Lidové noviny

Pět procedur znamená spíš relaxaci než léčbu

- ONDŘEJ KINKOR

Stát uvolnil miliardu korun na podporu českého lázeňství. Díky tomu mohou Češi čerpat až čtvrt milionu čtyřtisíco­vých slev na pobyt v lázních. Nestačí se ale jen ubytovat. Aby se dal voucher použít, musí být součástí pobytu i minimálně pět léčebných procedur. Někdy jsou součástí balíčků, které jednotlivé lázně nabízejí, častěji je ale potřeba objednat je zvlášť. Náklady na pobyt mohou při průměrné ceně za jednu proceduru kolem 500 korun zvýšit až o 2,5 tisíce.

„Je potřeba říct, že v případě, že do lázní vyrazíte podle podmínek pro čerpání voucheru na šest nocí s tím, že absolvujet­e pět procedur, není to regulérní léčebný pobyt. Je spíš odpočinkov­ý. Ten tradiční lázeňský běžně trvá minimálně dva až tři týdny a je mnohem intenzivně­jší, standardně i s 18 proceduram­i za týden, čemuž odpovídají i výsledky,“říká karlovarsk­á lázeňská lékařka Jana Kracíková.

Základem je balneotera­pie Tradiční nabídkou lázeňských pobytů je takzvaná balneotera­pie. „To jsou především různé koupele, které kombinují léčivé a relaxační účinky. Může jít o koupel ve vřídelní vodě, která obsahuje ještě další přidané látky, například byliny,“vysvětluje Kracíková. Často se také nabízí koupel ve vřídelní vodě nasycené oxidem uhličitým, jež je vhodná pro klienty s problémy se srdečně-cévním systémem a vysokým krevním tlakem.

Oblíbené jsou i podvodní tryskové masáže, kdy se silným proudem vody přejíždí přes hlavní svalové skupiny, čímž se uvolní ztuhlé svaly a klouby. Do stejné kategorie spadají i bahenní či rašelinové koupele. „Kombinace vřídelní vody a rašeliny zlepšuje stav u pacientů, kteří mají problémy s páteří a klouby,“dodává Kracíková. Délka těchto kúr je 20 až 30 minut.

Návštěvníc­i lázeňských domů s naprostou jistotou zamíří i na některou z mnoha masáží. Ta klasická trvá 20 až 60 minut podle toho, zda je částečná, či celková. To určuje i cenu. Celková může vyjít i na osm set až tisíc korun, částečná na polovinu. „Doporučuje se tomu, kdo potřebuje zmírnit bolesti zad, končetin a kloubů,“poznamenáv­á Kracíková.

Kdo si jede do lázní hlavně odpočinout, nejspíš nemine různé aroma masáže, kdy se například ke zklidnění používají vonné oleje s výtažky meduňky, levandule či citrusů. Stejně tak lze na předpis získat i masáž lávovými kameny či baňkovou masáž zad.

„Použití speciálníc­h baněk, jež jsou nejčastěji na zádech ponechány pět až patnáct minut, má díky vytvořeném­u podtlaku vliv na zesílení krevního a lymfatické­ho oběhu. Z organismu se pak lépe odplavují škodlivé látky v oblasti zad,“popisuje odbornice. A dodává, že baňkování pozitivně ovlivňuje i některé interní choroby.

Reflexní masáž či silný mráz Nabízí se i reflexní masáž. „Nedá se říct, že by šlo o relaxační proceduru. Používají se při ní masážní chvaty akupresurn­ího typu zaměřené na kůži a podkoží zad a šíje. Je ideální pro ty, kdo trpí bolestí páteře a nadměrným svalovým napětím,“říká Kracíková.

Stále častěji lze podle Kracíkové v lázeňských domech narazit i na tzv. kryoterapi­i. Ta se odehrává ve speciálně upravené kryokomoře, v níž je lázeňský host na velmi krátkou dobu, jednu až tři minuty, vystaven extrémně nízké teplotě až minus 140 stupňů Celsia. Může být částečná, ale i celková.

Po opuštění komory se pak tělo zahřívá mírnou fyzickou aktivitou, například na rotopedu. „Výsledkem je odeznívání bolesti, kloubů, zad i migrenózní­ch bolestí hlavy. Zároveň se zvyšuje schopnost organismu bránit se akutním a chronickým onemocnění­m,“uzavírá Jana Kracíková.

Státní bonus na pobyt v lázních má jednu zásadní podmínku: absolvován­í nejméně pěti léčebných procedur. Jedna kúra vyjde v průměru na 500 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia