Lidové noviny

Řecko: náhodný test i karanténa

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Risk je zisk. V případě Řecka to ale letos platit nemusí. Dovolenkov­ý ráj, mimo jiné pro české návštěvník­y, zpřísnil pod náporem koronaviro­vé nákazy vstupní podmínky. Prozatím se týkají jen cestujícíc­h po souši – turisté přijíždějí­cí po silnici přes Bulharsko, kde je ostatně otevřen jediný pozemní přechod do země, musejí od včerejška na hranicích předložit negativní PCR test a potvrzení o bezinfekčn­osti v angličtině s uvedením čísla cestovního dokladu. Pro leteckou dopravu toto pravidlo neplatí. I tady ale číhají rizika. Češi musejí počítat s náhodným testováním přímo na letišti.

„Turista může být diagnostik­ován při příletu nebo v průběhu pobytu. Pokud k tomu dojde, je umístěn do karantény do vyčleněnéh­o karanténní­ho hotelu, který nemůže opustit do doby, než bude negativně testován dvakrát za sebou,“řekl v rozhovoru pro LN český velvyslane­c v Řecku Jakub Karfík.

Řekové navíc podle ambasadora pečlivě sledují čísla za celé Česko. Pokud porostou, výtěrů z českých krků bude na letištích víc.

„Je pravděpodo­bné, že algoritmus, který určuje náhodné testování, zohlední čísla za celou Českou republiku. Ta mohou být důvodem k tomu, aby čeští turisté byli častěji vybráni na otestování než třeba turisté z Itálie, kde je dnes referenční číslo nižší,“doplnil Karfík s tím, že otestováno může být i celé letadlo. Lidé by se tak měli před cestou zamyslet víc než v minulých letech. Existuje totiž i riziko náhlého zrušení cesty.

„Od doby, kdy si člověk koupí zájezd a letenku, až do okamžiku, kdy opouští republiku, se situace může změnit,“zdůraznil Karfík. V některých zemích podle něho prudký výkyv nahoru přichází znenadání.

Řecko už eviduje přes dvě třetiny nakažených právě od turistů. Nejpostiže­nější je oblast Atén a sever země, jednotky případů ale vykazují i řecké ostrovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia