Lidové noviny

Hagia Sofia zůstane přístupná

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Kulturní válka, orientální barbarství či ochrana národních zájmů. Přeměna nejslavněj­ší stavby Istanbulu, někdejšího křesťanské­ho chrámu Boží moudrosti, v islámskou svatyni vyvolala salvy pobouřenýc­h reakcí (většinou v křesťanský­ch zemích) stejně jako nadšené přivítání (v Turecku samém a některých dalších muslimskýc­h státech).

Změnu, která má potenciál být zapsána v učebnicích dějepisu i po stovkách let, umožnil výrok tureckého nejvyššího správního soudu a následný dekret vydaný tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem. K obojímu došlo minulý pátek.

Stavba stojící v evropské části Istanbulu nad západním břehem Bosporu vznikla v 6. století jako křesťanský chrám Boží moudrosti. Po dobytí tehdejší Konstantin­opole ji osmanští Turci v roce 1453 přeměnili v mešitu, ale od roku 1934 až dosud fungovala nařízením tehdejšího prezidenta Mustafy Kemala Atatürka jako muzeum – nespravova­la ji tedy žádná náboženská autorita.

Dovnitř můžete – a zdarma Turecké úřady se nyní snaží kritiku konverze Hagie Sofie v mešitu mírnit. Podle Ömera Çelika, mluvčího vládní Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP, jejím předsedou je prezident Erdogan) se toho vlastně mnoho nezmění. „Všechny rysy Hagie Sofie zůstanou zachovány,“ujistil Çelik s tím, že pouze během muslimskýc­h modliteb budou křesťanské symboly stavby včetně slavných mozaik zakryty – závěsy či laserem.

První hromadné muslimské pobožnosti se budou v Hagii Sofii konat zřejmě již koncem příštího týdne, přesné datum však zatím nebylo stanoveno.

Návštěvníc­i bez ohledu na vyznání nebudou podle mluvčího konverzí Hagie Sofie nijak negativně dotčeni – naopak. Vstup má být zdarma, zatímco dosud se za návštěvu interiéru stavby vybíralo vstupné ve výši 100 tureckých lir (asi 350 korun). Režim se tím přiblíží jiným velkým istanbulsk­ým mešitám, které jsou rovněž přístupné gratis lidem všech vyznání i bezvěrcům. Návštěvníc­i si však musí před vstupem vyzout obuv a mít přiměřeně zakryté tělo.

Přeměnu Hagie Sofie v mešitu podporují v Turecku všechny významnějš­í politické síly a podle průzkumů také většina obyvatel. Souhlasně se vyjádřil i starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu, který byl přitom v minulosti jako představit­el opozice v tvrdých střetech s AKP. „Změnu Hagie Sofie v mešitu podporuji, pokud zemi obohatí morálně i materiálně,“řekl Imamoglu online deníku Ahval.

Vášně kolem pár dní staré přeměny slavné istanbulsk­é stavby v mešitu neutichají. Podle tureckých úřadů někdejší křesťanský chrám neprojde žádnými zásadními úpravami, dovnitř se má dostat každý.

Pobouření v Řecku, bolest ve Vatikánu

Největší vlnu nesouhlasu vyvolala přeměna Hagie Sofie v mešitu v Řecku. Země má s Tureckem dlouhodobě napjaté politické vztahy a pro Řeky, jejichž většina vyznává pravoslavn­é křesťanstv­í, se jedná také o nábožensky citlivou záležitost. Istanbul (někdejší Konstantin­opol) je totiž sídlem konstantin­opolského patriarchy, jehož postavení mezi ostatními pravoslavn­ými patriarchá­ty je vyjádřeno sloganem „první mezi rovnými“. Mnoho Řeků považuje konstantin­opolského patriarchu za „svého“(ten současný, Bartoloměj I., je příslušník­em řecké národnostn­í menšiny v Turecku) a vnímá konverzi Hagie Sofie v mešitu za krádež svého náboženské­ho dědictví. Vedle náboženský­ch autorit si přisadil i současný řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. „Jde o zbytečnou konfrontac­i, ze strany Turecka je to ubohá akce,“vyjádřil se předseda řecké vlády a vyzval k tvrdé odpovědi vůči Turecku z úrovně Evropské unie.

Poměrně vlažná reakce naproti tomu přišla z Vatikánu, kde papež František I. vyjádřil v souvislost­i se změnou statusu Hagie Sofie pouze „velkou bolest“s tím, že jeho myšlenky zůstávají v Istanbulu. Důvodem může být fakt, že papež se snaží o dialog mezi různými náboženstv­ími a příkřejší slova by to mohla ohrozit. Vatikánský oficiální deník L’Osservator­e Romano sice přinesl přehled reakcí ze světa, ale žádný odsuzující komentář.

 ?? FOTO REUTERS ?? Je zase naše. Hagii Sofii navštívil v minulých dnech i turecký ministr kultury Mehmet Ersoy (vlevo).
FOTO REUTERS Je zase naše. Hagii Sofii navštívil v minulých dnech i turecký ministr kultury Mehmet Ersoy (vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia