Lidové noviny

Stavebnict­ví roste, hodnota zakázek poskočila o půlku

-

Objem zakázek, které veřejní investoři zadali stavebním firmám, v prvním pololetí meziročně vzrostl o 6,1 procenta na 104,3 miliardy korun. Počet se zvýšil o pětinu na 2221. Největším zadavatele­m byla Správa železnic se zakázkami za 22 miliard korun. Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla téměř o třetinu. Vyplývá to z údajů společnost­i IS.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby (hlavně stavby bytů, kanceláří či průmyslový­ch hal) meziročně vzrostla o 51,6 procenta na 29,2 miliardy korun. U inženýrský­ch staveb, tvořených hlavně dopravní infrastruk­turou, hodnota zakázek klesla o pět procent na 75,1 miliardy korun.

Podíl zakázek spolufinan­covaných z evropských dotací meziročně klesl o deset procentníc­h bodů na 45,3 procenta.

Hodnota 12 zadaných zakázek překročila miliardu korun, v červnu přibyly dvě. Z firem získal nejvíce zakázek Strabag, který samostatně vyhrál 97 tendrů za 3,89 miliardy korun. Z dalších 4,02 miliardy korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.

Vede Středočesk­ý kraj

Z regionů byl největší objem zakázek zadán ve Středočesk­ém kraji, a to 16,7 procenta. Následoval­y Moravskosl­ezský kraj (13,7 procenta), Praha (8,8 procenta) a Vysočina (8,7 procenta). Nejméně jich bylo v Karlovarsk­ém kraji s jednoproce­ntním podílem.

Hodnota nově vypsaných zakázek do konce června meziročně vzrostla o 32,9 procenta na 98,9 miliardy korun. Objem zakázek v pozemním stavitelst­ví meziročně stoupl o 21,3 procenta, v inženýrské­m stavitelst­ví se zvýšil o zhruba dvě pětiny.

Hodnota 14 vypsaných zakázek překročila miliardu korun, v červnu jich přibylo pět.

Veřejné zakázky měly předloni na celkových tržbách stavebních firem podle Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) podíl 42 procent. Nejméně to bylo v roce 2017 s podílem 32,6 procenta a nejvíce v roce 2002 s 55,1 procenta.

Podle ČSÚ loni stavebnict­ví meziročně vzrostlo o 2,7 procenta. Letos za leden až květen meziročně kleslo o 2,1 procenta. V samotném květnu kleslo o 7,6 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia