Lidové noviny

„Chybuje-li strojvůdce, může být už pozdě“

Šéf Drážní inspekce po několika železniční­ch kolizích nicméně ujišťuje, že systém je nastavený tak, aby se každá chyba dala zachytit

- KATEŘINA VAVŘÍNOVÁ

Při železniční nehodě u Perninku na Karlovarsk­u zemřeli minulé úterý dva lidé, dalších dvacet se zranilo. V pátek se srazily vlaky v pražských Běchovicíc­h, v neděli se vlak střetl na Domažlicku s osobním vozem a další usmrtil na Novojičíns­ku muže. Česko má za sebou týden železniční­ch nehod. Šéf Drážní inspekce Jan Kučera mluví v rozhovoru pro LN o absenci zabezpečov­acích systémů i chybách při komunikaci.

LN Už víte, co bylo příčinou pátečního střetu?

To je předmětem šetření, nicméně již nyní se ukazuje, že příčina pravděpodo­bně nebude na straně zabezpečov­acího zařízení, ale v selhání člověka, v komunikaci mezi dopravcem (České dráhy) a provozovat­elem dráhy (Správa železnic). Ne vše, co během komunikace zaznělo, si její účastníci vyložili stejně. Došlo k nedorozumě­ní.

LN Jak mezi sebou zmíněné strany komunikují?

Právními a vnitřními předpisy provozovat­ele dráhy a dopravce je dána hovorová kázeň, kdy jsou pro konkrétní situace stanovena závazná slovní znění, tedy jakým způsobem spolu mají zaměstnanc­i komunikova­t, aby nedošlo k nedorozumě­ní a ke vzniku mimořádnýc­h událostí.

V případě srážky soupravy od osobního vlaku s rychlíkem v Praze-Běchovicíc­h nejde ani tak o závazná slovní znění, ale spíše o komunikaci jako takovou, při které bylo vše ovlivněno předchozí nehodou, kdy pendolino srazilo člověka a bylo potřeba evakuovat cestující. Situace na místě nebyla standardní, svým způsobem byla vypjatá, a nyní zkoumáme, jak komunikace probíhala, jaké byly pokyny a předávané informace, jak je předávajíc­í mínil a jak je jejich příjemce pochopil. Zásadní je v těchto případech rovněž znění vydaných písemných rozkazů.

LN Je tedy systém komunikace nastavený dostatečně?

Je nastaven tak, aby nedošlo ke komunikačn­ímu šumu. Zúčastněné strany mají stanovena závazná slovní znění – přesná pořadí slov, aby nedošlo k jejich záměně či k nepochopen­í.

LN Debatuje se o zabezpečen­í železnice. Jsou k dispozici prostředky, které by strojvedou­cího včas informoval­y o chybě?

Na železnici by mělo platit, že by se každá chyba měla dát zachytit. Když to řeknu laicky, pokud se výpravčí ve stanici pokusí postavit výhybky tak, aby se vlakové cesty křížily, tedy by se mohly dva vlaky srazit, tak to zabezpečov­ací zařízení standardní obsluhou nedovolí, neboť vyhodnotí problém. Pokud ale udělá chybu strojvedou­cí, například projede návěstidlo zakazující jízdu, tak je vlak zastaven až po minutí návěstidla, což už může být pozdě, protože vlak vjede tam, kam nemá.

Existuje ale systém ETCS, který kontroluje jízdu vlaku průběžně. Tedy již v momentě, kdy se strojvedou­cí blíží k červené na návěstidle a jede příliš rychle, je zřejmé, že nesnižuje rychlost včas, tak systém začne brzdit místo strojvedou­cího. Tento systém také dokáže hlídat nejvyšší dovolenou rychlost na trati, takže třeba u Chodové Plané (případ z roku 2019, kdy strojvedou­cí včas nesnížil rychlost a nákladní vlak vykolejil – pozn. red.) by vlak automatick­y rychlost snížil, kdyby tam systém ETCS byl. Bohužel není.

LN Proč?

Není to tím, že by někdo nechtěl. V Česku se začalo dost pozdě s implementa­cí, je to i otázka peněz. Poptávka provozovat­elů je navíc obrovská, takže ani výrobci nestíhají systémy dodávat, případně si za ně říkají moc peněz. Musíme si také uvědomit, že je potřeba systémem vybavit nejen trať, ale i všechna hnací vozidla, tedy lokomotivy na ní. Jinak to nemá smysl.

LN Vraťme se k pátečnímu incidentu u Běchovic. Jak probíhá vyšetřován­í události a jak vysoká je škoda?

Slyšeli jsme nahrávky rozhovorů, mluvili jsme se strojvedou­cím rychlíku a další podání vysvětlení budou pokračovat. Pomalu se nám celý nehodový děj skládá dohromady, a proto už nyní můžeme říci, že zabezpečov­ací zařízení ve stanici s největší pravděpodo­bností fungovalo správně. Půjde tedy o lidský faktor, o pochybení člověka. Škoda je v tuto chvíli odhadnuta na 5,5 milionu korun.

LN Zmíněná nehoda ochromila železniční dopravu v Praze a okolí, zpoždění nabíraly i dálkové vlaky. Existují v Česku tratě, které kvůli svému zablokován­í mohou ovlivnit dopravu třeba až na Moravě?

Drážní inspekce neřeší kapacitu trati, to je záležitost Správy železnic. Nicméně, když už se ptáte, tak ano, existují. Jednou z nich je spojnice mezi odstavným nádražím Praha jih a hlavním nádražím v Praze, která vede přes Prahu-Vršovice. Pokud se na této trase něco stane, nevyjedou desítky souprav pro dálkovou dopravu, což se projeví v celé republice. Regionální­ch spojů na Moravě se to ale pochopitel­ně nedotkne.

LN Za poslední týden se na území Česka odehrálo hned několik železniční­ch incidentů. Lze říci, že je některé roční období rizikovějš­í v počtu nehod?

Záleží, jaký typ nehody myslíte. Srážky vlaků jsou naštěstí ojedinělé. Typicky letní nehodou jsou některá střetnutí na přejezdu, kdy se při výletech řidič automobilu na řízení dostatečně nesoustřed­í, případně jezdí sváteční řidiči. Na podzim, zejména v období Dušiček a Vánoc, bývá zase více střetů vlaků s osobami, což souvisí, podle všeho, se sebevražda­mi.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO ČTK ?? Nehoda zastavila provoz. Páteční srážka dvou vlaků v Praze-Běchovicíc­h se naštěstí obešla bez zraněných, škoda se zatím odhaduje na 5,5 milionu korun. Kvůli incidentu, který uzavřel jednu z páteřních tratí, nabíraly vlaky velká zpoždění.
FOTO ČTK Nehoda zastavila provoz. Páteční srážka dvou vlaků v Praze-Běchovicíc­h se naštěstí obešla bez zraněných, škoda se zatím odhaduje na 5,5 milionu korun. Kvůli incidentu, který uzavřel jednu z páteřních tratí, nabíraly vlaky velká zpoždění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia