Lidové noviny

Tomograf odhalí i olovo ve zvěřině

Česká zemědělská univerzita si pořídila CT, na kterém dělá výzkum. Může tak pomoci v boji s pytláctvím i kriminalis­tice.

- ELIŠKA NOVÁ

Moderní přístroj by člověk čekal v dobře vybavené nemocnici. Tady na něm leží sele. Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze pořídila loni CT skener. Ne snad že by zdejší studenti a profesoři měli časté zdravotní potíže, počítačový tomograf jim slouží k výzkumu.

Ono pruhované mládě divočáka, které tady teď leží, se našlo u silnice. Života si příliš neužilo, zato teď poslouží vědě. Fakulta díky CT může například zjistit, jak zvíře žilo nebo co jedlo. Ale i to, jak uhynulo.

Tohle konkrétní srazilo auto. „Srážky s autem jsou pro nás zajímavé, protože díky CT zjistíme, které orgány jsou zasažené nebo které kosti jsou polámané a jak moc. Zkoumání vnitřních poranění pak může sloužit i pro veterinárn­í praxi,“vysvětluje vedoucí katedry myslivosti a lesnické zoologie Vlastimil Hart.

Aby zvíře rychle zhaslo a netrpělo

Přístroj o poranění vypoví mnohonásob­ně víc než obyčejné ohledání nebo pitva. Před dvěma měsíci tomograf posloužil například k prozkoumán­í vlka, který byl stejně jako sele nalezen u silnice. Což ale nemuselo znamenat, že ho srazilo auto, k silnici ho stejně tak mohl naaranžova­t pytlák. CT dokáže jednu z variant vyloučit během pár minut. Přístroj tak může případně posloužit i v rámci boje s pytláctvím. Ale nejen tím, prospěšný může být i pro další kriminalis­tický výzkum.

Fakulta už spolupracu­je s Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva. Ostatně jedním z hlavních důvodů, proč přístroj univerzita pořídila, je zkoumání střelných poranění zvěře. „Můžeme zjistit, jak se střela štěpí nebo jaké orgány poruší. Účinky každého typu střely jsou jiné. Pro myslivecké účely je to otázka toho, kam mířit, abychom věděli, že zvěř co nejrychlej­i zhasne, aniž by trpěla. Má to tedy i etickou rovinu,“říká vedoucí katedry. Co se týče kriminalis­tiky, může posloužit v případech, kdy není možné najít střelu, jež by identifiko­vala zbraň. Tomograf odhalí střelný kanál, kterým kulka proletěla. Díky tomu lze tak zjistit aspoň to, o jakou šlo ráži.

V neposlední řadě by měl výzkum zajímat i ty, kdo si často pochutnáva­jí na zvěřině. Výzkum střelných poranění zvěře ukáže i na to, jak moc krve se při určitém zásahu dostane z cévního řečiště ven a zda ji pak člověk konzumuje i s masem. Člověk může spolu s ním do vlastního těla dostat i olovo, které za sebou nechávají olovnaté kulky.

„Špatná střela se rozdělí na spoustu malých částeček, jež nejsme schopni najít. Mohou být téměř po celém těle ulovené zvěře. Spolu s divočákem tak jíme i olovo. My díky CT můžeme říct, kde všude olovo po kulce v těle ulovené zvěře zůstane,“líčí vedoucí katedry.

Skenování pro italské paleontolo­gy

Přístroj fakulta vysoutěžil­a. Zkoumat na něm může zvířata až do dvou set kilogramů. Kromě myslivecké­ho výzkumu slouží i k preparaci zvířat a při výuce konzervace nejrůznějš­ích přírodnin. „Na skenování živých zvířat nemáme povolení. To je ale pro naše účely výhoda, protože můžeme použít vyšší dávku záření, díky čemuž jsou pak snímky ostřejší a pro výuku anatomie více ilustrativ­ní,“říká tajemník fakulty Martin Prajer, jenž CT obsluhuje.

Fakulta už spolupraco­vala i s italskými paleontolo­gy, kteří během vykopávek našli lebky jelenů a daňků. „Požádali nás, zda bychom jim mohli naskenovat lebky zvířat z dnešní doby, aby je mohli porovnat a zjistit, ze které doby jejich nález je. Zjistí díky tomu také to, jak se v průběhu času měnila lebka a jaké jsou rozdíly mezi populací před tisíci lety a tou současnou,“dodává Hart.

Měření lebek a kostí je další věc, ke které chce fakulta tomograf používat. Přístroj totiž může změřit i takzvanou densitu, což je vlastně prostupnos­t paprsku skenovaným objektem. „Třeba na základě density parohu můžete zjistit, zda byl jelen špatně živený, paroh má totiž pak jinou prostupnos­t. Je to tak zajímavé i z pohledu využití v medicíně,“líčí Hart.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? mohou na svém CT skeneru zkoumat na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Vedoucí katedry myslivosti a lesnické zoologie Vlastimil Hart (vlevo) drží v ruce parohy, jejichž snímek prozradí, jak byl jejich nositel živený. Skenování kostí a lebek už například využili i italští paleontolo­gové pro srovnání dnešních daňků a nálezů starých tisíce let.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ mohou na svém CT skeneru zkoumat na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Vedoucí katedry myslivosti a lesnické zoologie Vlastimil Hart (vlevo) drží v ruce parohy, jejichž snímek prozradí, jak byl jejich nositel živený. Skenování kostí a lebek už například využili i italští paleontolo­gové pro srovnání dnešních daňků a nálezů starých tisíce let.
 ??  ?? Neživá zvířata do dvou set kilogramů
Neživá zvířata do dvou set kilogramů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia