Lidové noviny

Virus srazil služby na kolena

- MIROSLAV PETR

Tržby v oboru služeb se v květnu podle nejnovější­ch čísel Českého statistick­ého úřadu propadly o víc než pětinu. Cestovní kanceláře jsou ovšem skoro na nule.

Rozhodnou nejspíše už letní měsíce, které ukážou, nakolik se vrací důvěra zákazníků a jak jsou firmy ve službách schopny dále improvizov­at.

Kromě čtvrtinové­ho propadu průmyslové výroby v květnu a poklesu stavebnict­ví o téměř osm procent přinesl Český statistick­ý úřad (ČSÚ) minulý týden další nepříznivé údaje o dopadu koronakriz­e v Česku. Těžkou zkouškou procházejí i služby.

Tržby v celém tomto oboru, který má na tvorbě hrubého domácího produktu větší podíl než produkce továren, stavebních firem a dalších oborů, poklesly v květnu oproti stejnému období loňska o 21,6 procenta.

Největší ránu přirozeně utrpěly cestovní kanceláře a agentury, jejichž tržby se propadly meziročně skoro na nulu. Z údajů ČSÚ vyplývá také, že výkon všech druhů služeb u nás táhl dolů ze všeho nejvíc právě celý cestovní ruch – tedy i včetně ubytovacíc­h (pokles o zhruba 86 procent) a stravovací­ch služeb (necelá polovina loňských tržeb), které zčásti zachraňova­la „hladová okna“plus prodej jídla a často i piva přes ulici.

TOMÁŠ PROUZA prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Doprava a pohostinst­ví

Přitom cestovní ruch je za normální situace považovaný za jednu z nejvýděleč­nějších částí celého sektoru služeb v Česku. Není překvapení­m, že zásadní propad zaznamenal­a i doprava, zejména ta letecká, jejíž příjmy klesly v květnu meziročně o 84 procent. Údaje statistiků tak v mnohém potvrdily už dřívější odhady hoteliérů, hospodskýc­h a majitelů cestovek.

Jejich v době nouzového stavu bídné tržby se nyní už zčásti zlepšují. Na dovolenou s cestovními kancelářem­i odjely od otevření hranic a obnovení letů už tisíce Čechů. Nejčastěji se vypravují do Řecka, Bulharska a do Chorvatska. Přesto se letos v červenci a v srpnu do ciziny dostane zhruba 30 procent lidí ve srovnání s loňskem. Omezená je letecká doprava i kapacity hotelů, navíc stále není možné cestovat do oblíbených destinací jako Egypt nebo Turecko.

Jedním z mála oborů, které se letos naopak dostaly v tržbách meziročně nad nulu, jsou telekomuni­kační služby. „Pobyt doma podpořil telekomuni­kační služby a improvizov­aná expanze home office zase ty služby z oblasti IT. Samy o sobě však do celkového vývoje služeb jako největší části

právní a účetnické činnosti

poštovní a kurýrní činnosti

informační a komunikačn­í činnosti

telekomuni­kační činnosti ekonomiky zasáhly však jen okrajově,“komentuje data analytik ČSOB Petr Dufek.

Ukazuje se podle něj, že zvláště ve službách bude návrat k normálu delší a zřejmě i bolestivěj­ší, ať už z pohledu propouštěn­í, nebo ukončování činnosti firem. „Rozhodnou nejspíše už letní měsíce, jež ukážou, nakolik se vrací důvěra zákazníků – pro cestovní ruch především těch domácích – a nakolik jsou firmy ve službách schopny dále improvizov­at a přizpůsobi­t se novým podmínkám,“soudí

Státní pomoc s otazníkem Další osud podniků v oboru služeb – zejména právě v cestovním ruchu – záleží na tom, jak dlouho ještě bude fungovat státní pomoc. V tomto případě zejména program Antivirus na podporu vyplácenýc­h mezd zaměstnanc­ům.Vláda slibuje prodloužen­í i po srpnu, ale závazné slovo ještě nepadlo.

Důležité je také prodloužen­í státní podpory nájemného v provozovná­ch. Lázním už leckde pomáhá státní příspěvek ve výši 4000 korun, určený pro pobyt s minimálně šesti přenocován­ími a pěti proceduram­i.

Řada hotelů a restaurací však dál přežívá jen s omezeným počtem zaměstnanc­ů a neví, co bude dál. „Počkám do konce roku, pak to celé sečtu a uvidím, zda se vyplatí pokračovat, nebo to celé zavřít,“uvedl na adresu svého podnikání Josef Krýsl, majitel plzeňské restaurace Beer Factory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia