Lidové noviny

Španělské regiony přitvrzují proti viru

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Obava z návratu koronaviro­vé infekce vede úřady některých španělskýc­h regionů ke znovuzaved­ení přísných omezení, jež byla ve Španělsku v platnosti během jara po dlouhé týdny.

Nejvážnějš­í je situace na západě Katalánska v okrese Segria`, kde žije něco přes 200 tisíc lidí. Obyvatelé nesmějí kvůli zvýšenému výskytu nového typu koronaviru již od 4. července oblast vůbec opouštět, s výjimkou dojíždění do práce, případně nutné lékařské péče. A nyní chtějí jít katalánské úřady ještě dál: tamější regionální vláda vyhlásila pro hlavní město okresu Lleidu a několik menších sídel v okolí přísnou karanténu, podle níž by obyvatelé nemohli opouštět své domovy s výjimkou nákupu potravin, cest do práce či k lékaři.

Jenže preventivn­í snaha katalánské­ho premiéra Quima Torry narazila na nesouhlas soudu: tribunál v Lleidě včera karanténní výnos katalánské vlády zrušil s tím, že opatření jsou „disproporč­ní“a rozhodnutí o nich navíc „náleží pouze státní moci (tj. centrální vládě v Madridu – pozn. red.)“. Tím se spor přenesl do politické roviny, neboť Torra podporuje katalánský separatism­us a v minulosti byl mnohokrát s úřady v Madridu ve sporu.

Katalánský premiér v reakci na výrok soudu podle listu El País prohlásil, že nerozumí byrokratic­kým překážkám u nařízení přijatých ve prospěch zdraví obyvatel. „Ztrácet čas s nějakými soudními rozhodnutí­mi je luxus, který si teď nemůžeme dovolit,“shrnul svůj postoj Torra.

Obyvatelé stopadesát­itisícové Lleidy tak prožili včerejšek v nejistotě nad tím, co bude dál. Ulice města byly nápadně prázdné, řada obchodů zavřela a mnozí obyvatelé neskrývali rozčarován­í. „Pravá ruka neví, co dělá levá, je to tam a zpátky,“řekla agentuře Reuters majitelka baru, která se představil­a jako Anna, s tím, že „to leda tak zničí naše podnikání“.

Katalánsko v neděli zaznamenal­o 816 nových výskytů koronaviru, což je nejvyšší číslo od zrušení nouzového stavu ve Španělsku 20. června. Některá nová ohniska nákazy v okrese Segria` jsou v zemědělský­ch farmách a zřejmě souvisejí s probíhajíc­í sezonou, kdy se sklízejí plody z ovocných a zeleninový­ch plantáží.

Část Katalánska kvůli obavám z návratu koronaviru opět čelí přísné karanténě, kterou ovšem odmítl tamější soud. Na Mallorce jsou nově povinné roušky všude na veřejnosti.

Nasaď si ji, nebo zaplatíš sto eur

Přitvrzení opatření se od včerejška týká i některých regionů, jež jsou vyhledávan­é turisty. Regionální vláda Baleárskýc­h ostrovů včera vydala s okamžitou platností nařízení, podle kterého je povinné nosit ochranu úst a nosu všude na veřejnosti včetně barů a restaurací. Nerespekto­vání vyjde hříšníky na 100 eur (asi 2700 korun); výjimkou jsou jen pláže a bazény.

Největší ostrov Mallorku za normálních okolností navštíví asi deset milionů turistů ročně a na cestovním ruchu je závislá velká část obyvatel. Objevily se tak obavy, že zostřená nařízení mnoho lidí od návštěvy odradí a ekonomiku ostrova to ještě více poškodí.

Na celošpaněl­ské úrovni je nyní povinné mít zakrytá ústa a nos jen v případě, že není možné dodržet bezpečný odstup od ostatních lidí stanovený na 1,5 metru. Zpřísnění podobné tomu, jež začalo platit na Baleárskýc­h ostrovech, však nyní zvažují další regiony včetně hojně navštěvova­né Andalusie.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Na obličej s ní! Katalánský policista vyzývá na slavném bulváru La Rambla v centru Barcelony ženu, aby si nasadila roušku.
FOTO ČTK/AP Na obličej s ní! Katalánský policista vyzývá na slavném bulváru La Rambla v centru Barcelony ženu, aby si nasadila roušku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia