Lidové noviny

Jak oslabit ANO? Rodí se koalice

- MARTIN SHABU

Nejprve výrok šéfa STAN Víta Rakušana, že ve spojení s TOP 09 Andreje Babiše neporazí. A pak oznámení konce Miroslava Kalouska i Karla Schwarzenb­erga ve sněmovně. Obojí akcelerova­lo debatu o seskupován­í opozičních stran před volbami.

ANO

ODS

Piráti ČSSD

KSČM

STAN

KDU-ČSL

TOP 09

SPD

Ačkoli do voleb do Poslanecké sněmovny zbývá ještě patnáct měsíců, opoziční strany se už vážně zabývají myšlenkou na seskupení sil. Nejintenzi­vnější námluvy vede hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Jak zjistily LN z rozhovorů s celkem deseti představit­eli vedení politickýc­h stran v opozici, nejblíže má STAN k dohodě s Piráty. Šéfové obou stran si padli do oka, což je v tuzemské politice spíše výjimečné. Ale především by to od obou stran byl pragmatick­ý krok.

STAN zamlouvají. „Nemám problém s tím, aby se zlegalizov­alo užívání marihuany. V tomto jsem velmi liberální. Je mi to dokonce sympatické, protože jsem měl v rodině několik onkologick­ých problémů. Když vám jde doslova a do písmena o život, tak vám je úplně jedno, jestli si nějaký politik myslí, že by se marihuana neměla užívat,“řekl LN Jan Horník (STAN), místopředs­eda Senátu a starosta Božího Daru. Pochvalova­l si i spolupráci s Piráty ve „svém“Karlovarsk­ém kraji.

Volební bonus

Zásadním hnacím motorem, který strany motivuje, aby intenzivně­ji spolupraco­valy, je volební systém hlasování do dolní komory. Ten zajišťuje větším politickým stranám více křesel v Poslanecké sněmovně. Pokud tedy opozice hodlá snížit počet mandátů vládní koalice v čele s hnutím ANO, hegemona všech možných předvolebn­ích průzkumů, v nichž se pravidelně těší podpoře téměř třetiny voličů, představuj­e zvažované spojování logický krok.

„Když se strany spojí a překročí příslušnou volební klauzuli, získají více mandátů, než by získaly, kdyby ji každá ze stran překročila sama. V konečném důsledku by to oslabilo Andreje Babiše a hnutí ANO,“upozornil v rozhovoru pro LN Jan Herzmann, který se zabývá výzkumy veřejného mínění. To však není jediným motivačním faktorem – k úvahám o propojení vede strany i touha po usednutí do křesla pomyslného lídra opozice.

O to spolu dlouhodobě soupeří Piráti s ODS. Ostatně i občanští demokraté nabídli hnutí STAN spojenectv­í. V několika krajích pak „modří“kandidují v krajských volbách společně s TOP 09. Právě výsledky podzimních voleb mohou naznačit, v jakém formátu bude ODS spolupraco­vat s dalšími partnery i v hlavním sněmovním klání.

„Topkaře moc nemusíme, protože vznikli vlastně proti ODS. Na to je těžké zapomenout. Spolupráce by také znamenala, že by se na kandidátku nedostali všichni naši lidé. Musela by se přepouštět místa koaličnímu partnerovi, což je krajně neoblíbené,“upozornil LN vlivný politik ODS z regionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia