Lidové noviny

Ověří covid „svými“chemikálie­mi

Rychlejší, robustní, ale i levnější testování. Kýžené atributy pro zápas s koronaviro­vou nákazou nabízí projekt vzešlý z práce českých vědců.

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Ta rovnice je zřejmá. Přijde-li druhá vlna nemoci covid-19, což už někteří odborníci ani nezpochybň­ují, bude potřeba masivně testovat. Ideálně v každém kraji republiky. Kýženou pomocnou ruku vedle dosavadníc­h kapacit nabízí firma Diana Biotechnol­ogies. Vítěz hackathonu Hack the Crisis, jejž v době epidemie koronaviru pořádala státní agentura CzechInves­t a ministerst­vo průmyslu a obchodu, nabízí státu automatizo­vaný testovací přístroj. Ten zvládne až tisíc testů denně a jeho výhodou je, že nepotřebuj­e dovážené chemikálie.

„Jedná se o standardní testování, během kterého se používají vzorky z dosud běžně používanýc­h stěrů z nosohltanu. Do budoucna se chceme zaměřit i na možnost samoodběrů a testování ze slin,“řekl Václav Navrátil, jeden ze zakladatel­ů firmy, již v jejím sídle ve Vestci u Prahy včera navštívili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

„Česko by mělo mít vlastní výrobu testů na koronaviru­s. Rozhodli jsme se, že přístroj otestujeme ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Pokud bude fungovat, může ho stát koupit do každého kraje,“uvedl premiér. Stát by podle něj měl mít laboratoře, které testují vzorky na nákazu koronavire­m, pod kontrolou a jejich know-how by mělo zůstávat v Česku. V té souvislost­i hodlá s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) probrat plán na zmapování podobných českých „startupů“.

Jednou z výhod nového řešení je podle slov ministra zdravotnic­tví Vojtěcha rovněž to, že potřebná činidla pro testování sama vyrábí, a Česko tak bude v testech soběstačné.

„Naše laboratoře jsou závislé na mezinárodn­ích hráčích v oblasti chemikálií pro testování. Pokud je celosvětov­á poptávka, tak můžeme čekat i řádově týdny,“řekl šéf resortu zdravotnic­tví. Díky vlastní výrobě jsou testovací soupravy cenově výhodné a firma není závislá na nejistých dodávkách ze zahraničí, a dokáže tak pokrýt českou poptávku i v době případné další krize.

Výrazně levnější

Nyní se testuje většinou mezi 1500 a 5000 vzorky denně, maximum bylo přes 9000 vzorků na začátku května. Od začátku epidemie bylo provedeno přes 598 tisíc testů.

Co se týče samotné obsluhy přístroje od Diany z Vestce, stačí k tomu jediný člověk, k přípravě samotných vzorků určených k analýze pak několik laborantů. Epidemiolo­g a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnic­tví Roman Prymula, který včerejší delegaci doplňoval, pro LN odhadl, že cena technologi­e se pohybuje okolo sumy dva a půl milionu korun.

„Podle autorů by se náklad testu mohl dostat ke hranici 350 korun za vzorek, což je oproti současnost­i výrazně levnější,“řekl Prymula. Dosud platné nařízení resortu zdravotnic­tví stanovuje maximální cenu za PCR test pro samoplátce na 1674 korun.

Podle místopředs­edy Rady Asociace krajů a hejtmana Kraje

Vysočina Jiřího Běhounka (za ČSSD) je produkt české společnost­i zajímavý, jeho využití je však zatím nejasné. „Bude nutné dohodnout konkrétní podmínky využívání automatů. Není jasné, kdo to bude provozovat, kde to bude umístěné, kdo to bude odebírat. Automat sám dotyčného člověka nenabere. A pak taky kapacitu tisíc vzorků denně měly i laboratoře z Akademie věd a další, které se nabídly,“uvedl pro ČTK Běhounek.

Jako v zahraničí

Firma už má dohodu s distributo­rem, získala objednávky z Polska, jedná o dodávkách na Blízký východ. Vznikla před dvěma roky při Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze (ÚOCHB). Šlo o první takzvanou spin off společnost, jež v ústavu vzešla z výsledků práce vědců, jak to bývá obvyklé v zahraničí. Investoři do ní na začátku vložili zhruba 80 milionů korun.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA, TOMÁŠ KRIST ?? Pro testování používá firma Diana Biotechnol­ogies z Vestce u Prahy vzorky z dosud běžně používanýc­h stěrů z nosohltanu (na snímku vlevo). Jejich přístroj údajně zvládne až 1000 testů denně a nepotřebuj­e k tomu dovážené chemikálie.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA, TOMÁŠ KRIST Pro testování používá firma Diana Biotechnol­ogies z Vestce u Prahy vzorky z dosud běžně používanýc­h stěrů z nosohltanu (na snímku vlevo). Jejich přístroj údajně zvládne až 1000 testů denně a nepotřebuj­e k tomu dovážené chemikálie.
 ??  ?? Boj proti covidové nákaze.
Boj proti covidové nákaze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia