Lidové noviny

Verdikt: Sotolář může dál soudit

- ELIŠKA NOVÁ

Podobných zasedání se uskutečnil­a už řada. Na jedné straně seděl bývalý primátor Prahy Tomáš Hudeček a jeho někdejší radní Eva Vorlíčková, na opačné pak soudce Alexandr Sotolář. Důvod? Kauza Opencard. Jenže včera byl zasedací pořádek v soudní síni jiný. Hudeček a Vorlíčková přišli z vlastní iniciativy a už ne jako obžalovaní. Tím byl soudce, který oba politiky, spolu s dalšími, v minulosti už dvakrát odsoudil.

Sotolář včera usedl před kárným senátem Nejvyššího správního soudu. Tam se dostal kvůli rozdílu mezi tím, co lidé v kauze Opencard u soudu ve skutečnost­i vypovídali – a co soudce poznamenal do přepisů výpovědí. „Ne, ne, já jsem se s tím textem neseznámil,“udával Hudeček jako obžalovaný v procesu, který začal na začátku září 2015. V protokolu však stálo něco jiného: „Já je viděl u paní radní Vorlíčkové.“Nejvyšší správní soud uznal včera Sotoláře vinným. Trestem je zbavení funkce předsedy senátu pražského Městského soudu. Návrhu ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) na zbavení taláru však soud nevyhověl. Sotolář tak může soudit dál. „Proč bych to dělal? Neměl jsem osobní zájem na výsledku řízení, případně snad na odsouzení obžalovaný­ch,“hájil Sotolář rozdíly ve výpovědích a přepisech zvukových záznamů. Připustil, že rozpory existují, jejich vznik neozřejmil. Nejvyšší správní soud jeho argumentac­i uznal. Předseda kárného senátu Aleš Roztočil řekl, že se neprokázal­o, že by soudce prováděl zásahy ve snaze poškodit obžalované. V potaz vzal i to, že až dosud měl Sotolář dobrou reputaci.

„Nepovažuji to za zločin, ale je to gigantická ostuda,“řekl Sotolářův nadřízený Libor Vávra. „Není to jenom ostuda,“kontrovala Benešová. „Je to něco nemyslitel­ného, totálně to justici znevěrohod­ňuje,“dodala s tím, že nikdo nezaručí, že už se to nebude opakovat. Rozhodnutí je ale konečné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia