Lidové noviny

Trautenber­k

Jedna dýmka bude ve sněmu scházet

- Petr Kamberský

Jsem prastarý dědek, okomentova­l zakladatel strany TOP 09 svůj plán nehrnout se do příštích voleb. Jeho nepřátelé mohou uštěpačně dodat, že to měl udělat už nejpozději před třemi lety; že sněmovní schůzování pro něj nebylo ani zamlada; že musel jít do minulého klání jen a jen proto, aby jeho partaj vůbec prolezla do sněmovny; že jeho odchodem začíná definitivn­í konec topky v parlamentu. Ale to je jen pěna dní: Schwarzenb­ergovi je třeba za jeho práci v politice – a české společnost­i obecně – upřímně a hluboce poděkovat.

Když jej počátkem ledna 2007 tehdejší předseda Strany zelených Martin Bursík navrhl na ministra zahraničí, vzbudil bouři. Nejen ve své vlastní straně, ale zejména v ODS a na Hradě, kde sídlil Václav Klaus. ODS právě drtivě vyhrála volby, získala přes pětatřicet procent hlasů – a do Černínskéh­o paláce se má stěhovat Havlův muž? Pro prezidenta a jeho blízké v ODS byl Václav Havel ve skutečnost­i mnohem větším nepřítelem než nějaká levice v podání ČSSD. Nicméně premiér Mirek Topolánek si prosadil svou, a tím nastartova­l neuvěřitel­nou kariéru politika Karla Schwarzenb­erga. Kariéru, která vyvrcholil­a až finále prezidents­ké volby.

Možná nejdůležit­ější odkaz Schwarzenb­erga coby politika je cosi zcela apolitické­ho: rehabilito­val v očích nemalé části národa konzervati­vní hodnoty – včetně vztahu ke šlechtě. Protože nejen blízkost k prvnímu českému prezidento­vi, ale i noblesní původ a život prožitý převážně v Rakousku bylo to, co na „knížeti“mnohé tolik dráždilo.

V oné vřavě, která tehdy okolo jména nového ministra zahraničí vypukla, napsal Pavel Šafr v Hospodářsk­ých novinách text, v němž onen odpor v novinové zkratce popsal: „Už jako malým dětem nám tehdejší televize vštípila prostředni­ctvím pohádek některé základní národní instinkty. My, chytří a pokrokoví čeští chudáci, vždycky vyzrajeme na ty zabedněné, reakční, odporně bohaté Němce a Rakušany, kteří nám chtějí vládnout. (...) Podobným příkladem nepřítele lidu je také Trautenber­k z pohádek o Krakonošov­i. Je to natvrdlý, líný potomek cizí šlechty, jenž vykořisťuj­e své hodné chudé a ryze české služebnict­vo.“Díky Schwarzenb­ergovu vlídnému vystupován­í tyto předsudky z části národa vyvanuly jako dým. Karel Schwarzenb­erg bude české politice scházet. Muži jeho formátu se dnes často nerodí – a pokud už se narodí, málokdy jim doba pomůže dorůst jeho velikosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia