Lidové noviny

Restituce vyžadují pochopit minulost

David Uhlíř (65)

- TOMÁŠ NAHODIL

LN V červnovém rozhovoru pro Deník N jste řekl, že jste navštívil statek rodiny Mašínových, jejíž restituční případ jste před pěti lety jako ústavní soudce rovněž rozhodoval. Uděláte si teď, když máte za sebou i kauzu vnitřního vybavení opočenskéh­o zámku, výlet do Opočna?

Lošany, kde je Mašínův statek, jsem měl po cestě z Kutné Hory. Do Opočna se podívám, až budu mít cestu tím směrem. Zvlášť tam ale kvůli tomu nepojedu.

LN Odčinil podle vás polistopad­ový demokratic­ký stát křivdy, kterých se na svých občanech a jejich majetku dopustily nejdříve nacistická a posléze komunistic­ká totalita?

Ve valné většině ano. Důležité bylo vypořádat se s tím, co se osobně dotýkalo přímo těch, kteří byli po roce 1989 ještě naživu, ať formou restituce, nebo rehabilita­ce. Dnes už se ale hlavně rozhodují věci, které se dotýkají majetkovýc­h zájmů potomků původních vlastníků.

LN Proč vlastně restituční případy bývají tak složité?

Restituční případy bývají složité pro odstup času, obtížné získávání důkazů i pochopení dnes již nepoužívan­é právní úpravy.

LN Věnoval jste se jim jako advokát?

Jen velmi málo.

LN Jsou příčinou složitosti a délky restituční­ch případů nevhodně napsané restituční zákony, anebo neustále se vyvíjející judikatura?

Příčinou délky restituční­ch případů je změněná politická atmosféra. První restituční zákon vznikl hned po prvních svobodných volbách v roce 1990. Tehdy byla na odčinění či zmírnění majetkovýc­h křivd široká společensk­á shoda nejen mezi poslanci v tehdejším Federálním shromážděn­í.

Tato atmosféra „nového“začátku ale postupem doby vyprchala. Převážily různé parciální zájmy na zachování statu quo. Některé spory mezi restituent­y činžovních domů a jejich nájemníky udělaly hodně zlé krve. Dlouho odkládané církevní restituce vedly k tomu, že některé původně církevní majetky byly v dobré víře privatizov­ány a některé více méně i ukradeny.

Mimochodem, ohledně kauzy mobiliáře (vnitřního vybavení – pozn. red.) opočenskéh­o zámku a její délky je třeba veřejně říci, že tato kauza ležela u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) šest let. Takže její zdržení není jen na straně českých soudů.

„Nic se nesmí považovat za dané, dokud není důkaz proveden, strany s ním nejsou plně seznámeny a dokud se k němu nemohou vyjádřit,“říká ústavní soudce David Uhlíř, který vyřizoval restituční kauzu mobiliáře opočenskéh­o zámku. Ústavní soudci tento případ vrátili koncem června zpět odvolacímu soudu.

LN Jaká myšlenka vás napadla v okamžiku, když jste zjistil, že jste se stal zpravodaje­m restituční­ho případu mobiliáře opočenskéh­o zámku?

Nevzpomíná­m si, že bych měl nějaké zvláštní myšlenky. Snad jen to, že vracet se v plénu k věci po rozsudku ESLP, kterým bylo rozhodnuto v neprospěch státu, je přece jen trochu nepříjemné...

LN Z jakých fází se skládalo řízení před Ústavním soudem (ÚS) poté, co stěžovatel­é s tímto případem u ESLP uspěli?

Nejprve bylo třeba povolením obnovy řízení odstranit překážku věci rozhodnuté. Tím jsme se vrátili k původní stížnosti, lépe řečeno v tomto případě ke dvěma původním stížnostem, které jsme nyní spojili do jednoho řízení. Při jejich opětovném projednává­ní jsme respektova­li rozsudek ESLP.

LN Jak jste jako soudce zpravodaj při psaní nálezu postupoval? Vznikal postupně nějaký jeho koncept, který jste konzultova­l v plénu?

Postupoval jsem jako v každém jiném případě. S ostatními ústavními soudci jsem tuhle věc předem nekonzulto­val.

LN Čím vším jste se vy a vaši asistenti při koncipován­í nálezu zabývali?

Evropský soud pro lidská práva českým soudům vytknul, že nedaly stěžovatel­ům možnost vyjádřit se k jednomu listinnému důkazu, který se ale nakonec ukázal jako klíčový.

Ta listina mi přišla dost zajímavá. Původní rozhodnutí ministerst­va zemědělstv­í z roku 1947 se totiž nezachoval­o. K dispozici je pouze jakýsi nedatovaný opis jeho kopie.

Navíc se mi zdá, že snad v důsledku nedbalého čtení byl tento důkaz obecnými soudy vztažen nejen na nemovitost­i, které jsou v něm výslovně vyjmenován­y, ale i na věci movité, o kterých v něm ale není žádná zmínka.

LN Při provádění tohoto důkazu před obecnými soudy tedy došlo ke zkomolení toho, co z něj vyplývalo, a čím vyšší soud rozhodoval, tím spíš se spoléhal na to, jak tento důkaz před ním interpreto­val nižší soud?

Je to hezký příklad toho, jak je řádné provádění důkazů ve sporném řízení důležité. Jak se nesmí nic považovat za dané, dokud není důkaz proveden, strany s ním nejsou plně seznámeny a dokud se k němu nemohou vyjádřit. V tom měl ESLP pravdu.

Jsem zvědav, jak se teď s tímto důkazem vypořádají obecné soudy a především jaké závěry z něj učiní ve spojení s jinými důkazy...

LN Kolikrát se nad tímto případem plénum sešlo, než odsouhlasi­lo konečný text nálezu?

Jednou.

LN K nálezu zaujali soudci Fiala, Filip, Sládeček, Suchánek a Tomková odlišná stanoviska. Proč to učinili?

Tři z mých kolegů nesouhlasí s výrokem. Dva mají za to, že v odůvodnění nálezu šel ÚS dál, než bylo vzhledem k rozsudku ESLP nutné a správné. Jsou to zajímavé disenty a stojí za přečtení.

LN Čím je případ restituce opočenskéh­o mobiliáře specifický?

Tím, že vnitřní vybavení zámku nemělo jednoho vlastníka. Vlastnili ho totiž tři členové colloredo-mansfeldsk­ého rodu. A postup těchto tří členů, když se po roce 1945 domáhali vydání majetku zabaveného jim za protektorá­tu, nebyl stejný. Každý ze dvou současných stěžovatel­ů (Kristina Colloredo-Mansfeldov­á a Jerome Colloredo-Mannsfeld – pozn. red.) dnes své nároky odvozuje od jiného původního vlastníka. Některé nároky uplatňují společně a některé zvlášť.

LN Čím se restituce vnitřního vybavení opočenskéh­o zámku liší od restituce samotného zámku?

Ohledně zámku samotného dospěly obecné soudy k závěru, že stát převzal zámek a přilehlé nemovitost­i již před 25. únorem 1948. Kdy však stát převzal movité věci, které z nich a od kterého z jejich tří původních vlastníků, to je dosud stále zčásti otevřená otázka.

Ohledně první části movitých věcí – jde o 68 obrazů – již obecné soudy pravomocně rozhodly, že ty byly zabrány až po únoru 1948. Proto také byly vráceny.

Vystudoval pražská práva. Advokátem se stal již před listopadem 1989 a zůstal jím až do jmenování ústavním soudcem v roce 2014.

Po listopadov­é revoluci byl krátce tajemníkem pražského magistrátu.

Na pražských právech vede semináře z občanského práva a zkouší z něj i koncipient­y u advokátníc­h zkoušek.

Věnuje se charitativ­ní a nadační práci. Je dlouholetý­m předsedou Sdružení Sue Ryder, zakladatel­e Domova Sue Ryder v pražské Michli.

Základním principem ústavního práva je vyvažování. Hledání rovnováhy mezi střetající­mi se právy.

LN Proč obecné soudy řešily restituci vnitřního vybavení zámku částečnými rozsudky?

Vysvětlit to slovně je dost obtížné. Sám jsem si musel namalovat část colloredo-mansfeldsk­ého rodokmenu, k jednotlivý­m osobám přiřadit jejich majetky a osudy tohoto majetku, přičemž která konkrétní věc patřila které osobě, je také sporné. A právě proto soudy tento případ rozdělily na jednotlivé části.

LN Proč ÚS restituci mobiliáře vrátil odvolacímu soudu, a ne tomu prvostupňo­vému?

Protože ono pochybení, které českým soudům vytknul ESLP, se stalo právě v odvolacím řízení před královéhra­deckým krajským soudem. Proto by také právě tam mělo být napraveno.

LN Odůvodnění nálezu končí větou „… (krajský soud) se nejen vypořádá se všemi důkazy a úvahami..., ale také s otázkou potřebné míry důkazu a požadavků judikatury ÚS na rozhodován­í v restituční­ch věcech…“. Co si pod tím mají naši čtenáři představit?

ÚS opakovaně připomíná zásadu „in favorem restitutio­nis“(princip, podle něhož mají soudy v pochybnost­ech rozhodnout ve prospěch restituční­ho nároku – pozn. red.). Nerad bych ale dával obecným soudům rady prostředni­ctvím novinového rozhovoru.

LN V prosinci tomu bylo pět let, co jste nastoupil k ÚS. Nelitujete svého rozhodnutí stát se ústavním soudcem?

Ani v nejmenším. Je to krásná práce a mám inspirativ­ní kolegy a spolupraco­vníky.

LN Říká se, že základním principem života je láska. Který princip je podle vás základem ústavního práva?

Vyvažování. Hledání rovnováhy mezi střetající­mi se právy. Uměřenost a sebeomezen­í držitelů moci.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – M. KLÍMA ?? Restituci komplikuje i to, že vybavení opočenskéh­o zámku zabraného za protektorá­tu vlastnili tři členové colloredo-mansfeldsk­ého rodu
FOTO MAFRA – M. KLÍMA Restituci komplikuje i to, že vybavení opočenskéh­o zámku zabraného za protektorá­tu vlastnili tři členové colloredo-mansfeldsk­ého rodu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia