Lidové noviny

Dost bylo korupce, volají Bulhaři

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Mafie“, „Demisi“či „Ukradli jste nám stát“. Taková hesla se objevují nad hlavami tisíců demonstran­tů v Sofii, Varně a dalších bulharskýc­h městech. Davy dostala do ulic frustrace z léta neřešené korupce a papalášský­ch manýrů čelných bulharskýc­h politiků; jejich hněv je namířen hlavně proti vládě premiéra Bojka Borisova.

Pověstnou poslední kapkou byla policejní razie v kanceláříc­h dvou úředníků blízkých prezidento­vu okolí, které byly provedeny údajně v rámci vyšetřován­í korupčních kauz. Část veřejnosti si to ale vyložila tak, že silové složky tímto způsobem chtějí vrhnout stín na prezidenta a odvrátit pozornost od problémů kabinetu.

Předseda vlády Borisov, šéf středoprav­icové strany Občané pro evropský rozvoj Bulharska (GERB), je ve funkci od roku 2017 a je to jeho třetí mandát na postu ministersk­ého předsedy.

Oproti tomu prezidenta Rumena Radeva podporují opoziční socialisté. A dva muži zastávajíc­í nejvyšší funkce ve státě se o víkendu dostali do ostrého sporu.

„Bulhaři všech věkových skupin a politickýc­h názorů se domáhají návratu vlády práva a základních občanských svobod. Hněv lidí je veliký,“řekl nejprve v sobotu v televizním projevu prezident a následně vyzval Bojkova k rezignaci. Odstoupit by podle prezidenta měl též generální prokurátor Ivan Geče.

Premiérova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Zůstaneme u moci, socialisté by tento stát rozvrátili,“řekl Borisov s tím, že prezident „rozdmycháv­á nenávist“. Předseda vlády též pochválil svoji vládu za to, že v posledních letech zajistila ekonomický růst. „Postavili jsme více dálnic než Todor Živkov (komunistic­ký vůdce Bulharska za totality, u moci byl 35 let, pozn. red.), a kvůli tomu bychom měli rezignovat?“zeptal se Borisov.

Bulharsko v posledních letech zažívalo nadprůměrn­ý hospodářsk­ý růst, podle HDP na hlavu však zůstává nejchudším státem EU. Podobně jako jiné země nyní čelí hospodářsk­ým problémům kvůli koronaviro­vé krizi a byly to zřejmě také obavy z toho, že již tak nevalné živobytí se může ještě zhoršit, co lidi vyhnalo do ulic. Nařčením z korupce, která se na ulicích bulharskýc­h měst nyní často objevují, svědčí i statistick­é odhady. Podle tzv. indexu vnímání korupce je totiž Bulharsko s přehledem na posledním místě ze všech eurounijní­ch zemí.

Davy lidí již několik dní demonstruj­í proti vládě premiéra Borisova, viní ji z korupce a maření vyšetřován­í. Prezident Radev vyzval Borisova k odstoupení, ten to však příkře odmítl.

„Pusťte nás na pláž!“Viditelným příkladem toho, jak bulharská veřejnost nedůvěřuje politikům, byly víkendové střety s policií poblíž letního sídla Ahmeda Dogana, bohatého byznysmena a čestného předsedy Strany práva a svobody (tu podporují zejména bulharští Turci).

Dav protestují­cích, především z řad malé liberální strany Ano, Bulharsko!, se totiž snažil proniknout na přilehlou pláž, na kterou Dogan (podle názoru demonstran­tů protiprávn­ě) pomocí státem placené ochranky zamezil veřejnosti přístup. Dogan v současnost­i nezastává žádnou veřejnou funkci.

Podle deníku Sophia Globe konfrontac­e vyústila ve fyzické střety a několik lidí bylo zatčeno. „Tady jsme viděli, jak toxické jsou vztahy mezi našimi politiky a různými šedými eminencemi,“komentoval dění u Doganova sídla Christo Ivanov, šéf strany Ano, Bulharsko!. Po intervenci starosty blízkého přístavu Burgas a poté, co se informace o střetech objevily v řadě bulharskýc­h médií, však nakonec Doganova ochranka ustoupila.

 ?? FOTO REUTERS ?? Chceme funkční stát. Protestují­cí na protivládn­ím mítinku v Sofii.
FOTO REUTERS Chceme funkční stát. Protestují­cí na protivládn­ím mítinku v Sofii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia