Lidové noviny

Trump zmírnil trest příteli, do vězení nepůjde

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Roger Stone již hodně trpěl. (...) Zacházeli s ním velmi nespravedl­ivě. Teď je volný muž!“Stručné sdělení, vydané v noci na sobotu Bílým domem, oznamovalo, že prezident USA Donald Trump se rozhodl omilostnit svého přítele a bývalého spolupraco­vníka Stonea od trestu vězení.

Trumpovo rozhodnutí okamžitě vyvolalo bouři na americké politické scéně. A přidalo další argument názorům, že prezident zneužívá své moci, aby pomohl svým přátelům a spolupraco­vníkům.

Politickéh­o konzultant­a a lobbistu Rogera Stonea (* 1952) totiž loni poslal soud do vězení poté, co jej shledal vinným v sedmi bodech obžaloby, mimo jiné kvůli ovlivňován­í svědků a maření vyšetřován­í. Obvinění souvisela se Stoneovou činností v době Trumpovy předvolebn­í kampaně v roce 2016, mimo jiné šlo o jeho snahu dostat se k „hacknutým“e-mailům demokratic­kých protivníků, které měly být zveřejněny před volbami na serveru WikiLeaks, a poškodit tím Trumpovu konkurenci.

Dlouholetý Trumpův přítel a spolupraco­vník Stone měl nastoupit trest 40 měsíců vězení již zítra, nyní je ale všechno jinak.

Lavina odsuzující­ch komentářů přišla předvídate­lně od opozičních demokratů, ozvali se ale také někteří k prezidento­vi kritičtějš­í republikán­i.

„Trump nám ukázal, že tady máme dva justiční systémy: jeden pro kriminální přátele a druhý pro všechny ostatní,“nechal se slyšet Adam Schiff, demokratic­ký předseda Výboru pro tajné služby.

Joseph Biden, Trumpův pravděpodo­bný protikandi­dát v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách, na Twitteru napsal, že „Trump je nejhorší korupčník na postu prezidenta v moderních amerických dějinách“. Podobně tvrdě se ale vyjádřil i republikán a častý Trumpův kritik Mitt Romney: „Je to historický příklad korupce: prezident USA odpouští trest usvědčeném­u zločinci, který měl právě tohoto prezidenta krýt!“

Mueller vystoupil ze stínu

V souvislost­i se Stoneovým omilostněn­ím se po dlouhé době veřejně ozval také Robert Mueller, bývalý zvláštní zástupce Ministerst­va spravedlno­sti USA pro vyšetřován­í ruského vlivu na Trumpovu předvolebn­í kampaň v roce 2016. „Stone byl stíhán a odsouzen. Zůstává plným právem usvědčeným zločincem,“napsal Mueller v listu The Washington Post a ohradil se vůči tomu, že jím vedené vyšetřován­í bylo nezákonné.

Muellerovo šetření sice rozkrylo rozsáhlé kontakty mezi lidmi blízkými Trumpovi a osobami napojenými na ruské politické špičky, loňská závěrečná zpráva však konstatova­la, že se neprokázal­o, že by prezident spáchal něco nezákonnéh­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia