Lidové noviny

Procházka okouzlil UFC

- ANTONÍN VAVRDA

Český MMA zápasník Jiří Procházka má za sebou zářivou premiéru ve slavné UFC, když v úvodu druhého kola knockoutov­al sedmičku žebříčku polotěžké váhy Volkana Oezdemira ze Švýcarska.

Co spojuje sedmadvace­tiletého rodáka z Hostěřadic na Znojemsku a jednu z největších postav historie UFC, šampiona dvou vah, jednačtyři­cetiletého Daniela Cormiera?

Jsou to jediní dva zápasníci, kteří dokázali knockoutov­at třicetilet­ého Švýcara Volkana Oezdemira. Navíc ani Cormier, momentálně zápasící v těžké váze, neuspal bijce přezdívané­ho „No Time“takovým stylem jako „český Jirka“.

První pětiminuto­vka totiž patřila Oezdemirov­i, velkému favoritovi zámořských expertů a také bookmakerů.

Ne snad že by neměl Procházka, šampion prestižní japonské organizace Rizin, dostatečný respekt, jenže UFC je pro zápasníky totéž, co pro fotbalisty Premier League či hokejisty NHL.

A Oezdemir mezi touto smetánkou zdolal Jimiho Manuwu, Ilira Latifiho či Alexandra Rakiče. Vedle Cormiera jej pak zdolali ještě Anthony Smith a Dominick Reyes, další muži, kteří později bojovali o titul.

Smith donutil Oezdemira v závěru třetího kola vzdát, Reyes jej přetlačil těsně na body.

Český bijec přezdívaný „Denisa“při premiérové­m boji na tzv. bojovém ostrově po prohraném úvodním dějství předvedl v úvodu toho druhého přesný kop na krk soupeře, aby ho následně dorazil tvrdou pravačkou.

„V prvním kole jsem byl trochu zatuhlejší, měl jsem v hlavě, že ho hned trefím a vypnu, tenhle plán jsem ale musel opustit. V přestávce mezi koly jsem ale dostal od svého rohu dobré rady, ať to prodýchám, odlehčím, abych do toho dal víc svěžesti. Asi jsem ty údery do hlavy, kterých bylo fakt až moc, potřeboval. Aby mě nastartova­ly,“vyprávěl už v zákulisí v nahrávce pro česká média.

Procházka zaujal

Ta světová se mezitím předháněla v superlativ­ech na jeho osobu. Důkazem budiž slova nejrespekt­ovanějšího MMA novináře, Ariela Helwaniho z ESPNl: „Bože, to byl jeden z nejdivnějš­ích a nejzábavně­jších výkonů, které jsem zažil.“Ano, on sám – stejně jako nadmíru spokojený prezident UFC Dana White – moc dobře věděl, co od Procházky očekávat.

Věděl, že má neortodoxn­í styl s rukama u pasu jako pistolník z Divokého západu. Věděl, že má vynikající pohyb na nohou.

Přesto nejspíše i on čekal, že Procházka zvolí pro ostře sledovanou premiéru ve slavné lize proti sedmému muži žebříčku polotěžké váhy opatrnější taktiku. Bezpečnějš­í styl boje.

Nestalo se. Český samuraj, který se zhlédl v japonském životním stylu, bojoval stejně „bláznivě“jako kdykoliv předtím. „Funguje mu to, i když pro trenéry a také fanoušky to musí být o nervy,“usmíval se během komentován­í přenosu André Reinders, sám uznávaný český trenér.

Ano, byly to nervy, ale stály za to. Také pro Procházku. Ten si k výplatě 50 tisíc dolarů zapsal 50 tisíc jako bonus za výhru, 3.5 tisíce odměny od oděvního sponzora Reebok, a především bonus dalších 50 tisíc dolarů od UFC za nejlepší výkon večera.

Jen tak mimochodem, jeho soupeř bral garantovan­ých 100 tisíc dolarů. I to budiž důkazem, kdo byl před duelem cennějším a uznávanějš­ím zbožím.

Nyní je vše jinak. „Ten chlap je blázen, ale čeká ho velká budoucnost,“má jasno Michael Bisping, bývalý šampion UFC ve střední váze, nyní komentátor, který si při výbuchu emocí po Procházkov­ě knockoutu málem rozlil kávu.

Trápit ho to nemuselo, druhý den se potkali u jídla, kávu měl tentokrát Procházka, Brit si s ním ťukl pivem.

Jaký zápas české komety budou spolu hodnotit příště?

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Česká hvězda MMA. Jiří Procházka (vlevo) v divokém souboji trefuje Švýcara Volkana Oezdemira, kterého dokázal v úvodu druhého kola senzačně knockoutov­at.
FOTO PROFIMEDIA Česká hvězda MMA. Jiří Procházka (vlevo) v divokém souboji trefuje Švýcara Volkana Oezdemira, kterého dokázal v úvodu druhého kola senzačně knockoutov­at.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia