Lidové noviny

LeBron bojuje proti rasismu bez hesel

- LOS ANGELES

Slavný LeBron James bude jedním z mála basketbali­stů, kteří nebudou mít při restartu NBA po koronaviro­vé pauze na dresu některé z hesel na podporu boje proti rasismu.

Podle hvězdy Los Angeles Lakers není možné obsáhnout jeho postoje k sociální spravedlno­sti na zádech basketbalo­vého dresu. Možnost vyjádřit se tímto způsobem k aktuální situaci ale vítá.

„Není to neúcta k seznamu, který všichni hráči dostali,“řekl James při videokonfe­renci z Floridy k přehledu schválenýc­h sloganů, z nichž si basketbali­sté mohou vybírat.

„Chválím každého, kdo se rozhodne dát si něco na záda. Jen to zkrátka není to, co by souznělo s mou misí, s mým cílem,“dodal.

Vedení NBA a zástupci hráčské asociace se dohodli na seznamu 29 sloganů, kterými mohou hráči podpořit boj proti rasismu a sociální nerovnosti.

Nechybí mezi nimi pochopitel­ně například Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží), které bude i na palubovkác­h při zápasech v Orlandu, I Can’t Breathe (Nemohu dýchat), Say Their Names (Řekněte jejich jména), Enough (Dost) nebo How Many More (Kolik ještě).

Pětatřicet­iletá ikona se už v minulosti často vyjadřoval­a k sociálním otázkám a zapojovala se do nejrůznějš­ích kampaní a charitativ­ních akcí.

„Všechno, co dělám, má svůj účel, svůj smysl. Nemusím mít něco na zádech na dresu, aby lidé chápali mé osobní poslání nebo to, o co mi jde a co tu dělám,“dodal James.

Dohrávka ročníku, který byl 11. března přerušen kvůli světové pandemii koronaviru, se týká 22 týmů. Zápasy jsou naplánován­y od 30. července v uzavřeném komplexu Disney Worldu, Lakers by se měli hned první den na Floridě utkat s městskými rivaly z Clippers.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia