Lidové noviny

Němci jsou nervózní z Mallorky

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Nechci vypadat jako člověk, který chce lidem kazit potěšení z volných dnů. Na takovéto věci teď ale vážně není správná doba. Pokud to bude pokračovat, mohla by se Mallorca stát druhým Ischglem.“Slova německého ministra zdravotnic­tví Jense Spahna (CDU) odrážejí obavy z toho, že mnozí turisté na španělském ostrově Mallorca – velkou část z nich tvoří právě Němci – se oddávají prázdninov­ým radovánkám, zejména ve večerních a nočních hodinách, jako by žádná epidemie koronaviru nikdy neexistova­la.

Přirovnání­m k rakouskému horskému středisku Ischgl ministr připomněl, že právě tato alpská lokalita se v březnu stala silným centrem koronaviro­vé nákazy. „Hotspotem“viru tam byly apre`s-ski bary, hospody a noční podniky s velkou koncentrac­í lidí, nakazily se tehdy tisíce osob. A k podobnému „družení“dovolenkář­ů dochází teď v letoviscíc­h na Mallorce. Vedle Němců, Britů a dalších tam každoročně tráví dovolenou i tisíce Čechů.

Turisty chceme, ale jen některé

Rozjaření návštěvníc­i, po večerech a nocích natěsnaní v hospodách a barech, ale dělají starosti i místním úřadům a podnikatel­ům. Ostrov, jehož ekonomika je na cestovním ruchu založena, přitom ještě před měsícem – v době, kdy ve Španělsku vládla přísná karanténa – zoufale vyhlížel první zahraniční turisty. Návštěvník­ům vystupujíc­ím v polovině června z prvních letadel se dostalo uvítání jako celebritám.

„Je to velmi znepokojiv­é a musíme tomu rychle učinit přítrž,“řekl německému veřejnoprá­vnímu kanálu ARD Pepe Tirado, šéf mallorské Asociace podnikatel­ů v cestovním ruchu ACOTUR. A dodal, že jeho organizace se v minulých letech snažila omezit tzv. alkoholový turismus. „Tvrdě jsme na tom pracovali, ale pořád nejsme v cíli,“dodal Tirado.

Také podle spolků sdružující­ch mallorské rezidenty (na ostrově trvale žije asi 900 000 lidí) je nyní alkohol dvojnásobn­ým problémem – mnoho turistů po jeho nadměrné konzumaci ignoruje i ta nejzákladn­ější opatření proti přenosu viru. „Opravdu těmto lidem nerozumím, chovají se velmi nezodpověd­ně. (...) Pak to vrhá špatné světlo na všechny,“cituje místní online deník The Olive Press Franka Winklera ze sousedskéh­o sdružení v oblasti Platja de Palma, kde jsou jedny z největších pláží na ostrově.

Zavděčit se všem je ovšem obtížné, což poznala i regionální vláda Baleárskýc­h ostrovů (kam Mallorca patří) na příkladu nového nařízení o povinném nošení roušek na veřejnosti. Dekret vstoupil v platnost v pondělí a okamžitě proti němu začaly protestova­t skupiny místních obyvatel. „Při teplotě 35 stupňů Celsia si to vůbec nedokážu představit. (...) Myslím, že je to jen způsob, jak z turistů dostat peníze (pokuta za nenošení roušky činí 100 eur – pozn. red.),“vyjádřila svůj názor podle The Olive Press dvaatřicet­iletá Sylvia Ernestiová. A podle podnikatel­ů v turistické­m ruchu povinné zakrývání úst a nosu mnoho turistů od návštěvy ostrova odradí.

V porovnání s jinými španělským­i oblastmi vyšla Mallorca z koronaviro­vé krize zatím velmi dobře, úřady zaznamenal­y jen asi 2200 případů nákazy a něco přes 200 mrtvých. S nemocí covid-19 ve Španělsku dosud zemřelo přes 28 000 lidí.

Stovky lidí natěsnanýc­h v barech, klubech a na plážích, nezřízená konzumace alkoholu. Nevázané veselí v resortech na španělské Mallorce dělá kvůli viru vrásky nejen německým politikům.

 ?? FOTO REUTERS ?? Takto ne. Mallorská letoviska po večerech ožívají víc, než je zdrávo.
FOTO REUTERS Takto ne. Mallorská letoviska po večerech ožívají víc, než je zdrávo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia