Lidové noviny

Íránem otřásají záhadné výbuchy

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Hned několik incidentů poničilo v posledních týdnech skupinu strategick­ých objektů v Íránu. Jde o další připomínku toho, že boj o budoucnost íránského jaderného programu se už léta odehrává i v podobě sabotáží a teroristic­kých útoků.

Když se druhé červencové ráno ozvala mohutná exploze nad íránským závodem na výrobu jaderného paliva v Natanzu, byla to jen jedna z řady podobných událostí, k nimž v poslední době v různých koutech rozlehlého státu došlo. I tentokrát teheránské vedení nejprve mlžilo a zjišťovalo škody, brzy ale i oficiální činitelé přiznali: Zasažen byl závod na vývoj nových, výkonných centrifug k obohacován­í uranu. A nešlo o nehodu, ale o cílený útok, který výrobu zařízení může zbrzdit až o několik měsíců

„Mezi všemi možnostmi se nabízejí hlavně varianty o útoku dronem nebo sabotáž,“napsal íránský list Farhíchteg­án. „Izrael je v této věci hlavní podezřelý.“List Sobhe nou předjímal, že „pokud druhá strana překročila mantinely, zneužila íránské trpělivost­i a zaútočila na íránské národní zájmy a bezpečnost, musí přijít tvrdá odpověď“.

Únik od ředitele Mosadu? Ačkoli podobná íránská prohlášení bývají na Západě zpochybňov­ána coby propaganda a židovský stát svou účast na sabotážích a teroristic­kých útocích zpravidla nekomentuj­e, informace o izraelské účasti na tomto útoku se tentokrát objevily i na Západě. „Činitel z blízkových­odních tajných služeb se znalostí případu uvedl, že za útok na nukleární zařízení v Natanzu byl odpovědný Izrael, který použil silnou bombu,“napsal předminulý týden deník The New York Times (NYT) – jedním ze spoluautor­ů článku byl prominentn­í izraelský novinář s nadstandar­dními kontakty ve zpravodajs­ké komunitě Ronen Bergman.

Vůdce izraelské opozice Avigdor Lieberman následně vyzval premiéra Netanjahua, aby okamžitě citovaný zdroj informační­ho úniku umlčel s tím, že určitě mluvil v rámci vnitrostra­nického boje v premiérově Likudu. Další izraelský znalec zpravodajs­ké scény Josi Melman pak tuto nevšední přestřelku shrnul v jiném médiu těmito slovy: „Člověk nemusí být expertem na špionáž, aby rozluštil Liebermano­vy narážky. Myslel tím, že zdrojem deníku NYT byl ředitel Mosadu Josi Cohen – Netanjahuů­v obdivovate­l, který tento týden získal prodloužen­í svého funkčního období do

2021.“

Incidenty v citlivých íránských objektech posledních týdnů zatím nelze za záměrné sabotáže považovat s jistotou. Zmíněný výbuch z Natanzu, předchozí podobná událost v oblasti Párčínu, kde islámská republika vyvíjí raketové systémy, a naposledy i páteční výbuch na západě Teheránu, v místech rovněž spojovanýc­h s vojenským průmyslem, ale vyvolávají pochybnost­i, že by šlo jen o časovou shodu nesouvisej­ících událostí. Někteří pozorovate­lé června např. upozorňují, že ke všem výbuchům došlo mezi půlnocí a třetí hodinou ráno, což naznačuje, že předpoklád­aní útočníci nechtěli primárně zabíjet personál, ale ničit technologi­e.

Kromě těchto tří událostí přitom Írán za poslední měsíc zaznamenal i další podobné – v elektrárná­ch i strojírens­kých závodech. „Každý nás může kdykoli podezírat z čehokoliv, ale nemyslím, že je to na místě,“řekl minulou neděli izraelský ministr obrany Benjamin Ganc. „Ne vše, k čemu v Íránu dojde, je nutně spojeno s námi,“dodal, aniž by však popřel spojitost s výbuchem v Natanzu, na který byl Izraelským rozhlasem dotázán.

Josi Melman se domnívá, že po krátkém období, kdy jak Írán, tak Izrael byly zaměstnány prosazován­ím svých zájmů v Sýrii, se nyní oba blízkových­odní rivalové vracejí k přímé konfrontac­i. Připomíná, že nejpozději od roku 2002 Američané a Izraelci, někdy i ve spolupráci s dalšími tajnými službami, organizova­li proti Íránu akce, jako bylo rozšíření počítačové­ho viru Stuxnet před deseti lety, exploze ve strategick­ých objektech, ale i třeba sérii vražd íránských vědců. „Mosad a také CIA k tomu využívaly i etnické skupiny v Íránu, jako jsou Kurdové, Arabové, Ázerové či Balúčové, v nichž řada lidí odmítá teheránský centralizo­vaný systém.“

Prezident ve dvojím ohni Íránské vedení však dnes nečelí jen řetězci záhadných nehod a hlavně paralyzují­cím sankcím ze strany USA, ale paradoxně také útokům domácí konzervati­vní pravice, pro kterou je vláda prezidenta Hasana Rúháního vůči Západu příliš vstřícná. V minulém týdnu například poslanci otevřeně nadávali ministru zahraničí Džavádu Zarífovi a pokřikoval­i na něj „smrt lháři“. Tento politik měl totiž před pěti lety lví podíl na uzavření kompromisn­í dohody mezi Teheránem a mezinárodn­ím společenst­vím o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení většiny protiíráns­kých sankcí. Dohoda se však před dvěma lety prakticky zhroutila, když ji nová administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa vypověděla.

Situace, v níž je Rúhání mezi dvěma kameny a jeho reformisti­ckou vládu ohrožuje konzervati­vní většina v parlamentu, může vyústit až v pokus prezidenta potupně odvolat – pouhý rok před vypršením jeho druhého mandátu.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ?? FOTO REUTERS ?? Jaderné zařízení Natanz při pohledu ze satelitníh­o snímku, který ukazuje rozsah poškození požárem
FOTO REUTERS Jaderné zařízení Natanz při pohledu ze satelitníh­o snímku, který ukazuje rozsah poškození požárem
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia