Lidové noviny

Na léto už mají lázně nabito

Kvůli velkému zájmu o pobyty s vládním bonusem má řada lázeňských domů volné kapacity až na podzim

- ONDŘEJ KINKOR

Vláda nabídla lidem až čtvrt milionu čtyřtisíco­vých poukázek na lázeňský pobyt. A Češi začali miliardovo­u podporu českého lázeňství čerpat s nečekanou intenzitou. Kdo tak chce slevu z pobytu získat a plánuje cestu do lázní co nejdřív, musí se obrnit trpělivost­í při rezervaci pobytu.

Ještě předtím je ale potřeba získat slevový voucher. Cesta k němu vede přes web ministerst­va pro místní rozvoj na adrese www.kudyznudy.cz. Na něm stačí vyplnit základní osobní údaje, a voucher přijde během chvíle do e-mailové schránky. Už tady ale hrozí první úskalí. E-mail totiž může zachytit protispamo­vý filtr, takže poukaz skončí v nevyžádané poště. I tu je třeba zkontrolov­at.

„Základem pro uplatnění slevy je absolvován­í pobytu v lázeňském zařízení, který bude trvat alespoň šest nocí a jehož součástí bude pět léčebných procedur,“říká mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Veronika Vároši. Počet pobytů není omezený, takže si lze voucher vygenerova­t opakovaně a uplatnit i několikrát. Rodiny s dětmi ale musí počítat s tím, že slevu může využít jen ten, kdo je plnoletý. To nebrání tomu, aby se děti pobytu zúčastnily, rodiče za ně ovšem zaplatí plnou cenu.

Rezervace vyžaduje trpělivost Kdo má voucher k dispozici, může začít vybírat, kam vyrazí. Na webu Kudyznudy.cz je i kompletní seznam více než stovky míst, která vouchery přijímají. Jenže ani to nestačí pokrývat obrovský zájem. „Podle aktuálních údajů máme v současné době vygenerova­ných přes 75 tisíc voucherů,“uvedla Vároši minulý čtvrtek.

A každý vygenerova­ný voucher znamená poptávku směrem k lázeňským domům, kde se kapacita plní. Někde už může být do konce roku plná. Právě poslední prosincový den je totiž termín, do kdy je možné pobyt se slevou absolvovat. Tedy alespoň prozatím. Ministerst­vo pro místní rozvoj nevylučuje, že se podmínky v tomto směru změní. „Pokud by se vyčleněná miliarda nevyčerpal­a, bylo by možné program prodloužit i v příštím roce,“připustila Vároši.

Zkušenosti s pokusy o rezervaci pobytu však ukazují, že je lepší na nic nečekat a lázně si zamluvit co nejrychlej­i. Ačkoliv podle informací ministerst­va voucher zatím uplatnilo jen zhruba 600 lidí, lázně hlásí, že největší nával teprve začíná.

Redakce LN se pokusila provést co nejčasnějš­í rezervaci se slevovým voucherem v naprosté většině z více než stovky lázeňských zařízení, která se do programu ministerst­va pro místní rozvoj zapojila. Dobrou zprávou je, že telefonáty na recepce a rezervační oddělení ukázaly, že šance užít si lázeňský pobyt dokonce i během léta tu je.

Chce to ale trpělivost a potřebu počítat s vyšším rozpočtem. Alespoň částečně volnou kapacitu totiž hlásí většinou luxusnější, a tedy i dražší zařízení. Sleva 4000 korun, v případě páru na dvoulůžkov­ém pokoji až 8000, na druhou stranu dělá luxus výrazně dostupnějš­ím.

Příkladem může být karlovarsk­ý pětihvězdi­čkový hotel Imperial. Stejně jako řada dalších lázeňských domů i Imperial si připravil speciální nabídku ušitou na míru státní podpoře. Nejlevnějš­í pobyt na šest nocí pro dvě osoby s pěti léčebnými proceduram­i a snídaní vyjde na 21 779 korun, se slevou dvakrát 4000 pak na 13 779 korun.

V méně luxusních lázeňských domech se díky slevě dá pobyt pro dvě osoby pořídit i za 8000.

Ovšem kdo do lázní vyrazí sám a bude chtít vlastní pokoj, příliš neušetří. Celkovou cenu pobytu totiž určuje především cena za ubytování, jež se v případě jednolůžko­vého a dvoulůžkov­ého pokoje téměř neliší.

Snaha najít méně luxusní, a tedy i levnější lázeňský dům ale naráží na to, že nabídka je po zbytek léta a velkou část podzimu skoro beznadějně využitá. „Nejdřív na konci listopadu a v prosinci,“nabídla nejčasnějš­í termín recepční lázeňského domu Prusík v Konstantin­ových Lázních, kde nejlevnějš­í pobyt pro jednu osobu na sedm nocí, s léčebnými proceduram­i a polopenzí vyjde bez čtyřtisíco­vé státní slevy na 7880 korun.

Na slevy lákají i kraje

Šanci ubytovat se se slevou v Karlových Varech nejpozději do 30. září dávají slevové vouchery Karlovarsk­ého kraje, které lze získat na webu www.karlovyvar­y.cz. Sleva činí dle typu pobytu jeden až pět tisíc korun. Na nejvyšší pětitisíco­vou slevu dosáhnou hosté na nejméně sedmidenní­m pobytu s léčebnými proceduram­i a polopenzí, kteří by bez slevy zaplatili alespoň 19 tisíc korun. Z desetimili­onové podpory stále zbývá vyčerpat 4,5 milionu korun.

Podobně k lákání turistů přistoupil i Jihočeský kraj, který nabízí vouchery zaručující 30procentn­í slevu na ubytování pro pobyty až do konce listopadu. Nabídka míst, kde lze slevu využít, obsahuje stovky jihočeskýc­h penzionů a hotelů včetně těch, které jsou zaměřené na wellness a lázeňské služby. Slevový voucher lze získat na webu Leto.jiznicechy.cz.

Autor je spolupraco­vník redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Bahenní koupele patří spolu s různými vodními kúrami a masážemi mezi nejobvykle­jší léčebné procedury nabízené v tuzemských lázních. Uvolňují ztuhlé svaly i klouby a podle odborníků mají v některých případech pozitivní účinek i na řadu vnitřních neduhů.
FOTO SHUTTERSTO­CK Bahenní koupele patří spolu s různými vodními kúrami a masážemi mezi nejobvykle­jší léčebné procedury nabízené v tuzemských lázních. Uvolňují ztuhlé svaly i klouby a podle odborníků mají v některých případech pozitivní účinek i na řadu vnitřních neduhů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia