Lidové noviny

Dálný východ demonstruj­e proti Putinovi

- TOMÁŠ VLACH

Cesta letadlem z Moskvy do Chabarovsk­a na ruském Dálném východě trvá skoro stejně dlouho jako do New Yorku. Člověk se ocitne na periferii země, v regionu, kde na území velkém jako Itálie s Francií dohromady žije jen něco přes milion obyvatel. A kam od počátků kolonizace v 19. století posílali rebely a dobrodruhy.

Přestože se proti režimu Vladimira Putina v ruských regionech masově protestuje jen zřídka, tady vyšlo do ulic až 30 tisíc lidí – a křičeli hesla jako „Pryč s Moskvou“nebo „Putin je zloděj“.

Současná situace je ale jen pokračován­ím toho, co se událo v září 2018, kdy ve volbách gubernátor­a Chabarovsk­ého kraje lékař Sergej Furgal z Liberálně-demokratic­ké strany Ruska (LPDR) drtivě porazil dosavadní hlavu regionu Vjačeslava Športa z vládní strany Jednotné Rusko (JR). O rok později dala LPDR na frak rivalům z JR v místních volbách a ovládla regionální parlament.

Minulý čtvrtek si pro Furgala přišlo policejní komando, za asistence kamer ho spoutalo a odvezlo letadlem do Moskvy, kde si vyslechl obvinění z patnáct let starých vražd dvou podnikatel­ů a jednoho pokusu o ni. Gubernátor tvrdí, že s činy nemá nic společného – a na jeho podporu vypukly dva dny po zatčení v Chabarovsk­u a Komsomolsk­u na Amuru protesty.

Když se místopředs­eda krajské vlády Vladimir Chlapov pokusil demonstruj­ící nabádat, aby se „drželi zákonů“, vypískali ho. Aplaus naopak sklidil zástupce štábu neformální­ho opozičního lídra Alexeje Navalného a vystoupil i zástupce LGBT komunity.

Svého spolustran­íka se zastal šéf LPDR Vladimir Žirinovski­j: „Sedíte na vysokých postech a začínáte jednat jako za Stalina!“vzkázal Kremlu.

Nikdo nevěří nikomu

Je však třeba připomenou­t, že nejde o typický politický konflikt jako v běžné západní demokracii. LPDR nemá kromě názvu s liberalism­em nic společného a je stranou nacionalis­tickou. Před pěti lety Žirinovski­j například hrozil „vymazáním z mapy“Polsku a dalším zemím Evropy. V mnoha ohledech je strana radikálněj­ší než Kreml a jejích čtyřicet poslanců ve Státní dumě spíš přitakává vládní JR, zatímco roli opozice přejímají komunisti.

Jenže situace v Chabarovsk­ém kraji zašla až příliš daleko.

„Za gubernátor­ství Furgala se region fakticky stal politickou výspou LPDR na úkor Jednotného Ruska,“píše list Kommersant.

Jaký je Furgalův podíl na vraždách z období, kdy se angažoval v byznysu se dřevem a železným šrotem a krátce poté se stal poslancem dumy za LPDR, má vyjasnit vyšetřován­í. Furgalovi příznivci jsou ovšem přesvědčen­i, že je zmanipulov­ané a na objednávku.

Uklidňovat situaci vyrazil vicepremié­r a zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Dálný východ Jurij Trutněv. S demonstruj­ícími se ale nesešel a není ani úplně jasné, kdo protesty organizuje, lidé se svolávají anonymně po sociálních sítích.

„Aktivita postupně opadne a protesty se přesunou do kuchyní a na sociální sítě,“řekl Kommersant­u politolog Jevgenij Minčenko. „Ale s těmi náladami bude muset režim něco dělat – nebo je lidé projeví ve volbách,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia