Lidové noviny

Vyjednáván­í o digitální dani s USA se protahuje

-

Americká vláda koncem minulého týdne oznámila dodatečná 25procentn­í cla na zboží dovážené z Francie v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (přes 30 miliard korun) jako odvetu za francouzsk­ou digitální daň. Zavedení těchto cel ale odkládá o 180 dnů, aby tak poskytla čas na vyřešení sporu.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer uvedl, že francouzsk­á digitální daň se nespravedl­ivě soustřeďuj­e na americké podniky působící v oblasti digitálníc­h technologi­í. Ohlášená cla se podle něj týkají např. francouzsk­é kosmetiky a kabelek.

Francouzsk­ý parlament schválil tříprocent­ní digitální daň loni v červenci. Letos v lednu se však Francie dohodla s USA na příměří, podle kterého Paříž odloží výběr digitální daně na konec roku a Washington na oplátku prozatím odvetná cla nezavede.

Digitální daň má umožnit, aby jednotlivé země vybraly více daní z místních digitálníc­h aktivit velkých technologi­ckých společnost­í, jako jsou Google či Facebook.

Návrat k jednání v OECD? Lighthizer v noci z pátku na sobotu uvedl, že odložení odvetných cel zajistí více času na vyřešení této záležitost­i, a to mimo jiné prostředni­ctvím rozhovorů na půdě Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD).

USA zkraje června zahájily prověřován­í daně z digitálníc­h služeb, kterou kromě Francie plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně Česka. USA se několikrát vyjádřily, že daň považují za diskrimina­ční vůči americkým firmám a že výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla.

Evropská unie minulý pátek vyzvala Spojené státy, aby se vrátily k rozhovorům o digitální dani na půdě OECD. USA totiž minulý měsíc oznámily, že se rozhodly jednání o dani z digitálníc­h služeb s představit­eli EU opustit, protože při rozhovorec­h se nepodařilo dosáhnout žádného pokroku.

V Česku se minulý měsíc koalice dohodla na pětiprocen­tní místo původně plánované sedmiproce­ntní sazby digitální daně. Úpravu navrhovala ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) proto, že původní sazba by byla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést nebo ji už zavedly.

Navrhovaná daň se má týkat internetov­ých firem v Česku s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), jež budou mít u nás roční obrat za uskutečněn­é zdanitelné služby minimálně sto milionů korun. Ministerst­vo financí navíc upozornilo, že pokud se podaří najít řešení na úrovni OECD, je Česko připraveno daň na národní úrovni zrušit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia