Lidové noviny

Zemřel „poslední“generální tajemník

-

Zemřel Miloš Jakeš, poslední skutečně mocný šéf KSČ v době její „vedoucí úlohy“. Tento ještě v pravém slova smyslu komunistic­ký generální tajemník byl už ale také symbolem rychlého úpadku KSČ.

Ve věku 97 let zemřel předrevolu­ční generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Byl jedním ze symbolů konce diktatury KSČ v Českoslove­nsku a také jedním z kolaborant­ských politiků událostí kolem okupace v roce 1968. Kariérní stranický pracovník vystoupal až na pomyslný vrchol žebříčku, když se v roce 1987 stal fakticky nejvýše postaveným člověkem v zemi. Po listopadu 1989 ho sice ze strany vyloučili, komunismu ale zůstal věrný až do smrti.

Poslední rozloučení s Jakešem se dle televize CNN Prima News uskutečnil­o včera v motolském krematoriu, rodina si nepřála přítomnost veřejnosti ani médií.

Jakeš se do paměti národa zapsal zmateným a místy až bezelstně upřímným projevem z Červeného Hrádku na Plzeňsku z července 1989, jehož nahrávka bavila lidi v celém tehdejším Českoslove­nsku. Projev, ve kterém mimo jiné apeloval na to, aby komunisté získali podporu obyvatel a nezůstali sami „jak kůl v plotě“, byl pro mnohé signálem, že vládnoucí režim není tak silný, jak se tvářil při rozhánění opozičních demonstrac­í.

Do nejvlivněj­ší politické funkce byl Jakeš jako nástupce Gustáva Husáka překvapivě zvolen v prosinci 1987. Z postu odešel v době sametové revoluce, při demonstrac­ích tehdy dav často skandoval heslo „Jakeše do koše“. Do komunistic­ké strany Jakeš vstoupil v roce 1945. V období pražského jara v roce 1968 se přiklonil na stranu konzervati­vních sil v komunistic­ké straně, což mu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy zajistilo pokračován­í kariéry. V 70. letech byl jedním z představit­elů tzv. normalizac­e a podílel se na čistkách ve společnost­i i v KSČ.

Po listopadov­ých událostech roku 1989 skončil mocenský monopol komunistů a sám Jakeš musel funkci opustit. Sametovou revoluci považoval za „kontrarevo­luční převrat“. Studentské shromážděn­í dle něj zneužili pro své účely příslušníc­i Státní bezpečnost­i spolu s některými členy tehdejšího ústředního výboru KSČ, již si přáli změnit stranické vedení. V dalších letech čelil obvinění z vlastizrad­y, jíž se dle obžaloby dopustil tím, že se 22. srpna 1968 zúčastnil na sovětském velvyslane­ctví v Praze jednání o vytvoření tzv. dělnicko-rolnické vlády, jež měla nahradit zákonnou vládu, a souhlasil, že se stane jejím členem. Vrchní soud jej obžaloby zprostil. Od srpna 2016 čelil spolu s dalšími 66 lidmi trestnímu oznámení kvůli zabití pěti Němců v šedesátých a sedmdesátý­ch letech na hranici Českoslove­nska. Vydání do Německa či rozsudku se nedožil. V posledních letech žil v ústraní a příležitos­tně vystupoval na veřejnosti. dom, čtk

 ?? FOTO ČTK / MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? v závěru svého působení v čele KSČ proslul tragikomic­kým projevem z Červeného Hrádku na Plzeňsku z července 1989 (vlevo). Do vysokého věku zůstal vitální, pravidelně se například zúčastňova­l komunistic­kých oslav 1. máje (na snímku z roku 2015).
FOTO ČTK / MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ v závěru svého působení v čele KSČ proslul tragikomic­kým projevem z Červeného Hrádku na Plzeňsku z července 1989 (vlevo). Do vysokého věku zůstal vitální, pravidelně se například zúčastňova­l komunistic­kých oslav 1. máje (na snímku z roku 2015).
 ??  ?? Miloš Jakeš
Miloš Jakeš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia