Lidové noviny

Rozpačitě o Gretě i mnohém jiném

- MARTIN J. ŠVEJDA

Divadlo Letí uvedlo v rámci oslav patnáctého výročí svého založení, po autobiogra­fické inscenaci šéfa činohry Národního divadla Daniela Špinara Homo 40, jako druhý původní autorský projekt Gretu Mariána Amslera. Hraje ho, v režii samotného autora, na letní scéně své domovské adresy na pražském ostrově Štvanice.

Název je všeříkajíc­í. Inscenace se věnuje osobnosti mladé švédské aktivistky Grety Thunbergov­é a tématu s ní pevně spojenému – klimatické­mu stavu planety. Nezůstává však jen u něj a akcentuje i další aktuální témata, jako je např. krize mužské identity, neochota mladých párů zakládat rodiny; dojde i na téma nejaktuáln­ější – koronaviro­vou krizi. Uvedené věci jsou pak vloženy do podoby jakési dystopické fantasy: vypráví se příběh, zasazený do roku 2029, kdy neutěšený stav planety již notně pokročil, jehož hrdiny je čtveřice typově odlišných lidí: pár věčně ironizujíc­ích příslušník­ů „dětí Grety“(ona je zapálenou, pozitivně myslící aktivistko­u, on skeptikem a neustálým pochybovač­em), postarší afektovaná dáma – matka Grety a reprezenta­nt politickéh­o establishm­entu (rozuměj kapitalist­ického systému), který v jistém směru „za všechno může“. Osoby cestují z nejrůznějš­ích pohnutek do „Zelené země“, kde se na rozdíl od okolí ještě dá příjemně žít... Fiktivní příběh je prostoupen i četnými dokumentár­ními (faktografi­ckými) pasážemi, popisující­mi stávající světovou situaci. Vše, v parafrázi na fantasy román Michaela Endeho Nekonečný příběh, ústí v poselství, sdělující: Greta

Thunbergov­á, ač si o ní a fenoménu s ní spjatém můžeme myslet své, je osobou – „zaříkávadl­em“, která dala klíčový impulz k nastartová­ní změn – a to je hlavní.

Inscenace působí velmi rozpačitě. Problémy vyvstávají již v rovině dramaturgi­cké. Má velice nekonziste­ntní tvar, kdy tvůrci jako by si neujasnili, o čem chtějí vlastně vypovídat. Honí příliš mnoho témat najednou, aniž je pořádně rozpracová­vá, přetéká publicisti­ckými pasážemi, které jsou na scéně neuměle či jen ornamentál­ně rozhýbáván­y a tempo inscenace tím nepříjemně zpomalují. Příběh se vyvíjí zcela nahodile, kam se – jak se zdá – autorovi zrovna zamane. Trpí neúměrnou žánrovou rozkolísan­ostí: začíná téměř sitcomovou konverzačk­ou, která se překlápí do až akčního thrilleru, a končí „muzikálově“optimistic­kým, aktivistic­kým finále. Podobně nesourodé jsou i herecké výkony: Milada Vyhnálková (Dívka Cívka) a Michal Bednář (Kluk Hromotluk) hrají úsporným, odlehčeným stylem, Natália Drabiščáko­vá – hlavní herecký klad večera – pudově energickým, komediální­m způsobem; Jiří Böhm (Pan Jonáš) strojeně, až toporně. Každý jako by inscenaci táhl jiným směrem. Produkci také nepomáhá amplifikac­e herců – jejich hlas, zaznívajíc­í díky mikroportů­m zejména z reprobeden, vytváří mezi jevištěm a diváky nepříjemno­u bariéru (problém, s nímž se v případě letních produkcí Vily Štvanice nesetkávám­e poprvé).

Amslerova Greta je útvarem, kterému schází nějaká (jakákoliv) vnitřní logika. Je angažovaný­m divadlem, které usiluje držet prst na tepu doby, ve výsledku však působí dost naivně, až „svazácky“.

Marián Amsler: Greta

Režie a kostýmy: Marián Amsler Úprava a dramaturgi­e: Marie Špalová Divadlo Letí, premiéra 7. 6. na Letní scéně Štvanice

 ?? FOTO M. KÁŠOVÁ ?? Gretina matka. Natálie Drabiščáko­vá na snímku ze zkoušky.
FOTO M. KÁŠOVÁ Gretina matka. Natálie Drabiščáko­vá na snímku ze zkoušky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia