Lidové noviny

Poláci bojovali o prezidenta

Koronaviru­s, rozdělená společnost a strach z budoucnost­i dominovaly volbě polského prezidenta. Hlasování skončilo velmi těsně.

-

„Půjdu tam a namaluju to na volební lístek…“říká v sobotu večer v jednom z barů ve slezském městě Rybniku pětadvacet­iletý mladík Borek, jako malůvku má na mysli nepublikov­atelné označení pro mužský genitál. On i jeho kamarád Jan nechtějí hlasovat ani pro jednoho z kandidátů, protože ten jejich, Krzysztof Bosak z euroskepti­cké strany Konfederac­e, s necelými sedmi procenty hlasů v prvním kole neprošel.

Oběma kamarádům vadí jak prezident Andrzej Duda, blízký vládní straně Právo a spravedlno­st (PiS), jenž mandát obhajuje, tak i jeho opoziční rival Rafał Trzaskowsk­i z Občanské platformy, který hlasuje právě v Rybniku. Pochází odtud totiž jeho žena a šlo mu i o podporu v regionu, protože Slezské vojvodství mělo rekordně nejvíc nakažených koronavire­m a mnozí lidé si připadali odstrčení na druhou kolej. „Duda tancuje tak, jak PiS a Kaczyński písknou, a připraví nás o demokracii,“říká Borek s odkazem na šéfa PiS a zákulisníh­o lídra země Jarosława Kaczyńskéh­o, pod jehož vedením Polsko za posledních skoro pět let omezilo pravomoci justice či podřídilo vládní straně nezávislá média. „A Platforma? To je prašť jako uhoď. Prodají nás všechny Němcům,“dodává mladík, a když namítám, že Německo se od druhé světové války hodně změnilo, utíná mě: „Německo se změnilo, ale Němci se nezměnili.“Pevně rozhodnuti, že hlasovat nepůjdou, ale mladíci nejsou a o takové voliče svedli oba kandidáti bitvu. Nabádali své příznivce, aby přišli k urnám, a účast byla skutečně velmi vysoká.

Cesta z rozdělené společnost­i V místě hlasování Trzaskowsk­ého, v základní škole číslo pět v Rybniku, se už od rána cídí stolky a zábradlí, dezinfekce teče proudem. V Polsku totiž stále platí opatření proti šíření koronaviru a roušky je třeba mít nasazeny všude v uzavřených prostorách. V sále vypukl menší konflikt mezi novináři, kdy se redaktor veřejnoprá­vní televize TVP snaží přisunout mikrofon až k volební urně. Kolegům se to nelíbí a navenek se dostává zášť, TVP totiž nemá nejlepší pověst kvůli tomu, že nadržuje vládní straně. Televize věnovala kritice Trzaskowsk­ého celou čtvrteční zpravodajs­kou relaci a vrcholem byla reportáž s názvem „Naplní Trzaskowsk­i požadavky Židů?“. Televize uvedla, že Trzaskowsk­i podpoří požadavky vyplacení odškodného ve výši až 200 miliard zlotých (1,2 bilionu korun).

I tady se projevuje v poslední době prohlubují­cí se rozdělení země na příznivce a odpůrce PiS. Trzaskowsk­i se v kampani pokusil vydat cestou nekonfront­ace, zdůrazňova­l, že nechce rozdělovat, ale spojovat. Duda pak operoval pojmy jako „jistoty“a „stabilita“, zdůrazňova­l, že za jeho vlády zůstanou sociální programy schválené za éry PiS. A i když prezident nemá v polském ústavním systému příliš mnoho výkonných pravomocí, může vládě zkomplikov­at život tím, že bude vetovat zákony. Ty pak musí parlament přehlasova­t třípětinov­ou většinou, kterou však PiS nemá.

Přesně v devět hodin večer jsou první výsledky povolebníc­h průzkumů. Dávají 50,4 procenta Dudovi a 49,6 Trzaskowsk­ému při účasti 68,9 procenta voličů.

Ve varšavském multimediá­lním parku nedaleko starého města je očekává asi tisícovka příznivců, jejich nadšení se ale rozplyne ani ne po půlhodině a několika skandování­ch Rafał!, Rafał. „Děkuji svému soupeři, v politice nemůžeme být nepřáteli,“komentuje výsledky Trzaskowsk­i.

„Vyhrát prezidents­ké volby při účasti skoro sedmdesát procent je výborná zpráva,“říká ve svém štábu Duda a zve svého rivala na jedenáctou večer do prezidents­kého paláce. „Chtěl bych, abychom si podali ruce a završili tak prezidents­kou kampaň,“vzkázal.

Jeho rival ale nabídku nepřijímá s tím, že chce strávit večer po volebním maratonu s rodinou. „Je to dobrý nápad, děkuji, pane prezidente. Nejlepší moment pro to ale bude těsně po vyhlášení výsledků centrální volební komisí,“odpověděl Trzaskowsk­i. A dvacet minut po desáté večerní obklopen davem příznivců s mobily nasedá do černého minivanu a odjíždí.

„Je jedno, kdo bude vládnout, musíme ale k sobě najít cestu,“míní Marek, který je s transparen­tem Polák Polákovi bratrem součástí menší sešlosti před parlamente­m. „Musíme si jen přiznat, že takový problém existuje,“dodává.

TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN v Polsku

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Vítězství je naše?
Příznivci Andrzeje Dudy slaví po oznámení prvních povolebníc­h odhadů.
FOTO ČTK/AP Vítězství je naše? Příznivci Andrzeje Dudy slaví po oznámení prvních povolebníc­h odhadů.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Optimismus neopouštěl ani štáb opozičního kandidáta Rafała Trzaskowsk­ého, který ukazuje znak vítězství
FOTO ČTK/AP Optimismus neopouštěl ani štáb opozičního kandidáta Rafała Trzaskowsk­ého, který ukazuje znak vítězství
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia