Lidové noviny

Liberec si zahraje v Evropě

Severočeši zdolali vítěze nadstavbov­é části ligy o Evropskou ligu z Mladé Boleslavi

- MILOSLAV NOVÁK

Slovan Liberec na třetí pokus svoji šanci na evropské poháry využil. V kvalifikač­ním utkání o Evropskou ligu fotbalisté severočesk­ého klubu porazili Mladou Boleslav 2:0, o triumfu rozhodli ve druhém poločase.

Liberec jako pátý tým skupiny o titul vyzval Mladou Boleslav, která v nadstavbě vyhrála prostřední skupinu.

Vyřadila České Budějovice i rozjeté Bohemians. Poslední krok však udělat nedokázala. Po základní části Fortuna ligy přitom skončila až desátá a hrozil jí boj ve skupině o záchranu.

V Liberci byla domácím vyrovnaným soupeřem. V době, kdy měla chvilkový tlak, však inkasovala. Po hodině hry mladík Beran vysunul Peška, který se probil do vápna, vyhnul se brankáři Šedovi a skóroval.

Druhá branka padla až v samém závěru, na doporučení videoasist­enta sudí Ardeleamu odpískal penaltu, kterou Kamso Mara proměnil.

Už dřív si účast v evropských pohárech zajistily Slavia, Plzeň, Sparta a Jablonec.

Sešívaní si mistrovský­m titulem vybojovali účast ve 3. předkole, dle všeho si ale zahrají až poslední

Branky: 62. Pešek, 90. Mara z pen. Rozhodčí: Ardeleanu – Caletka, Hrabovský – Hrubeš (video). Diváci: 2488.

Liberec: Nguyen – Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Mikula – Hromada (83. Černický), Mara - Malinský (90.+2 Fukala), Beran (77. Michal), Pešek (83. Zeman) – Rondič (90.+2 Králíček). Trenér: Hoftych.

M. Boleslav: Šeda – Jakub Klíma, Mazuch (76. Wágner), Tatajev, Křapka – Janošek (46. Mašek), Túlio – Ladra (68. Krobot), Budínský, Fulnek – Jiří Klíma (68. Douděra). Trenér: Weber.

fázi play off o základní skupiny milionářsk­é soutěže.

Druhá Plzeň jde do 2. předkola Ligy mistrů.

Třetí Sparta jako vítěz domácího poháru, ve kterém zdolala právě Liberec, si zahraje o Evropskou ligu od 3. předkola. Za jistých okolností (vítěz Evropské ligy si umístěním ve své soutěži zajistí účast v Evropské lize) může přímo do základní skupiny.

Čtvrtý Jablonec, který v tabulce přeskočil severočesk­ého rivala až v posledním kole nadstavbov­é mistrovské části, jde do 2. předkola Evropské ligy. Tam ho nakonec po neděli doprovodí i rival z Liberce.

Slovan Liberec FK Mladá Boleslav 2 0

Pardubice se probojoval­y do první ligy

Přestože ještě není kvůli pozitivním nálezům na covid-19 v týmu Karviné dohrána nadstavba o udržení v první lize, je jisté, že si nejvyšší soutěž v příští sezoně zahrají Pardubice.

Východočeš­i v předposled­ním 29. kole druhé ligy porazili doma Vyšehrad i díky dvěma proměněným penaltám Michala Hlavatého 4:1 a zajistili si konečné první místo v tabulce, které jako jediné znamená přímý postup do nejvyšší soutěže.

Pardubice mají před posledním kolem druhé ligy v čele tabulky nedostižný náskok šesti bodů před druhým Brnem, které jen remizovalo 0:0 v Prostějově.

V Pardubicíc­h se naposledy hrála první liga v sezoně 1968/69. Současný klub ale vznikl až v roce 2008, a to sloučením tří celků. Dosavadním maximem Východočec­hů bylo předloňské třetí místo.

Pardubice nebudou moci hrát ligu na domácím stadionu Pod Vinicí, který nesplňuje parametry pro nejvyšší soutěž. Dočasný azyl by měly najít v Mladé Boleslavi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia