Lidové noviny

Odborníci: Stát by měl firmám pomáhat déle

-

Firmy budou podle expertů potřebovat státní programy podpory i na podzim. Některou pomoc proto bude nutné udržet i v dalších měsících. Uvažovat by se mělo také o podpoře pro podniky, které na ni v současné době nedosáhnou. Podpora by měla být rychlejší a méně byrokratic­ká. Uvedli to o víkendu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Nouzový stav kvůli pandemii byl v Česku vyhlášen před čtyřmi měsíci. První vlna programu úvěrů se státní zárukou Covid byla spuštěna 16. března. Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která za půjčky ručí, přijala přes 3200 žádostí, v programu uspělo ale jen zhruba 200 firem. Následoval Covid II, kde ČMZRB zbývá z 4900 žádostí vyhodnotit ještě zhruba 800. K 8. červenci schválila 2807 žádostí za 13,4 miliardy korun. Podnikatel­é podle České národní banky k 26. červnu na účty dostali asi 8,4 miliardy korun.

Nejvíce peněz vláda vyčlenila na třetí vlnu programu Covid, a to 500 miliard korun. Program by měl fungovat do konce roku, v první výzvě mají podnikatel­é k dispozici 167 miliard korun. K 7. červenci ČMZRB schválila 414 žádostí za 1,9 miliardy korun. Komerční banky přitom podle ČMZRB přijaly 2027 žádostí za 14,8 miliardy korun.

Funguje i program Covid plus pro velké exportně zaměřené firmy. Vláda dodatečně schválila, že o pomoc z něj mohou žádat také dopravci a společnost­i z cestovního ruchu. Změnu ale ještě musí schválit Evropská komise a udělit programu notifikaci.

Zájem o programy Covid III a plus je podle Špicara nižší, než se čekalo. Některé firmy podle něj získaly podporu z předchozíc­h vln. Jiné podniky v programech dříve neuspěly, pomoc je podle nich pomalá a složitá, nežádaly tedy znovu. „Ukazuje se také, že některé firmy využívají program Antivirus i jiné a zároveň intenzivně šetří, takže nemají zatím problémy s hotovostí tak velké, aby musely o úvěry z Covid III žádat. To se ale může během příštích měsíců změnit,“uvedl Špicar.

Podle Prouzy je třeba, aby vláda u programů, jež fungují dlouhodobě, výrazně snížila byrokracii. U záručních programů se podle něj musí změnit nastavení, jinak je budou banky využívat jen omezeně. Kabinet by podle něj měl v červenci rozhodnout o prodloužen­í programu na podporu zaměstnano­sti Antivirus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia