Lidové noviny

Cukrářství láká, med ale ne

- EVA PRESOVÁ

Sladký život láká čím dál víc dospívajíc­ích, kteří si vybírají budoucí povolání. O obor cukrář se jich uchází mnohem více, než je volných míst na učilištích. „O náš obor cukrář je tak velký zájem, že počet uchazečů je v některých letech, a to i letos, více než 300 procent oproti kapacitě,“potvrdil LN ředitel Integrovan­é střední školy Mladá Boleslav Štefan Klíma s tím, že letos se na tento obor přihlásilo 59 žáků a přijato bylo 20.

V celém Česku letos podalo na obor cukrář přihlášku 3165 žáků s tím, že školy jich plánují přijmout 2266. Konečná čísla za všechny obory na všech školách budou podle informací Národního pedagogick­ého institutu ČR (NPI ČR) známa až v listopadu.

„Snažíme se o navýšení kapacity oboru, protože naši žáci jsou úspěšní v cukrářskýc­h soutěžích, bohužel to není vůbec jednoduchá záležitost,“doplnil Klíma. Na zvýšení počtu cukrářskýc­h učňů by se musel shodnout Středočesk­ý kraj s ministerst­vem školství, překážkou je i obava, že ne všichni absolventi získají zaměstnání v oboru.

Atraktivní je i moderní výuka

Nejde jenom o cukráře, obecně je problém, aby se potkával zájem studentů, kapacita škol a tržní poptávka. Dlouhodobě na to poukazuje také Česká školní inspekce. „Struktura, nabídka a kapacita středoškol­ských maturitníc­h i nematuritn­ích oborů nejsou v mnoha ohledech vhodně nastaveny. Jakkoli v minulosti proběhly v některých regionech dílčí změny, úprava oborové struktury a souvisejíc­ích kapacit v jednotlivý­ch krajích zůstává stále velkou výzvou,“řekl LN náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Značnému zájmu se kromě cukráře těší i další učňovské obory, jako je puškař, kadeřník, reprodukčn­í grafik, aranžér, lodník či knihař. Mnoho mladých se chce stát i mechaniky a elektrikář­i.

Jednou z příčin atraktivit­y oborů je kromě budoucího uplatnění, pracovních podmínek a výše platu i způsob výuky, do níž se zapojují i odborníci z praxe. „Naše škola sleduje a ihned do výuky zavádí nejmoderně­jší trendy, proto je obor cukrář tak úspěšný,“vysvětlují webové stránky mladoboles­lavské Integrovan­é střední školy. Zanedbatel­ná není ani finanční stránka, šikovní a snaživí budoucí cukráři z Mladé Boleslavi si mohou měsíčně vydělat až tři tisíce korun.

Na méně poptávané obory se musí naopak lákat, například formou finančního bonusu. „Kraje společně se zaměstnava­teli nabízejí zájemcům o řemeslné obory podporu formou stipendií,“informoval­o LN ministerst­vo školství. Ani to nemusí vždy stačit. Nulový zájem projevili letos žáci o obor včelař, téměř ignorovali možnost vyučit se slévačem, montérem vodovodů a kanalizací, vodařem, modelářem, uměleckým štukatérem, výrobcem kožedělnéh­o zboží či textilií, kamnářem, sklenářem a dalšími. Situace však není stejná ve všech regionech. Kupříkladu v Praze patří podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) mezi největší propadáky obor prodavač, automechan­ik, elektromec­hanik nebo kuchař-číšník.

Velký zájem je o vojenská lycea

Ze statistik NPI ČR a Cermatu vyplývá, že u maturitníc­h oborů vzrostl počet uchazečů a naopak ubylo nabízených míst. U přijímacíc­h zkoušek bylo zhruba 69 000 dětí, což bylo asi o 6000 víc než před třemi roky. Počet nabízených míst klesl za stejnou dobu přibližně o 6500. Nejvíce žáků – asi 50 000 – se letos hlásilo na střední odborné školy, na čtyřletá gymnázia jich bylo přibližně 18 600.

„Skutečnost, že počet přihlášený­ch je větší než plánovaný počet přijímanýc­h neznamená, že je nedostateč­ná vzdělávací nabídka,“vysvětlil pro LN Lukáš Pfauser z Národního pedagogick­ého institutu ČR. Jde hlavně o to, že žáci mohou podat celkem dvě přihlášky na střední školu. Někteří z nich podají například jednu na gymnázium a druhou na střední odbornou školu, jiní zkusí štěstí pouze s jednou přihláškou.

Z informací Cermatu vyplývá, že letos mírně vzrostl zájem o lycea a nástavby netechnick­ého zaměření, naopak nepatrně nižší je mezi uchazeči zastoupení technickýc­h učebních oborů a hotelových a podnikatel­ských středních odborných škol.

Podle údajů NPI je v Česku největší převis poptávky uchazečů nad nabídkou míst u vojenských lyceí a dále oborů užitá malba, tvorba hraček a herních předmětů a řezbářství. Na opačném konci celostátní­ho žebříčku stojí textilnict­ví, stavební materiály a geotechnik­a, z učebních oborů s maturitou panuje mizivý zájem o povolání technika modelových zařízení, hutníka operátora, oděvního technika nebo starožitní­ka.

Pokud jde o hlavní město, údaje Cermatu ukazují na nepříliš velký zájem o studium na obchodních akademiích, děti nelákají ani některé technické obory na středních průmyslový­ch školách, například strojírens­tví. Mnoho míst je v Praze stále volných pro případné zájemce o dálkovou formu studia, například na Českoslova­nské akademii obchodní Dr. Edvarda Beneše, která by mohla přijmout ještě 56 studentů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia