Lidové noviny

Roušky v MHD by se mohly vrátit na podzim

-

Roušky v městské hromadné dopravě by se podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) mohly znovu nosit od října či listopadu, kdy se ke koronaviru přidají i další respirační viry a později též chřipka. Podle ministra bude na podzim kvůli vyloučení jiných nákaz také třeba víc testovat.

„Určitě to bude věc, kterou budeme zvažovat, abychom zabránili šíření infekce v době, kdy tu bude kolovat celá řada dalších respirační­ch virů, a situace tím pádem bude určitě složitější, než je dnes,“řekl Vojtěch k možnosti nošení roušek na podzim. Přesný termín se bude podle něj teprve určovat podle výskytu koronaviru, ale i ostatních infekcí dýchacích cest. Neočekává, že by se roušky znovu nosily i venku. „Ale minimálně roušky v místech, kde se koncentruj­e větší množství osob a není možné dodržovat žádné sociální odstupy, což je případ přeplněnýc­h tramvají a autobusů,“dodal šéf resortu zdravotnic­tví.

Nyní sou roušky povinné v pražském metru a v MHD v regionech, kde je více nakažených – v Moravskosl­ezském kraji nebo od včerejška na Jihlavsku, kde za poslední týden přibylo 15 nemocných.

Tábor skončil předčasně, 80 dětí je v karanténě

Kvůli covidové nákaze předčasně skončil dětský tábor v Letinách na Plzeňsku. Pozitivní test měl jeden z účastníků, všichni ostatní museli do karantény. Podle starosty obce Jaroslava Vraného byl tábor se zhruba 80 dětmi na hranici obcí Letiny a Skašov. Nakažené dítě nemělo příznaky nemoci, hygienici jej takzvaně vytrasoval­i, když dostali z jiného kraje informace o pozitivním nálezu u jeho rodiče. Dítě bylo okamžitě izolováno a odvezeno, ostatní šli do karantény, byli testováni a jsou negativní.

Zavřít hranice pro pendlery? Zatím ne, vzkázal ministr

V pondělí přibylo v Česku 64 případů koronaviru; šlo o podobný přírůstek jako v sobotu či v neděli, v pracovních dnech minulého týdne činily denní přírůstky přes stovku. Za včerejšek evidovali hygienici do uzávěrky LN 63 případů nově prokázané nákazy. V nemocnicíc­h je s covidem nadále 132 lidí, počet lidí ve vážném stavu se ale oproti pondělním údajům zvýšil k úternímu večeru skoro o polovinu – na 21.

Většina okresů v zemi nové případy nákazy neregistru­je. Lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsk­u a Jihlavsku. Nejvíc zasažené zůstává Karvinsko, za uplynulý týden tam zaznamenal­i zhruba 69 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Například na Ostravsku je to 11, na Kutnohorsk­u 32, na Jihlavsku 12 a v Praze šest.

O uzavření hranic pro polské pendlery, kteří dojíždějí za prací právě do Moravskosl­ezského kraje, se dle ministra Vojtěcha zatím neuvažuje. Nakažené mezi nimi odhalily povinné testy, které od nich musí zaměstnava­telé vyžadovat. Nakažení polští pracovníci byli například ve firmě Varroc Lighting na Novojičíns­ku, kde se dosud infikovalo 23 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia