Lidové noviny

Spojení opozice do bloku dává smysl

- MARTIN SHABU

„Pro opozici se jeví jako výhodné uvažovat o předvolebn­í spolupráci. Nabízí jí to možnost získat více poslanců,“míní Jan Herzmann, sociolog a odborník na výzkumy veřejného mínění.

LN Jak nahlížíte na možnost spolupráce pro sněmovní volby, kdy se hnutí STAN jeví jako zajímavý partner jak pro ODS, tak pro Piráty?

Je patrné, že STAN je žádané zboží. Pokud se strany spojí a překročí příslušnou volební klauzuli, získají více mandátů, než by získaly, kdyby ji každá ze stran překročila sama. Už jen z numerickéh­o hlediska to tedy dává smysl. Kromě toho jsou si všechny opoziční strany včetně Pirátů a ODS vědomy, že samy hnutí ANO neporazí. STAN je také žádané, protože není ideově vyhraněné. Stejně jako se může přidat k poměrně konzervati­vní pravicové straně, tak může spolupraco­vat se spíše levicovými Piráty.

LN Ocení voliči spojování?

Voliči mají plné zuby soupeření politickýc­h stran. Během koronaviro­vé krize, kdy mezistrani­cké půtky ustaly, výrazně vzrostla spokojenos­t s politickou situací ve státě. Z toho usuzuji, že voliči skutečně ocení, pokud se někdo dokáže domluvit na společném postupu ve volbách.

LN Která z hypotetick­ých koalic se STAN může slavit větší úspěch? Ta s ODS, nebo spíš s Piráty?

To je složité říci už proto, že modely různých agentur se neshodují v tom, která ze dvou stran opozice je silnější. Jestli jsou to Piráti, či ODS. Zřejmě se v tom projevuje skutečnost, že v případě Pirátů není úplně jasné, jak velká část jejich příznivců skutečně půjde volit. Volební modely proto pracují s jiným předpoklad­em voličské účasti.

Piráti nemají tak velké tvrdé jádro, nemají vytvořenou dlouhodobo­u voličskou loajalitu. Část jejich příznivců navíc není zvyklá chodit volit. Zvednout se ze židle, aby přišli k volbám, není úplně běžnou součástí jejich života. Výsledek Pirátů je tedy hodně závislý na tom, do jaké míry se jim podaří zmobilizov­at příznivce, aby k volbám opravdu dorazili.

LN Vzniknou-li případně dva opoziční bloky, nebudou si spíš konkurovat, místo aby stahovaly hlasy vládní koalici?

Kdyby se vytvořily bloky Piráti se STAN a pak ODS s KDU-ČSL či s TOP 09, tak ten první bude víc zaměřený na středové voliče. A možná také o něco mladší a více městské voliče. Druhé uskupení bude zacíleno na více pravicovéh­o a konzervati­vního voliče. A možná o poznání staršího a venkovskéh­o. Překryv elektorátů obou uskupení by nebyl velký. Oběma by to přineslo bonus v počtu mandátů, takže by to v konečném důsledku oslabilo Andreje Babiše a hnutí ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia