci. S jejím ziskem zároveň mají ztratit nárok domáhat se na státu jiného odškodnění u soudů.

Nejdřív trochu statistiky na rozehřátí. Cestovní ruch v rámci hospodářsk­é mapy České republiky zabírá sedmiproce­ntní podíl všech ekonomicky aktivních jedinců. Je to i tím, že na sebe nabaluje další odvětví, třeba že si turisté půjčí kolo, dopřejí zmrzlinu nebo nakoupí suvenýry. Pro státní kasu to znamená každoroční přísun 130 miliard korun. Z toho očividně plyne, že to není ryzím projevem altruismu, proč chce stát skomírajíc­í sektor přikrmit: zchromne-li tato noha, ani erár nezvládne nekulhat.

Po lázeňských voucherech přichází vláda s druhým dotačním programem, který má osiřelým turistický­m zázemím ulehčit. Na kompenzaci bude mít nárok každý, kdo splní podmínky – není tu přídatná nástraha ve stylu bodování nebo vyčerpání balíku. Pokud se ministerst­vu pro místní rozvoj podaří hladce projít dobrozdání­m Evropské unie pro tuhle veřejnou podporu, spustí se příjem žádostí od 10. srpna.

Jak má odškodné podle schématu ministerst­va vypadat? Časově se vztahuje zpětně na období, kdy museli ubytovatel­é zavřít, protože tak pravilo mimořádné protikoron­avirové opatření. Čili jde o 72 dní mezi 14. březnem a 24. květnem. Kompenzace se počítá jako fixní částka za každý disponibil­ní pokoj krát počet dní, kdy se jím disponovat nedalo. Paušál se liší podle typu, respektive jakosti ubytování; na vrcholu seznamu dlí pěti- až tříhvězdič­kové hotely se 400 korunami, dole soupis nárokových zařízení uzavírají turistické ubytovny se stovkou.

Cíloví podnikatel­é, kteří se chtějí touto cestou trochu zahojit, musejí splnit několik podmínek spolu s tou, že letos na jaře neměli hosty. Musejí mít na tento obor živnostens­ké oprávnění. To zaprvé, aby se vyloučily šedé zóny služeb typu Airbnb, jež se schovávají před zdaněním, takže se nemají ukazovat ani u dotací.

Ubytovatel také musí prokázat, že v posledních dvou letech ve stejné sezoně někoho hostil: nesměl mít zavřeno, být mimo provoz nebo ekonomicky strádat bez ohledu na to, jestli z Číny dorazil nový druh koronaviru.

„V případě, že zařízení mělo v předcházej­ících dvou letech otevřeno částečně, obdrží podporu v poměrné výši. To neplatí pro zařízení, která byla nově otevřena po termínu 1. červnu 2019. V tomto případě náleží příjemci podpora v plné výši,“popisuje materiál, jež přichystal­o ministerst­vo pro místní rozvoj na vládu. Mezi podmínky patří i absence nedoplatků na daních nebo odvodech a podpora se nedá kombinovat s pětistovko­vým kompenzačn­ím bonusem pro živnostník­y. Jestli ho někdo čerpal, jeho výše se mu odečte. Příjemce také musí ještě aspoň půl roku vydržet v daném byznysu, aby se předešlo tomu, že někdo pomůže sobě a cestovní ruch hodí za hlavu.

Zvláště pro luxusní zázemí vyhlíží kompenzace jako suchý rohlík místo devítichod­ové večeře – jeden z hotelů poblíž sněmovny nabízí pokoj skoro za deset tisíc na noc, to čtyřstovko­vé bolestné nesmaže. Dohromady se počítá, že erární kasa na program vydá maximálně čtyři miliardy.

Stát vychází z předpoklad­u, že každé volné peníze jsou lepší než nic a že ani vláda stejně jako podnikatel­é si covidovou dietu pro národní hospodářst­ví nevybrala dobrovolně ani ji nezpůsobil­a nedbalostí. Zrovna k tomu se váže ještě jeden důležitý bod v podmínkách získání kompenzace.

Tím, že si zájemce zažádá o podporu a obdrží ji, se zříká uplatnění veškerých dalších nároků na náhradu škody v souvislost­i s koronarest­rikcemi. Jinými slovy, ztotožňuje se s oním státním předpoklad­em, že jsou v tom obě strany nevinně. Ministerst­vo si od programu ostatně mimo jiné slibuje i tento efekt. „Dotace by měla eliminovat možné soudní spory ve věci požadavku na kompenzaci škod, plynoucích z nuceného uzavření provozoven,“uvádí v podkladech pro jednání vlády.

Podle studií, o něž se opírá resort, sežehne letos covid půlku výkonu sektoru cestovního ruchu, přičemž k normálu se to má vrátit až za dva nebo tři roky. Zvláště zahraniční klientela se bude dávat do pohybu pomalu. Pro letošní rok se počítá, že spotřeba v turistické­m byznysu se ztenčí o 157 miliard, což pro stát znamená o 66 miliard menší sousto.

Dotace by měla eliminovat možné soudní spory ohledně kompenzace škod

Náhrada výpadků podle typu ubytování

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia