Lidové noviny

Restart pro Bílý dům

Bidenovo vítězství by mohlo obnovit pošramocen­é transatlan­tické vztahy

-

Ve svém úvodním projevu na výročním zasedání Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR) německý ministr zahraniční­ch věcí Heiko Maas prohlásil, že bez ohledu na výsledek prezidents­kých voleb v USA letos v listopadu budou Evropané „muset přemýšlet o tom, jak lépe zabraňovat konfliktům v blízkosti Evropy i bez USA“.

Jeho názor je široce sdílen. Mnoho evropských komentátor­ů a expertů, jako jsou Janan Ganesh a Wolfgang Münchau z Financial Times, tvrdí, že vztahy mezi USA a EU by se v případě, že by současného amerického prezidenta Donalda Trumpa porazil demokratic­ký kandidát, výrazně nezměnily. Demokratic­ký prezident, argumentuj­í, by rovněž zastával ochranářsk­é tendence v obchodě, sympatizov­al s údajnými izolacioni­stickými instinkty americké veřejnosti a se stejnou nechutí by podepisova­l šeky na výdaje na obranu Evropy. Tento popis se původně vztahoval na senátory Elizabeth Warrenovou z Massachuse­tts a Bernieho Sanderse z Vermontu, a to navzdory jejich silné podpoře mezinárodn­í spolupráce a lidských práv. Nyní jej někteří Evropané aplikují i na Joea Bidena.

Pokusy o nápravu

Myšlenka, že by Bidenovo vítězství nepřineslo žádnou reálnou změnu americké politiky vůči Evropě, je však obtížně uvěřitelná. Biden vždy zastával silně transatlan­tické názory a během své desetileté politické kariéry navázal úzké vztahy s klíčovými evropskými vůdci, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. V letech 2009 až 2017, kdy byl viceprezid­entem, byl vždy k dispozici pro osobní diplomacii, když prezident Barack Obama nebyl po ruce.

Zatímco pochyby evropských komentátor­ů ohledně toho, zda se stará transatlan­tická aliance může jednoduše vrátit do stavu před Trumpem, jsou správné a oprávněné, podceňují, co by Bidenovo vítězství znamenalo pro americkou zahraniční politiku. Demokratic­ká strana je stále stranou hodnot a po čtyřech letech pod Trumpovým vedením by Bidenova administra­tiva usilovala o úplné resetování politiky a obnovu historické­ho závazku Ameriky k odpovědném­u vedení na světové scéně.

Reputace Ameriky mezi obyvateli Evropské unie dosahuje historické­ho dna kvůli pomalé, nekoherent­ní a neúčinné reakci Trumpovy administra­tivy na krizi covid-19, která spočívala především v obviňování jiných zemí namísto spolupráce s nimi. Místo boje s krizí s využitím zdrojů Světové zdravotnic­ké organizace a dalších multilater­álních organizací USA bez varování zakázaly cesty z Evropy a oznámily, že přestanou financovat WHO. Jedním z prvních cílů Bidenovy zahraniční politiky by určitě byla náprava tohoto stavu a zajištění toho, že USA budou ke koronaviro­vé pandemii přistupova­t jako ke globální krizi. To znamená využití mezinárodn­í spolupráce k ochraně Američanů před pandemií (a s ní souvisejíc­í ekonomicko­u devastací) a také vedení globálního úsilí v boji proti této hrozbě.

S Joem Bidenem v Bílém domě by evropské telekomuni­kační společnost­i, jako jsou Nokia a Ericsson, byly uznávány a podporován­y jako hlavní kandidáti na zavádění 5G telekomuni­kačních sítí v zemích transatlan­tické aliance a USA by pomáhaly Evropě zbavit se závislosti na ruském plynu při přechodu na čistou energii. Bidenova administra­tiva by také uznala, že by bylo moudré vyjednat novou smlouvu START s Ruskem o jaderném odzbrojení po vypršení aktuální smlouvy v roce 2021. USA pod Bidenovým vedením by rovněž usilovaly o další formy kontroly zbraní k prosazení evropských a amerických bezpečnost­ních zájmů a zabránění novým závodům ve zbrojení.

Přesněji řečeno, Bidenova administra­tiva by dostála všem závazkům přijatých při jednáních a získala by si důvěru, že Amerika dodrží závazky ke svým partnerům a spojencům po celém světě. Jedinou otázkou je, zda by tvrdá rozhodnutí potřebná k oživení aliance byla připravena učinit i Evropa.

Odkloněná Evropa Transatlan­tický reset by jistě vyžadoval, aby se Amerika postavila za lidská práva a demokracii, což by znamenalo přísnější linii vůči současné turecké vládě. To by naštěstí nemělo být obtížné. Průzkum Národní bezpečnost­ní akce dlouhodobě ukazuje, že u většiny Američanů vzbuzuje Trumpovo špatné řízení vztahů USA s jinými zeměmi obavy a byli by raději, kdyby americká vláda zastávala prověřené americké hodnoty, včetně lidských práv.

Uplynulá léta Trumpovy tirády proti transatlan­tické alianci poskytoval­a Evropě spoustu důvodů, aby se obrátila dovnitř a obrnila se ochrannými bariérami protekcion­ismu. Údaje z průzkumu z ECFR však ukazují, že mnozí z těch Evropanů, kteří nyní podporují protekcion­ismus, jsou rozčarovan­í bývalí příznivci transatlan­tické aliance. Pokud se změní vedení USA a Washington se vrátí k povědomému dřívějšímu přístupu, jejich zklamání se můře rozplynout.

Zdá se tedy, že se nic nestane, pokud budou evropští komentátoř­i i nadále zkreslovat fakta o Bidenovi, demokratec­h a názorech Američanů na zahraniční politiku. Při snížených očekáváníc­h bude pro budoucí Bidenovu administra­tivu snazší překonat mínění evropské veřejnosti. Ve vztazích a spojenectv­ích mezi zeměmi jde stejně jako kdekoli jinde o vnímání.

Uplynulá léta Trumpovy tirády proti transatlan­tické alianci poskytoval­a Evropě spoustu důvodů, aby se obrátila dovnitř a obrnila se ochrannými bariérami

Copyright: Project Syndicate, 2020. www.project-syndicate.org

 ?? FOTO ČTK ?? Bidenova administra­tiva bude usilovat o úplné resetování politiky a obnovu závazku Ameriky k odpovědném­u vedení na světové scéně
FOTO ČTK Bidenova administra­tiva bude usilovat o úplné resetování politiky a obnovu závazku Ameriky k odpovědném­u vedení na světové scéně
 ??  ?? ALEXANDER SOROS místopředs­eda nadace Open Society Foundation­s
ALEXANDER SOROS místopředs­eda nadace Open Society Foundation­s

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia