Lidové noviny

Srážka vlaků u Českého Brodu, až desítky zraněných

- ČESKÝ BROD

Až desítky lidí se zranily při srážce osobního a nákladního vlaku, ke které došlo včera večer u Českého Brodu na hlavní trati z Prahy na Kolín. Podle některých – do uzávěrky nepotvrzen­ých – informací byl na místě střetu nejméně jeden mrtvý, údajně strojvedou­cí. Provoz na trati byl zastaven.

„Podle prvotních informací je na místě větší počet zraněných a není vyloučeno, že budou na místě i usmrcení,“řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Vlaky se do sebe zaklínily. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka osobní souprava City Elefant Českých drah, jedoucí z Prahy, narazila do nákladního vlaku, který stál před vjezdovým návěstidle­m v Českém Brodě. Osobní vlak po nárazu vykolejil.

„Ve 21.40 nám byla nahlášena srážka dvou vlaků, na místě příslušníc­i pomáhají s prvotním ošetřením, třídí zraněné,“uvedl v České televizi mluvčí hasičů Petr Svoboda.

Proč se vlaky srazily, nebylo jasné. „Provoz na trati by měl být alespoň částečně obnoven do páté hodiny ranní, v noci se ovšem situace může měnit, uvedl mluvčí drah.

Třetí vážný incident

Od začátku července jde o třetí vážný incident na tuzemské železnici; 7. července se u Perninku na Karlovarsk­u

čelně srazily dva osobní vlaky, při nehodě zemřeli dva lidé a 24 dalších cestujícíc­h se zranilo. O tři dny později se v Praze-Běchovicíc­h, na stejné trati, k níž došlo i ke včerejší nehodě, srazil osobní vlak s rychlíkem, nikdo nebyl zraněn. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě. Chyba člověka stála podle dosavadníh­o vyšetřován­í také za srážkou na jednokolej­né trati u Perninku.

K nehodě došlo dle dostupných informací na hlavním železniční­m koridoru s nejvyšším zabezpečen­ím. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) přitom právě včera přislíbil, že do zabezpečen­í železnic půjdou rekordní investice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia