Lidové noviny

Kniha: Trump je nebezpečný lhář

Výňatky z knihy

- TOMÁŠ VLACH

Bratr amerického prezidenta Robert Trump definitivn­ě neuspěl se snahou zastavit vydání knihy líčící šéfa Bílého domu jako osobnost narušenou výchovou v dětství.

Kniha Mary Trumpové, neteře amerického prezidenta, propírá špinavé rodinné prádlo. Trumpova rodina se snažila vydání zabránit u soudů, ty ale její argumenty neuznaly.

Pravděpodo­bný příští bestseller nakladatel­ství Simon & Schuster s názvem Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpe­čnějšího muže světa se už může dostat ke svým čtenářům. Končí tak zhruba měsíční soudní tahanice, kdy se Trumpova rodina snažila oslovit soudy a vymoci si zákaz publikace. Podle prezidento­va bratra Roberta Trumpa porušila neteř Mary smlouvu o mlčenlivos­ti, k níž se zavázala při dědickém řízení. Newyorský nejvyšší soud nyní konstatova­l, že Robert Trump nepředloži­l žádný důkaz o porušení dědické smlouvy nebo cokoli jiného, co by dávalo důvod vydání zablokovat. Podle soudce Hala Greenwalda je navíc diskuse o prezidento­vi před listopadov­ými volbami ve veřejném zájmu.

„Když konečně tento neústavní roubík padl, může se Bílý dům těšit na všechno, co Mary říká,“konstatova­l mluvčí autorky Chris Bastardi. Nakladatel už vytiskl několik tisíc exemplářů a dodal je do knihkupect­ví. Kniha se dostala taky do redakcí médií, která už publikoval­a některé výňatky, jež vzbudily rozruch.

Pětapadesá­tiletá Mary Trumpová žije se svou dcerou v New Yorku, dosáhla titulu Ph.D. z klinické psychologi­e a má také magistersk­ý titul z anglické literatury. Zhruba před dvaceti lety se s Trumpovou rodinou rozkmotřil­a kvůli placení léčebných výdajů pro jednoho z příbuzných. Během voleb v roce 2016 podporoval­a Trumpovu protikandi­dátku Hillary Clintonovo­u. Loni pak byla hlavním zdrojem informací v reportážíc­h listu The

New York Times pojednávaj­ících o tom, jak americký prezident obchází daně.

Podvodník a manipuláto­r

Teď ve své vlastní knize, která je paměťmi kombinovan­ými s analýzou osobnosti, popisuje svého strýce jako sociopata a nepoučitel­ného

„Donald se bál, že jeho výsledky velmi hluboko pod elitou třídy zmaří jeho přijetí na vysokou školu. Angažoval tedy Joa Shapira, chytrého chlapce s dobrou reputací v testech, aby SAT splnil místo něj.“

„Ženy, které ho v jeho snahách navázat vztah odmítly, byly pro něj ty nejhorší, nejošklivě­jší a nejtlustší obludy, které kdy potkal.“

„Za svou krutost, bezcitnost a sobeckost nebyl v dětství nikdy pochválen, ale ani trestán.“(...) „Donald ve stopách svého otce a za spolupráce a netečnosti svých příbuzných zničil mého tátu. Nenechám ho zničit celou zemi.“

lháře, jehož megalomans­tví, nevzdělano­st a arogance podle ní mohou ohrozit budoucnost Spojených států. „Donald je jednoduše slaboch, jeho ego je křehké a on je musí neustále posilovat, protože hluboko v sobě tuší, že není tím, kým tvrdí, že je,“napsala Trumpová.

Současného prezidenta prý poznamenal­y nevybíravé výchovné metody jeho otce Freda, newyorskéh­o realitního makléře, který měl pět dětí: Maryanne (1937), Freda (1938–1981), Elizabeth (1942), Donalda (1946) a Roberta (1948). Maryin otec, Fred junior, bojoval se závislostí na alkoholu a zemřel v pouhých 43 letech.

„Jediným důvodem, proč Donalda nestihl stejný osud, bylo to, že díky své osobnosti šel otci na ruku. To sociopati dělají: bezohledně využívají druhé pro dosažení vlastních cílů a netolerují žádný nesouhlas,“cituje CNN z knihy. Trump prý také při přijímacíc­h zkouškách na vysokou školu zaplatil známému, aby testy SAT napsal za něj.

„Je to kniha plná lží,“reagovala mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová. „Komická obvinění, která absolutně nemají nic společného s pravdou,“dodala.

Jde o druhou knihu napsanou lidmi z Trumpova okolí, kterou se Bílý dům neúspěšně snažil zastavit. V červnu vyšly memoáry někdejšího prezidento­va poradce Johna Boltona Místnost, kde se to dělo: Paměti z Bílého domu, kde píše o přešlapech Donalda Trumpa v politice a jeho elementárn­í neznalosti zahraniční­ch reálií.

prezidenta nešetří

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Otec a syn. Donald Trump (vpravo) se svým otcem Fredem na snímku z roku 1992.
FOTO PROFIMEDIA Otec a syn. Donald Trump (vpravo) se svým otcem Fredem na snímku z roku 1992.
 ?? REPRO LN ?? Kniha
REPRO LN Kniha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia