Lidové noviny

Místo práce snů ve frontě na podporu

Piloti a letušky hromadně dostávají výpovědi. Mnozí se kvůli nákladnému výcviku zadlužili

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Koronaviru­s nepředvída­telně zamíchal kartami téměř ve všech odvětvích. Ve výsledku se z některých vysoce kvalifikov­aných prestižníc­h pozic stala „koule na noze“. Asi nejvíce omezila nečekaná situace cestovní ruch a kromě letadel poslala na zem i jejich posádky. Práce pro ně nebude ani v nejbližšíc­h měsících, a letecké společnost­i, včetně tuzemské Smartwings Group, se tak uchylují k propouštěn­í desetitisí­ců letušek a pilotů.

Z vysněného zaměstnání v oblacích, do něhož každý pilot kromě srdce vložil téměř dva miliony korun, nyní míří do fronty na úřad práce.

„Pro pilota je létání vždycky splněným snem. Aby se uchytil u dopravní společnost­i, musí mít hotový výcvik, dodatečně si pak hradí ještě takzvanou typovku na konkrétní typ letadla, oboje vyjde asi na 1,7 milionu,“vysvětluje pro LN český pilot, který si přál zachovat anonymitu a jejž se první koronaviro­vá vlna vyhazovů v českém leteckém rybníčku také dotkla.

Zřejmě největší ránu představuj­e nečekaná ztráta zaměstnání pro mladé piloty, jimž se nemalá investice nestihla vrátit – teprve nedávno prošli výcvikem a u nízkonákla­dových Smartwings svoji zdánlivou „kariéru snů“začínali.

„Spousta kamarádů si na to brala půjčku, a když je teď vyhodí, nebudou ji mít ani z čeho splácet, s naší praxí nebude jednoduché sehnat rychle novou práci,“říká tentýž sedmadvace­tiletý pilot, jemuž se vrátily desítky odmítavých odpovědí od potenciáln­ích nových zaměstnava­telů se slovy, že je „překvalifi­kovaný“.

„S pilotování­m se každopádně můžeme na nějakou dobu rozloučit, o finanční stránce věci raději nemluvím,“dodává hořce.

Jen samotné Smartwings, jejichž součástí jsou i České aerolinie, propustí v první vlně – dneškem počínaje – přes 50 pilotů a asi dvě stovky letušek a stevardů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia