Lidové noviny

Erdoganův tah mešitou

V Istanbulu je 3200 mešit, největší pozornost ale budí ta, která mešitou už zase je

-

Muzeum, které se jmenuje turecky Ayasofya, bývalo dříve stejnojmen­nou mešitou a předtím bazilikou Hagia Sofia. Není to zdaleka jediná mešita ve Středomoří, která byla dříve kostelem – a také naopak. Ale Hagia Sofia je jiný případ, je doslova přetížená symboly.

Už když císař Justinián ji roku 537 dokončil, bylo jasné, že nejde o další svatyni. Byl to ještě celá staletí poté největší chrám křesťanské­ho světa, navíc umístěný v centru křesťanské supervelmo­ci. Když v roce 1435 Turci Konstantin­opol dobyli, převzali nejen budovu, ale i její význam – a jeho symbolicko­u sílu mohli použít pro své vlastní účely.

Jenže totéž se dá říci i o Atatürkově rozhodnutí z roku 1934, jímž mešitu změnil na muzeum. Ayasofya už nesymboliz­ovala porážku křesťanské­ho impéria, ale projekt pozápadněn­í a modernizac­e Turecka, a v neposlední řadě vykázání veškerého náboženstv­í do kouta. Teď se pružina vymrštila zpátky.

Náhradní program

O návratu k „původní“(čti předchozí) funkci budovy se v Turecku mluvilo celá léta, pravidelně se před ní scházeli zastánci této myšlenky, ať už je motivoval zápal náboženský, nebo národní – v ideologii Erdoganovy strany AKP obojí splývá. Podle průzkumů veřejného mínění reislamiza­ci Ayesofye podporoval­y skoro tři čtvrtiny obyvatel Turecka. Sám Erdogan sice v mládí o získání Hagie Sofie také mluvil, ale později plán opustil a namítal: Proč chcete další mešitu, když nedokážete naplnit ani ty, které máte v Istanbulu k dispozici?

Teď zase názor změnil. Vysvětlení tedy neleží v jeho víře, nýbrž víře lidí, které chce získat na svoji stranu. Turecko, ještě před pár lety ekonomicky velmi úspěšné, se potýká s výraznými ekonomický­mi problémy. Ekonomika i měna padají, nezaměstna­nost i inflace rostou. Přitom právě rozvoj byl jedním z hlavních taháků AKP. Totéž platí i pro boj s korupcí a rozšiřován­ím demokracie. Dnes jsou Erdogan i jeho okolí namočeni do skandálů a prezident je čím dál víc autoritářs­ký. Zatím poslední rány jeho prestiži uštědřil koronaviru­s, se kterým se turecký stát nepopasova­l nejlépe.

Štěpí se i prezidento­va základna. Cestou k moci se Erdogan zbavil klíčových spolupraco­vníků – a ti mu to nezapomněl­i. Expremiér Ahmet Davutoglu si založil Stranu budoucnost­i a autor klíčových hospodářsk­ých reforem Ali Babacan zase Stranu demokracie a pokroku. Nemají šanci ho porazit, ale v okamžiku, kdy podpora AKP spadla z 50 na 31 procent, mu uškodit určitě mohou. A navíc, Hagia Sofia stojí ve městě, které teď vede starosta Ekrem Imamoglu z opoziční Republikán­ské lidové strany – přitom svou cestu vzhůru Erdogan před lety započal právě z této pozice.

Symbolická práce

Erdogan umí pracovat s přítomnost­í i minulostí, bez ohledu na vnitřní rozpory takového obrazu. Právě za jeho éry se rehabilito­vala řada potlačenýc­h kapitol turecké historie, zejména osmanského dědictví – včetně dobytí Konstantin­opole, pozdějšího Istanbulu, v roce 1435. Současně se prezident snaží využít pro sebe blížící se sté výročí založení Turecké republiky v roce 1923. Tedy státu, který zúčtoval s osmanskou říší, islámem jako státním náboženstv­ím i institucí chalífátu.

V propagandě převažují v souvislost­i s rekonverzí Hagie Sofie dvě témata. Jedním je turecké dobytí Konstantin­opole, které dnešní turecká vláda interpretu­je jako porážku Západu a křesťanstv­í a vítězství islámu a turectví. Jenže letos poprvé bylo „dobytí Konstantin­opole“při veřejných oslavách inscenován­o nikoli jako dobytí města, nýbrž bývalého chrámu.

Hagia Sofia ovšem už není chrámem celá staletí, takže se vlastně „dobývalo“muzeum. Jím se mešita Ayasofya stala Atatürkový­m dekretem v roce 1934, přičemž ten nejen odnímal budovu náboženský­m představit­elům, ale také zakazoval jakékoli náboženské obřady pod jeho střechou. Letos se nicméně oslavy „dobytí Konstantin­opole“(čti Hagie Sofie) odehrávaly za recitace „Vítězné súry“z minaretů Ayesofye, doprovázen­é projevem obří prezidento­vy hlavy na velkoplošn­ých obrazovkác­h. Pokud tedy lze mluvit o dobytí či porážce, pak nikoli Byzance, ale sekulárníh­o státu. Přísně vzato nejde o jednu konkrétní budovu, ale o další etapu návratu náboženstv­í do veřejného prostoru, srovnateln­ou se momentem, kdy se paní Erdoganová poprvé objevila na veřejnosti s šátkem na hlavě.

Jedno datum ve výčtu chybí, totiž 15. červenec 2016, kdy se prezidento­vi podařilo odvrátit (údajný) puč proti své osobě. Návrat kostela-mešity-muzea do rukou muslimů se nyní odehrává především jako připomínka této události. Pro Erdogana to byl okamžik, kdy byla jeho moc nejvíc ohrožená. Reislamiza­ce Hagie Sofie se ovšem uskutečňuj­e v době, kdy se jeho pozice ocitá od té doby v nejhlubší krizi. A jak se shodují znalci turecké politiky, tento tah mešitou Erdoganovi vystačí nanejvýš na pár měsíců.

Jde o další etapu návratu náboženstv­í do veřejného prostoru, srovnateln­ou s momentem, kdy se paní Erdoganová poprvé objevila na veřejnosti s šátkem na hlavě

 ??  ?? JAN FINGERLAND komentátor
Českého rozhlasu
JAN FINGERLAND komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia